Tokaj
A Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Az UNESCO világörökségi listáján, mint kultúrtáj 2002 óta szerepel. Három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 28 település határában elhelyezkedő, közel hatezer hektárnyi terület, amely több évszázados borászati hagyomány és különleges építészeti örökség őrzője. A termőhely, a különleges mikroklíma, a környező folyók (Bodrog, Tisza) és a megfelelő szőlőfajta (furmint, hárslevelű, muskotály, zéta, kövérszőlő, kabar) egymásra találásának eredményeképpen itt évről évre egyedülálló borok születnek. Kétségtelenül a világ egyik legfontosabb borvidéke, és az ezzel járó kötelezettséget a Tokaji Ősz rendezvény méltón képviseli.
Tokaji Ősz
A idén 14. alkalommal megrendezett Tokaji Ősz egy magas színvonalú, műfajteremtő esemény, amely célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a borfogyasztókat és a borászokat, autentikus környezetben teremtve számukra lehetőséget a közös kóstolásra és eszmecserére. A szeptember 15-17. között megrendezésre kerülő presztízsrendezvény a nívó, az exkluzivitás és a hagyomány fúziója, amely limitált létszámban fogadja igényes borértő vendégeit, akik a vidék legszebb borait kóstolhatják a legpatinásabb tokaji pincékben. A Tokaji Ősz idei szakmai vezetője Mészáros László, a Disznókő Birtok igazgatója lesz, aki nagy örömmel fogadta a felkérést a szervezőktől, hiszen borászat és a rendezvény célja, illetve azok szellemisége is hasonló. Mindkettő szeretné megmutatni a közönségnek a borvidék nagyságát, páratlanságát, az itt termő borok egyediségét és a borvidék gyönyörű természeti értékeit. A kiváló borok mellé természetesen valódi fine dining élmények sora is várja majd a vendégeket.
Helyszínek és programok
2017. szeptember 15. (péntek)
19:00 Tokaji Ősz Gálavacsora
Az esemény házigazdája a GaultMillau „Év Étterme”- díjjal kitüntetett és a VinCE Award “Legjobb Borvacsora” kategóriájának győztese, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely. Horváth Gábor séf öt fogásos, különleges menüt készít a Mészáros László által kiválasztott borokhoz hangolva.
“Egy évben egyszer, maximum kétszer van nagy volumenű rendezvény, ahol tényleg minőségi alapanyagokból főzünk, minőségi borokhoz ételeket, és ez az lesz.” (Horváth Gábor)
2017. szeptember 16. (szombat)
10:00 Borutazások Tokaj-Hegyalján
Hét “falu-tematikus” borkóstoló, melyek során a borvidék legmeghatározóbb pincészetei látják vendégül egy-egy település borászatait, illetve gasztronómiai szereplőit.
1. kóstolócsoport – Tokaj (Demeter Zoltán, Balassa István, Szilágyi László, Tokaj-Hétszőlő)
“A Tokaji Ősz – mindig is mondtam – egy olyan fajta rendezvénye Tokajnak, ami abba a méltó környezetbe helyezi az itt készült borokat, a termelőket, ami igazából a tokaji bort megilleti.” (Demeter Zoltán)
“A Tokaji Ősz számomra egy nagyon kiemelt, nagyon fontos rendezvény. Egyúttal a szüret elejét, kezdetét is jelenti … és pontosan ebbe a hangulatba, ebbe e komplex világba engedi beletekinteni a vendégeket.” (Szilágyi László)
2. kóstolócsoport – “Nagy Aszú Kóstoló” – Horizontális 20 tételes nagykóstoló
“Ez egy olyan kóstoló lesz, ahol a Disznókő aszúi mellett Hétszőlő, Pajzos-Megyer, illetve Oremus borok is lesznek, és felölelik a 2009-től 1993-ig tartó időszakot.” (Mészáros László)
3. kóstolócsoport – Mád (Szepsy, Szent Tamás, Barta, Demetervin)
“A rendezvények között [a Tokaji Ősz] annyiban magaslik ki, hogy … arra ad lehetőséget, hogy olyan környezetben kóstoljon az ember borokat, amire máskor nem, vagy nagyon ritkán van lehetősége.” (ifj. Szepsy István)
4. kóstolócsoport – Olaszliszka (Bott, Kvaszinger, a Préselő Pincészet, Samuel Tinon)
“Fantasztikus lehetőség lesz, hogy itt szeptember 16-án felismerjük, hogy mit termelünk Olaszliszkán” (Samuel Tinon)
5. kóstolócsoport – Tarcal-Bodrogkeresztúr (Kikelet, Nobilis, Degenfeld, Dereszla)
6. kóstolócsoport – Tolcsva (Vertikális birtok kóstoló: Mandolás Furmint és Oremus Tokaji Aszú)
7. kóstolócsoport – Tállya-Abaújszántó-Zsadányi (Tállya Wines, Kaláka, Zsadányi, Pendits, Szent benedek, Márton Birtok)
16:00 AXA Millésimes – „World of Wine” portfolió kóstoló
Portfólió bemutató Christian Seely, az AXA Millésimes vezérigazgatójával, ahová az AXA világhírű borvidékeken található birtokairól érkeznek a valóban kuriózumnak számító tételek.
“[Christian Seely] nagyon érti a borokat, nagyon érzi a borokat, és megvan az a fajta speciális angol humora, ami még élvezetesebbé teszi majd ezt az előadást.” (Mészáros László)
17:00 Tokaji Ősz Nagykóstoló
Tokaj-Hegyalja közel ötven top borászatának részvételével zajló sétáló-nagykóstoló a tokaji Kulturális negyedben. Bor-lounge és Piknik vacsora a Paulay Ede Színház kertjében.
20:00 Champagne Time – Mesterkurzus
Pezsgők a nagyvilágból. A leghíresebb pezsgőházak “buborékosait” Hantos László pezsgő-szakértő vezetésével kóstolhatják a rendezvény látogatói a Tokaji Zsinagógában.
2017. szeptember 17. (vasárnap)
10:00 Birtoklátogatás, dűlőtúra és szüreti piknik a Disznókő Birtokon
A Sárga Borház által prezentált szüreti piknik ebéddel egybekötött birtoklátogatás, Mészáros László birtokigazgató vezetésével.
További információ: http://www.tokajiosz.hu
Ocsovai László