Az Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) következő, éves közönségtalálkozója szeptember 10-én, vasárnap a Tokaji borvidék egyik legszebb településén, Mádon kerül megrendezésre. A találkozó célja bemutatani a vidék színes, gasztronómiai palettáját laza, családias hangulatban, különösebb protokoll nélkül, távol a város zajától, stílusosan.
Stílusos Vidéki Éttermiség
A SVÉT a hazai gasztronómia azonos felfogású, de eltérő stílusú vidéki éttermeinek baráti szövetsége. Célja erősíteni a szakmaiságot, a vendégekkel való kapcsolatot, a résztvevő tagokat, mindemellett kommunikációs, együttműködési fórumként szolgálni a séfek, vendéglátók számára.
Ruprecht László által összefogott csapat mára jóval több, mint kizárólag szakmai közösség, hiszen keretein belül barátságok születtek, az internetes felületeiken megjelenő képek valódi, jókedvű közösségről árulkodnak. Tagjaik egymást és a vidéki éttermiséget erősítik, amire nem csak a szakma, de mára a közönség is felfigyelt. Rendezvényeik nagy sikert aratnak, köszönhetően a közös értékeknek, a vendéggel való közvetlen kommunikáció központba állításának. Ezek a rendezvények pontosan visszaadják és tükrözik az éttermek hitvallásait és remek alkalmat adnak arra, hogy felszabadultan, a vendégekkel közösen, családias környezetben tudjanak örömfőzést tartani, színes programokkal összekötve.
SVÉT 9.0, Mád
A szervezők az idén szeretnének visszatérni ahhoz a családias, bensőséges hangulathoz, ami a kezdetektől jellemezte rendezvényeiket. A középpontban újra a minőségi gasztronómia vidéki képviselőinek és az irántuk érdeklődő közönségnek találkozását állítják, bemutatva a vidék színes, gasztronómiai palettáját laza, családias hangulatban, különösebb protokoll nélkül, távol a város zajától, stílusosan.
Idén négy mádi helyszínen megvalósuló közönségtalálkozón az időközben egyesületté szerveződött SVÉT tagéttermeinek többsége résztvesz, és a Mádi Kör borászaival szövetkezve nyújtanak majd teljeskörű gasztronómia élményt vendégeik számára. Az esemény házigazdája a GaultMillau „Év Étterme”- díjjal kitüntetett Gusteau Kulináris Élményműhely.
Helyszínek és résztvevő éttermek
Holdvölgy Pincészet
– Baricska Csárda (Balatonfüred)
– Chianti Étterem (Veszprém)
– Viator Étterem és Borbár (Pannonhalma)
– GustoDelicate
– Mádi termelői piac
Furmint Központ
– Anyukám mondta Étterem (Encs)
– Mandula Étterem és Borbár (Villány)
– Rosinante Étterem és Hotel (Szigetmonostor)
– Nomád Hotel és Glamping (Noszvaj)
– IKON Étterem (Debrecen)
Gusteau Kulinári Élményműhely/Aszúház
– Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád)
– Kistücsök Étterem (Balatonszemes)
– Erhardt Étterem (Sopron)
Zsirai vendégház kertje
– Macok Bisztró és Borbár (Eger)
– Jankovich Kúria (Rácalmás)
– Walter Vendéglő (Perbál)
Részletes SVÉTlap, további programok és információk:
http://www.svet.hu/mandula-etterem-hirek/2017/08/svet-9-0-mad-erkezunk/
Regiszráció
Ahogyan a SVÉT vendégei ezt már a korábbi rendezvényeken megszokhatták, a programon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs díj személyenként 3000 Ft, amelyért minden vendég kap egy SVÉT- Spiegelau kóstolópoharat, és két kóstolókupont, amelyeket az éttermeknél a SVÉTlapon megjelölt ételekre lehet beváltani.
A regisztráció hamarosan indul, és a torlódások, várakozások elkerülése érdekében időpontra és helyszínre szól. Bővebb információ hamarosan a rendezvény hivatalos weboldalán:
https://regisztracio.svet.hu
SVÉTörténet
A 2008-tól tetőző válság közepette a szigetmonostori Rosinante Fogadóban főzőiskolát indítottak, amely köré Szikora Eszter és Paór Anikó értékesítési vezető építették fel a Rosinante új koncepcióját, amelyből kialakult a máig legsikeresebb hazai gasztro kezdeményezés: a SVÉT.
Felismerték, hogy vendégeiknek, a hozzájuk érkező családoknak szükségük van az együtt töltött időre, mely során olyan élményekkel gazdagodnak, melyeket aztán hazavihetnek magukkal. Meghívták magukhoz a helyi kistermelőket, lehetőséget biztosítva számukra a bemutatkozásra, miközben a termelők is beengedték látogatóikat a kertjeikbe, műhelyeikbe. Elindultak a gasztropiacok, melyek rövid idő alatt több mint ötszáz embert mozgattak meg megmutatva a igényt a minőségi termékekre, a személyes kapcsolatra fogyasztó és termelő között. A budai Gourmet gondolatára szerveztek vidéki éttermeket tömörítő, ingyenes, standos, ínyenc, baráti rendezvényt 2012. február 26-án, mely óriási sikernek bizonyult. Megszületett a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT). Még ebben az évben következett a második gasztroünnep Perbálon, a Walter Vendéglőben, és azóta is minden évben megrendezik a jelenleg 16 éttermet tömörítő szövetség éves közönségtalálkozóját.
16 vidéki étterem, 16 világnézet, 16 kreatív séf, 1 világnézet. Ezúttal Mádon.
Ocsovai László