A Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta. A Gastro Turismo és a Roadster Magazin első közös útja erre a világviszonylatban is kiemelkedő, páratlan vidékre vezetett. Köszönjük, hogy olyan partnerek vendégei lehettünk, mint a SZÓLÓ Borászat, Tokaj Kikelet Pince & Ízműhely, Zsirai Pincészet és Anyukám Mondta Étterem.
Tokaj-hegyaljai borvidék
Gyönyörű természeti örökség, lenyűgöző borok, izgalmas egyéniségek. Tokaj megér egy utat, vagy akár többet is. Innen származik a leghíresebb borunk, amit XIV. Lajos, a Napkirály úgy jellemzett: a borok királya, a királyok bora. Megemlítik a himnuszunkban. A borvidék a Világörökség része. A legmértékadóbb boros magazinok listáin magyar borok közül rendszerint csak olyanok tűnnek fel, amik itt készültek. Ha megkérdezünk valakit, hogy emeljen ki három magyar borvidéket a huszonkettőből, Tokaj biztosan köztük lesz. Valami érthetetlen oknál fogva mégsem járnak errefelé annyian, amennyire ez a vidék megérdemelné, ezért a Gastro Turismo és a Roadster Magazin úgy döntöttek, megmutatják, milyen csodás kincsekre bukkanhatunk Tokajban.
A tavaly nyár után aligha lephet meg bárkit is, hogy a Balatonra kitették a megtelt táblát. Ezért úgy döntöttünk a Roadster Magazinnal együtt, hogy bemutatjuk az ország egyéb izgalmas pontjait is. Elsőként Tokaj felé vettük az irányt, ahol prémium célpontokat választottunk ki. Az egyik ilyen, a Szóló borászat.
SZÓLÓ
Éless Tímea tősgyökeres tállyai, már a nagyszüleinek is több dűlőben volt szőlője a környéken. Férjével közösen 2012-ben alapították meg a SZÓLÓ Borászatot, és a kezdetektől fontos volt számukra, hogy a szőlőiket biodinamikus gazdálkodással, a természettel összhangban műveljék.
Tovább olvasom: SZÓLÓ

Fotó: Dancsecs Ferenc (http://www.furmintphoto.com/)

Fotó: Dancsecs Ferenc (http://www.furmintphoto.com/)
Anyukám Mondta Étterem
Tokaj szomszédságában, Encsen működik az ország egyik legjobb étterme, az Anyukám Mondta. A Dudás testvérek által alapított étterem mindig is nagy hangsúlyt fektetett a lokális alapanyagok felhasználására, így a BioSzentandrással évek óta együttműködnek, de használnak mádi sajtot, környékbeli bárányt, mangalicát, de kóstolhatunk náluk gönci kajszit, és az ikonikus málnaszörpjük is helyi gyümölcsből készül.

Fotó: Balkányi László (LaszloBalkanyi photography)

Fotó: Balkányi László (LaszloBalkanyi photography)

Fotó: Balkányi László (LaszloBalkanyi photography)
Zsirai Pincészet
A 2003-ban alapított Zsirai Pincészetnek Villányban, Somlóban és Tokajon is vannak szőlői, a tokaji pincészetük életében játszik nagy szerepet Zsirai Kata. A tokaji borvidék szívében, Mádon nem csak 16 hektárnyi szőlője van a pincészetnek, hanem egy csinos vendégháza is.
Tovább olvasom: Zsirai Pincészet

Fotó: Nagy Gábor (http://gaborfoto.com/)

Fotó: Nagy Gábor (http://gaborfoto.com/)

Fotó: Nagy Gábor (http://gaborfoto.com/)
Tokaj Kikelet Pince & Ízműhely
Berecz Stéphanie 1994-ben borászgyakornokként került Tokajba. Itt ismerkedett meg férjével, Berecz Csabával, akivel 2002-ben Tarcalon alapították meg a Kikelet Pincét. ma már nyolc és fél hektáron művelnek szőlőt, Stephanie pedig legalább annyira hozzátartozik a vidékhez, mint a szőlőfajták, amiket itt művelnek.
Tovább olvasom: Tokaj Kikelet Pince & Ízműhely

Fotó: Balkányi László (LaszloBalkanyi photography)
Gastro Turismo. Tőlünk. Nektek. Veletek.
Ocsovai László (Gastro Turismo) és Izing Róbert (Roadster)