Hiszünk abban, hogy a magyar gasztronómia páratlan. Az elmúlt években abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az ország legjobb éttermeinek séfjeivel találkozhattunk, betekintést kaphattunk munkájukba. Mind különleges személyiségek, akik egyénisége tükröződik az általuk készített fogásokban. Munkájuk, az általuk nyújtott élmények révén hétköznapjaink szereplőivé váltak. Nehezen lehetne rangsorolni a konyhájuk által meghatározott éttermeket, ezért szubjektív szempontok által összeállított toplisták helyett következzen egy étteremajánló 2022-re. Íme tíz olyan hely, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni idén (is).
Villa Kabala Gastro Bistro (Szigliget)
Családlátogatásból egy életre szóló saját vállalkozás. 2017 áprilisában egynyári kalandnak indult, augusztus végére azonban kiderült, hogy ez több lesz annál. A megálmodói – Fölföldi Péter és párja, Terjék Petra – mára már kijelenthetik, hogy a Villa Kabala az életük lett. Induláskor egyben voltak biztosak, amikor magunk mögött hagyták a fővárost, hogy egy értékteremtő, egész évben nyitva tartó éttermet szeretnének a Balatonra, felülírva minden sallangot, ami az emberek fejében a szezonos balatoni vendéglátással egyenlő. Tökéletes alapot adott a helyi alapanyagokra és a környékbeli kistermelők áruira épülő konyhájuknak Péter szüleinek mikrobirtoka. Egy nagy álmuk vált ezzel valóra: a badacsonyi borászként tevékenykedő ősök hagyományait egyesítették a modern vendégül látással. Büszkék arra, hogy a vendégeik a különlegeset keresik, és kíváncsiak a családi pincészet boraira is. A Kabala zászlóshajója mára a bistro lett. A Szabó András séf által vezetett gasztroműhelyben a modern technológia mellett a legnagyobb hangsúlyt a helyi alapanyagok kapják. Állandóan megújuló kreatív fine bistro konyhájukban ebédidőben étlapról tudnak választani a vendégek, vacsorára kis és nagymenüvel készülnek.
További információk: Villa Kabala Gastro Bistro

Fotó: Szabó Miklós / Miklos Szabo Photography
Pajta (Őriszentpéter)
Az őriszentpéteri Pajta egyedülálló módon képes egyesíteni a helyi értékeket, és újragondolt formában bemutatni az őrségi konyhát. U. Nagy Gábor Ybl-díjas építész által megálmodott, az őrségi tájba illeszkedő épületegyüttes gasztronómiai funkciójával együtt nyújt komplex élményt, és a Szala-patakig ereszkedő mezővel biztosít nyugodt környezetet a vendégek számára. Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc éttermének minden részlete az igényességet és a vendégszeretetet sugározza, miközben a táj észrevétlenül láncolja megához az embert. Ez történt Farkas Richárd séffel is, aki a budapesti MÁK és Zóna bisztrók érintésével érkezett ide, hogy megvalósítson egy valóban szezonális és regionális konyhát.
További információk: Pajta

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo
Bistro Sparhelt (Balatonfüred)
2015 februárjában a Balaton-felvidék egy, mind az alapanyagok használatban, mind az ételek esztétikai kivitelezésében példamutató hellyel gazdagodott. A balatonfüredi Bistro Sparhelt minden évben a meghatározó toplistákon a legjobb tíz vidéki étterem között szerepel és országosan is a legjobb harmincban. A hely megálmodója A séf, Elek Balázs nyitás óta vezeti a Sparhelt konyháját és csapatával közösen alakítják, formálják a kínálatot és a hely stílusát. Fogásaik egy része közel sem átlagos, dacol a konvenciókkal és kibillenti az embert a megszokásaiból, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a rövid étlapon mindenki találjon kedvére valót. Kiemelkedő borválasztékkal, közöttük a saját pincészetük (Thetis Birtok) boraival várják vendégeiket.
További információk: Bistro Sparhelt

Fotó: Szente Benjámin
Platán (Tata)
Pesti Istvánról szinte tudomást sem vett a szakma egészen addig míg Bábel konyháját a Tantira nem cserélte. A Michelin csillag cél volt az előbbi, és eredmény az utóbbi helyen, egészen addig míg a vendég volt az első. Amikor ez megváltozott, István a tatai Platánba igazolt abban a hiszemben, hogy “a vidék lesz a következő lépés a vendéglátásban.” Igaza volt. Tatának, a környezetnek megvan a maga spiritualitása, ami lehetőséget teremt egy egyéni és emberközeli gasztronómia megteremtésére. A legszebben tálaló magyar séfet a Gault&Millau ‘Az év konyhafőnöke’ címmel jutalmazta, elismerve azt a munkát, amit eddig a magyar gasztronómiáért tett, és tesz nap mint nap. Hála neki és az általa vezetett csapatnak, a Platán mára a három legjobb vidéki étterem egyike lett és a 2020 őszén megújult enteriőrrel az egyik legotthonosabb is. Étlapjuk folyamatosan változik az éppen elérhető szezonális alapanyagok függvényében, melyeknek nagy része környékbeli gazdáktól, illetve saját konyhakertjükből érkezik. Minőségi vendéglátás nyugodt, vidéki környezetben, kiegészülve a megújult Platán Udvarházzal.
A 2020 tavaszán felújított Platán Étterem ma már Platán Bisztróként működik tovább megújult arculattal és otthonosabb hangulattal, ahol a romantikus vidéki stílus és a kockás terítő is új értelmet nyer. A tóparti Platán Bisztró a gasztronómiai íz utazáson felül további íz élményt is kínál vendégei számára. Saját cukrászata elsősorban a francia desszertek világába kalauzolja a vendégeket. A László Tamás vezette cukrászat célja a lehető legjobb és szezonális alapanyagok felhasználásával, folyamatosan megújuló technikákkal, változatos forma és látvány világgal meglepni a desszertek kedvelőit.
További információk: Platán Tata

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo
Natura Hill Bisztró (Zebegény)
Zebegényben, a fővárostól alig egy órányira kis vendégház áll a hegy tetején. A Natura Hill Zebegény megálmodói – Hodik Adrienn és Tibor – közgazdászok, akik 2014 novemberében, vendéglátói tapasztalat nélkül álltak neki ennek a csaknem teljesen önfenntartó komplexum létrehozásának. A nyolc, egyedi kialakítású szobának otthont adó épület az első felhasznált gerendától a geotermikus hűtő-fűtőrendszeren, fatüzelésű szaunán át a hővisszanyerő szellőztetésig a fenntarthatóságról szól.
Az ökológiai szemléletű birtok étteremmel is rendelkezik, amely házias ízeivel teszi teljessé a természeti környezet nyújtotta élményt. Állandó étlapja nincs, Szilvási Mihály séf és Angeli Mátyás sous-séf ebéd- és vacsora ajánlata a friss, szezonális alapanyagok függvényében változik. Nem fine dining és nem is bisztró, hanem egy különleges konyha, ahol törekednek a regionalitásra, és amit csak lehet azt az étterem negyven kilométeres körzetében gazdálkodó kistermelőktől szereznek be. Gasztronómiai élmény, fantasztikus panoráma, közel fél hektáros levendulamező, gyógy- és fűszernövénykert egy fenntarthatóságra törekvő helyen, amely egész évben várja a pihenni vágyókat.
A Natura Hill Zebegény a közelmúltban egy 3 új szobával rendelkező épülettel (Natura Les Zebegény) valamint egy családias rendezvényeknek is otthont adó közösségi térrel (Nappali) gazdagodott. Az új helyiségeket Adrienn ismét remek ízléssel rendezte be, míg azok praktikus és precíz kivitelezése Tibornak köszönhető. Igazi csapatmunka, aminek eredménye mostantól a vendégek előtt is nyitva áll.
További információk: Natura Hill Bisztró

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo
Katlan Tóni Kultúrkonyha (Veresegyház)
Novotny Antal, a Katlan Tóni Kultúrkonyha tulajdonosa olyan éttermet álmodott a veresegyházi régi gőzmalom épületében, ahol az ételnek értéke van, az evés varázslat, szertartás, az együtt töltött idő igazi ajándék.
El akarja oszlatni azt a tévhitet, hogy a Kárpát-medence gasztrokulturája valami ciki dolog. Meg akarja mutatni, hogy régi ételeinkben hatalmas, újra felfedezendő értékek rejlenek, amikre büszkék lehetünk, amikre rácsodálkozhatunk, amit trendivé tehetünk. Ebből fakad az étterem küldetése. A régi és az új ötvöződik itt mindenben. Az ételekben, az enteriőrben, a csapatban.
A Katlan Tóni Kultúrkonyha esszenciája öt szóban megfogalmazható: izgalmasan sokszínű, hiteles, trend teremtő, tartalmas, umami. Ezek az összetevői a Katlan Tóni Utánozhatatlan Húslevesének, ami átitat itt mindent. „Mindenki tudja milyen egy jó húsleves. Teljesen hétköznapi alapanyagokat dobálunk be egy fazékba és a végeredmény – ha ezt jól csinálod – az egy isteni dolog…messze több pusztán egy ebédnél. Igazi élmény.” – ez a mi szeretetnyelvünk, ezt adjuk mi a vendégeinknek, amikor eljönnek hozzánk.
További információk: Katlan Tóni Kultúrkonyha

Fotó: Helmeczi Veronika / Let It Fly Studio
Pörc – Bisztró, Delikát és Terasz (Balatonkenese)
Kocsis Jenő családja 1893 óta foglalkozik húsáruval Balatonkenesén, és kitartanak a tradicionális eljárások, minőségi termékek és a vevőközpontú gondolkodás mellett. A Pörc – Bisztró, Delikát és Terasz jóval több, mint csemegebolt és étterem, hisz Jenő azért hozta létre ezt az üzletet, hogy családja tudása méltó helyre kerüljön. Itt nincs jelen a modern technológia, de van főhajtás a régiek munkája előtt, igény a beszélgetésre, a személyes kapcsolatra vevő és eladó között. Saját készítésű kolbászok, szalonnák, szűzpecsenye, pörc mellett a legkiválóbb termelők termékeitől roskadoznak a polcok.
A 2018-as év nyarán nyílt Pörc Bisztró szorosan összefonódik a delikát körüli hagyományokkal. A bisztró konyhafőnöke Tarlósi Kornél, ételeire jellemző a régió egyediségeinek megmutatása, a szezonalitás; alappillére a gazdag ősmagyar gasztronómiai örökségünk.
A 2021-ben nyílt nyári Pörc Terasz az árnyas fák alatt egy könnyed street food élményt biztosít. A hamburger és a bao termelői sajtokkal és húsokkal mutatja be a delikát felhozatalát. Bisztró és nyári Terasz, két vonallal, két arculattal, kétféle élménnyel.
További információk: Pörc – Bisztró, Delikát és Terasz

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo
Szőlőskert Étterem (Nagykanizsa)
A Gelencsér család étterme 1992 óta minőségi alapanyagokból készített házias ételekkel, saját készítésű tésztákkal és tradicionális magyar ételekkel várja vendégeit. Céljuk, hogy vendégeiket helyi és tájjellegű ételekkel ismertessék meg, amelyeket környékbeli alapanyagok felhasználásával készítenek el. A zalai regionális gasztronómiára oly jellemző ételek mit a dödölle, vagy olyan hozzávalók mint a vargánya, erdei gombák vagy a vadmalac szezonálisan megtalálható választékukban. Állandó ételeik közül a tartalmas gulyás, a zsenge magyar bárányból készített báránysült, a kemencés mangalicapecsenye és a halételek tartoznak Vendégeik kedvencei közé.
Bár a teljes önfenntartás még messzi álom számukra, alapanyagaik egy részét saját birtokukon termelik meg. Az étteremhez több fűszerkert is tartozik, a termelői alapanyagokat pedig minden héten maguk a termelők hozzák házhoz a piacukra.
További információk: Szőlőskert Étterem

Fotó: Keményfi Attila / Keményfi Attila Fotó
Almalomb (Hosszúhetény)
Hosszúhetény festői fekvésű falu a Mecsek déli szegélyén, ahol hajdan 16 malomban őröltek gabonát. Ennek a tradíciónak állít emléket és viszi tovább a helyi gasztronómiai hagyományokat az Almalomb kulináris kitérő és találkozóhely. Kitérő, hisz sehogy nem esik útba. “Ott van, ahol még lassabban folyik az élet. Ahol veszik a fáradságot, hogy minden valódi legyen.” Találkozóhely, hisz itt megőriznek és továbbmesélnek egy régi történetet, ezáltal a múlt, a jelen és jövő találkozóhelyévé teszik a XVIII. századi malmot. Családi örökség, amit a tulajdonos Pelényi Margit Ybl-díjas építész segítségével álmodott a mai formájára, hagyva hogy a letisztultság és az egyszerűség domináljon. Igazi ételeket kínálnak, valódi élményt nyújtva a vendégeik számára.
Ásványi Rita tulajdonos hét generáció távlatából szemléli az öreg épület falai közt zajló történetet, melyet megőriznek és a vendégeikkel együtt mesélnek tovább. Ezer szállal kötődik az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete által kitüntetett épületekhez, melyekben egy minden szabály alól kivételt képező kulináris találkozóhelyet szerettek volna megvalósítani. Kivételt teremtettek, hisz nem vendéglátósok, és nem is hisznek annak sablonjaiban. Pont attól egyediek, hogy nem álltak be egyetlen sorba sem, inkább nyitottak maguknak egy újat.
További információk: Almalomb

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo
Alabárdos Étterem és Borozó (Szeged)
Történelmi épületek közé ékelődve, Szeged városközpontjában álló műemlék épületben találjuk az Alabárdos Étterem és Borozót, mely először 1967-ben nyitotta meg kapuit az igényes, kulináris élményekre vágyó közönség előtt. Az étterem az elmúlt több évtizedes történelme alatt számos embernek adott kellemes élményeket, és a jövőben is erre törekszik megőrizve és modern köntösben megmutatva az alföldi regionális konyha hagyományait. A közelmúltban megújult Alabárdos célja, hogy idővel a régió és ország egyik legjobbja legyen. Igazodik a XXI. század étkezési kultúrájához, próbál megfelelni a mai kor elvárásainak és ennek megfelelően változatos étlappal, szezonális ajánlatokkal várja minden kedves vendégét. A “fine dining bisztró” vonal iránt érdeklődők Tóth Pál séf által összeállított a ’la carte étlapról válogathatnak, melyet a teljeskörű itallapon található tételek tesznek teljessé. A 2021. októberétől a kínálat degusztációs vacsorákkal vált teljessé, melynek fogásait a regionalitás és a szezonalitás határoz meg. Az Alabárdos Étterem és Borozó kiváló helyszín bankettek, családi és céges összejövetelek, rendezvények lebonyolítására. A nyolcvan fő befogadására alkalmas étterem negyven fős kapacitású borozóval, valamint nyáron a további nyolcvan férőhelyes terasszal egészül ki.
További információk: Alabárdos Étterem és Borozó

Fotók: Balkányi László / László Balkányi Photography
Ocsovai László