Hiszünk abban, hogy a magyar gasztronómia páratlan. Annak meghatározó eleme a hazai borkultúra, a 22 borvidéken termesztett szőlő, és az abból készített egyedi tételek. Az elmúlt években abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az ország legjobb borászatinak képviselőivel találkozhattunk, betekintést kaphattunk munkájukba. Nehezen tudnánk rangsorolni őket, ezért szubjektív szempontok által összeállított toplisták helyett következzen egy borászati ajánló 2022-re. Íme tíz olyan hely, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni idén (is).
SZÓLÓ (Tállya)
Néhány szerencsés adottság és véletlenszerű együttállás eredményeként indult a SZÓLÓ borászat története 2012-ben. Kellett hozzá egy mély helyi gyökerekkel bíró, elkötelezett álmodozó és egy elszánt realista, akik álmaikat és terveiket, majd életüket is összekötötték. Tímea, a tállyai születésű, több generációra visszatekintő helyi szőlő- és bortermelő család leszármazottja és a szintén zempélni gyökerekkel rendelkező Tamás együtt hozták létre és alakítják a borászatot. A birtok 2,5 ha-ról az évek során 10 ha-ra nőtt, ma már kizárólag Tállya előhegyein fekvő, neves dűlőkön művelik a klasszikus tokaji fajtákkal betelepített szőlőterületeiket, kezdetektől az ökológiai gazdálkodás elvei szerint. A bio minősített területeket 2020-tól már biodinamikus elvek szerint művelik, ami még magasabb fokon teszi lehetővé a természetközpontú gazdálkodást, a környezet védelmét, a természet és az ember közötti összhang megteremtését és a minőség növelését.
A kiváló minőségű bor alapja a kiváló minőségű szőlő. A természet adta minőség megőrzése a cél a legkíméletesebb és csak a legszükségesebb borászati beavatkozások során. Ezt az élő csodát próbálják megosztani a fogyasztókkal úgy, hogy nem vesznek el és nem adnak hozzá ahhoz, amit a természet megalkot. Felfogásuk szerint a natúr borkészítés megegyezik az évszázadokon át gyakorolt, tradicionális borkészítéssel. Használnak helyi tölgyfa hordókat, de legszívesebben kerámia edényekben erjesztik bort. Minden évben újabb és újabb módszerekkel kísérleteznek a pincében, miközben elkötelezett hívei és őrzői a tokaji borkülönlegességeknek. Ez a kettősség, a hagyományok őrzése és a megújulás iránti vágy viszi őket előre és teszi a borászatot Tokaj kihagyhatatlan, izgalmas színfoltjává.
További információk: SZÓLÓ

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo
Tokaj Kikelet Pince & Ízműhely (Tarcal)
Berecz Stéphanie francia származású borász számára hosszú út vezetett a Loire-völgyéből Tokaj-Hegyaljára. Egyénisége, kitartása azonban a hazai borásztársadalom meghatározó tagjává tette az elmúlt több, mint húsz év alatt. Diploma előtt, nyári gyakorlatra érkezett a Disznókő, Tokaj pincészethez, és a sors úgy hozta, hogy a két hónapos kiruccanásból tíz évnyi, rengeteg tanulással járó kemény munka lett. Férjével – Berecz Zsolttal – 1998 óta foglakoznak saját szőlővel, amit kezdetben értékesítettek és nem tervezték, hogy egyszer saját bort készítenek majd.
A szőlész-borász házaspár azonban 2002-ben belevágott az ismeretlenbe, olyasmibe amivel korábban nem próbálkozott senki. Tarcalon Furmintból és Hárslevelűből egyedi bort készítettek, megmutatva ezáltal, hogy löszös talajról is lehet legalább olyan szép tételeket alkotni, mint vulkanikusról.
A Váti, Lónyai, Kassai és a Farkas dűlőkben található területek jelentik az alig hét hektáros birtok magját, melyről évről évre kiváló egyensúlyú, egyedi borok kerülnek ki.
Számtalan egyéb elismerés után a máig szerény, és lenyűgöző személyiségű Stéphanie-t 2014-ben a Borászok Borászanak választották.
További információk: Tokaj Kikelet Pince & Ízműhely

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo
Németh János Pincészet (Szekszárd)
Németh János a dédnagyszülei által épített, sárba rakott pincét kis lépésekkel, fokozatosan fejlesztve hozta létre ma 12 hektáros családi borászatát. Számára a legfontosabb a kiváló minőségű alapanyag, amelyből hagyományos, kézműves módon készítenek a Szekszárdi Borvidékre jellemző, gyümölcsös, de mégis testes, egyúttal elegáns vörösborokat. Az évjárat, a termőhely valamint a hordóhasználat jelentőségét megmutatni képes, egyedi tételihez összesen nyolc különböző dűlőről szüretelnek szőlőalapanyagot.
14-24 hónapos fahordós érlelés után palackba kerülő boraik a legkiválóbb szekszárdi dőlők (Iván-völgy, Porkoláb-völgyben, Görögszóban) potenciáljának bizonyítékai, ahol nemcsak a kékfrankos, de a világfajták közül a cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah és a merlot is remekül érzi magát.
Ezek a fajták szinte kivétel nélkül önálló borként is megjelennek a pincészet szortimentjében, a Sygno névre keresztelt bikavér, a Porloláb birtokbor és a Syrius cuvée mellett.
További információk: Németh János Pincészet

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo
Zsirai Pincészet (Mád)
„Alkotás, gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” (Zsirai Csaba 1961-2011)
Ezen irányelvek mentén nevelt minket Édesapánk, ezek alapján keltette életre a Zsirai Pincészetet, és ezeket követve törekszünk beteljesíteni az álmát, az örökségét. A természet és a természetesség szeretete, az értékek megőrzése, a magyar bor tisztelete vezérelték, amikor szőlő-, és pincebirtokossá vált és elindult az úton, amelynek köszönhetően ma három jelentős hazai borvidéken vagyunk jelen, és készítünk borokat. Tokaj-Hegyalja szívében: Mádon, a Villányi borvidéken: Palkonyán; és a magányos bazalthegyen, a Somlón.
Édesapánk hitvallását jelenleg Édesanyánkkal és pár alkalmazottal – akik inkább segítő barátok – visszük tovább, illetve tartjuk életben, törekedve arra, hogy méltó emléket állítsunk neki.
További információk: Zsirai Pincészet

Fotó: Nagy Gábor / Gabor Foto
Szent Donát Borkúria (Csopak)
A Kovács család tulajdonában lévő Szent Donát Borkúria és a hozzá tartozó 15 hektáros ökológiai szőlőbirtok magas minőségű termőhelyi boraival 20 éve meghatározó szereplője a Balatonfüred-Csopaki gasztronómiai életnek. A birtok szőlőterületei Csopak, Tihany és a Káli Fekete-hegy legjobb adottságú dűlőiben találhatók. Kovács Tamás tulajdonos és birtokvezető irányítása alatt az egyedi termőhelyi adottságokat tükröző borok készítésén van a hangsúly. Autochton szőlőfajták, talaj- és dűlőválogatások, ökológiai szőlőművelés, natúr borkezelés és szűretlen palackozás a pince legismertebb névjegyei.
A Szent Donát Borkúria egész évben várja az igényes balatoni gasztronómia iránt érdeklődőket. A birtok borai, valamint a teraszról nyíló, a Balaton kétharmadát átfogó felejthetetlen kilátás egy külön utazást is megér.
További információk: Szent Donát Borkúria

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo
Jackfall Bormanufaktúra (Kisjakabfalva)
Az aprócska dél-baranyai faluban, Kisjakabfalván (németül Jackfall) ma is fellelhetőek a korábban itt elő svábok borászati és építészeti kultúrájának jegyei. Munkájuk eredménye visszaköszön a házak díszes homlokzatain, a tisztaszobák több vakolatréteg alatt rejtőző falfestményein, a gazdasági épületekben elrejtett antik bútorokon, és a ma is használatban lévő, hagyományos téglapincék hordóiban pihenő borokban. A 2001-ben alapított Jackfall Bormanufaktúra/ Winery ezen mementók által képviselt hagyományokat és szellemiséget hivatott továbbvinni. A borászatnak otthont adó épület nemcsak a község, de a Villányi borvidék egyik legszebb portája volt egykoron, és teljes megújulása után mára ismét azzá vált. A pajtaszín az újjáépítés során átalakult a mostani pincészet gazdasági feladatait rejtő épületté, amely az eredeti szerkezet módosítása nélkül foglalja magában a legmodernebb borászati technológiát. A 20 hektár végleges birtokméretet vizionáló borászat ma ennek kétharmadával rendelkezik nagyrészt Kisharsányban és Nagytótfaluban található dűlőkben. Céljuk az, hogy a további területek bevonását, és a minden technológiai és vendégfogadási igényt kielégítő kisjakabfalvi épületegyüttes teljes elkészülte után, viszonylag kis mennyiségű (kb. 80-100 ezer palack), de nagyon magas minőségű vörösbort állítsanak elő.
További információk: Jackfall Bormanufaktúra

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo
Wassmann Bormanufaktúra (Villány)
Susann Hanauer és Ralf Waßmann a természet adta természetes minőségbe vetett hitüknek köszönhetően találtak egymásra, majd később új otthonra a legdélebbi magyar borvidéken. A Harz hegység nyugati részén felnőtt Ralf kezdetben szőlő híján meggyből és csipkebogyóból készített gyümölcslevet, majd a Rajna-menti Geisenheim városában bortermelést és italtechnológiát tanult. A friss diplomás jogász Susannal egy alpesi kiránduláson ismerkedtek meg, ahol két különböző irányultságú embert a természet szeretete hamar összehozta. Látogatásaik során beleszerettek a Villányi borvidékbe, majd 1998-ban egy kis sváb parasztház és egy siklósi kétezer m2-es parcella megvásárlásával elkötelezték magunkat a letelepedés és a borászkodás mellett. Négy évvel később létrejött a Wassmann Bormanufaktúra, mely a legmagasabb minőségű borkészítést és annak természettel összhangban való gyakorlását tűzte ki célként. 2006-ban elkészítik az első villányi biobort majd a következetes természethű gazdálkodásnak köszönhetően 2011-ben – Dél-Magyaroszágon elsőként – hivatalosan is átálltak a Demeter irányelveknek megfelelő biodinamikus gazdálkodásra valamennyi parcellájukon. “Meggyőződésük, hogy számos jó ok szól az ökológiai szempontok szerinti borkészítés mellett, ellenérv viszont nem létezik.”
További információk: Wassmann Bormanufaktúra

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo
Bencze Családi Birtok (Hegymagas)
A Bencze Családi Birtokot vezető, eredetileg programozó matematikus végzettségű Bencze István 2012 óta gazdálkodik Szent György-hegyen. Informatikusként hiányolta munkájából a kreativitást és a kihívásokat, amit végül Hegymagason, egy szőlőbirtok vezetőjeként talált meg. A történet egy kis házzal és pár sor szőlővel indult a hegy déli oldalán, amit a fiatal és kísérletező személetű borász főként Szászi Endre (Szászi Birtok) segítségével kezdett művelni. A birtok ma közel húsz hektáros és leginkább Pinot Noir-ra, Rajnai Rizlingre és régi magyar fajtákra (Bakator, Hárslevelű, Furmint) koncentrál. A szőlőtermesztés tekintetében a kezdetektől ökológiai, de már 2014 őszétől Demeter biodinamikus elvek mentén gazdálkodik. A változatos talajszerkezet (barna erdőtalaj, agyag, bazalt, homokkő padok) és a Balaton hatása itt kifejezetten kedvez a Rajnainak és a Furmintnak. A fajtajelleget és a terroir sajátosságait nem kívánják erős hordóhasználattal elnyomni. Emiatt a pincében hordók helyett különböző méretű, formájú és változatos anyagból készült magyar, francia és olasz amforákat találunk. István távlati célja egy átlátható, biodinamikus birtok valamint néhány fajtára épülő szortiment, amelynek középpontjában egy német jellegű, légies Rajnai Rizling áll.
További információk: Bencze Családi Birtok

Fotó: Balkányi László / László Balkányi Photography
Homonna Szőlőbirtok (Erdőbénye)
Homonna Attila (szerinte) egyszerű birtokot visz Erdőbényén 1999 óta. Kizárólag kézzel művelt kis parcellákból, extrém alacsony hozam mellett készít borokat százéves furmint és hárs tőkékről. Egyéniség, akinek sallangmentes karaktere a borait is egyéniséggé teszi. A technológia nélküli technológiában hisz. A terroir és saját képességeit adottnak tekinti, ezért a bényei birtokon minden kézzel készül. Alig tíz hektáron gazdálkodik, de annak minden négyzetméterét ismeri és becsüli. Maga szántja a szőlőt, ha kell kézzel pusztítva a gyomot, hogy az utolsó csepp víz is a gyökerekhez jusson. Évente mindössze 10000 palack bort készít, de azt mind flanc nélkül, bioműveléssel, spontán. A Határi (Erdőbénye), Meszesmajor-Csáky és Rány (Olaszliszka) dűlőkben éli unalmasnak nem mondható életét, melynek eredményét kézről-kézre adják Michelin-csillagos helyek sommelier-i. Ösztönösen a Maria Thun által összeállított vetési naptár szerinti gyümölcsnapon szüretel, akarva-akaratlan elfogadva annak létjogosultságát. Elkaptak valamit anno, azt csiszolják tovább azóta is. Durváról finomra, következetesen.
További információk: Homonna Szőlőbirtok

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo
Budaházy Pincészet (Mád)
XIX. századi, szépen felújított, klasszikus parasztház ad otthont a Budaházy Pincészetnek, mely alatt található pince rejti azokat a borokat, amelyek miatt vált egyre ismertebbé és elismertebbé a mádi borászat az elmúlt években. A borászat alig két hektár területtel rendelkezik a világ első zárt borvidékén, az UNESCO világörökségi listáján 2002 óta szereplő Tokaj-Hegyalján. A Szent Tamás dűlő Makovicza és Fürdő részein, a Kishegy és a Nyúlászó dűlőkben harminc évnél is öregebb tőkékről szüretelnek furmintot, hárslevelűt, kabart, melyből Szokolai Ákos borász irányításával készülnek a pincészet borai. Ákos kalandos módon – dél-francia kitérővel – került Mádra és Nicolas Godebskitől tanulta a borászkodás alapjait és a munkakultúrát. A birtok célja a terroir, a mádi dűlők adottságainak bemutatása, és a hagyományok tiszteletben tartásával egyedi borok készítése. Az egyediséghez kétség sem férhet, a borok saját stílust képviselnek a hegyaljai palettán.
További információk: Budaházy Pincészet

Fotó: Ocsovai László / Gastro Turismo
Ocsovai László