Otthonosság, vidéki vendéglátás, érthető és emberközeli gasztronómia. Helyek, ahol nincs wellness részleg, de vannak valódi emberek és értékek, beszélgetések és élmények. Képviselőik a hazai vendéglátás megteremtői, házigazdák, akik tisztelettel viseltetnek a vendég, szakmai alázattal a hivatásuk iránt. Emberek, akik a helyi és regionális értékek megmutatása mellett tették le a voksukat. Nehezen lehetne rangsorolni az általuk megteremtett szálláshelyeket, ezért szubjektív szempontok által összeállított toplisták helyett következzen egy szálláshely ajánló 2021 nyarára. Íme tíz olyan hely, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni idén (is).
Kosbor Panzió (Magyarszombatfa)
“Őrség. Meghittség. Egészség. Kosbor.” A Vas megyei Magyarszombatfán található Kosbor Panzió négyes hívószava a tökéletes kikapcsolódás záloga is egyben. Tulajdonosát – Molnár-Mersitz Ágnest – több mint tíz évvel ezelőtt éppolyan észrevétlenül ragadta magával az Őrség nyugalma, mint ma a hozzájuk érkező vendégeket. Hagyományos őrségi stílusban épült, de ugyanakkor modern és fenntartható technológiákat rejtő épületegyüttes antik bútorokkal berendezett, meghitt szobái valódi kikapcsolódást és kiemelkedő szolgáltatásokat kínálnak. Olyan mintha a nagyihoz jönnénk vendégségbe, és mint gyerekkorunkban innen is fájó szívvel távozunk. Hiányoznak majd a valódi színek, ízek és illatok akárcsak a csend, a természet közelsége. Hiányzik majd Zénó kutya is, aki az érkezőket jó házigazda módjára az ajtóig kíséri és az a vendégszeretet, ami itt mindenkinek sajátja. Itt az Őrségi Nemzeti Park szélén, ahol nincs tévé, nincs wellness, de vannak valódi emberek és értékek, beszélgetések és élmények.
További információk: Kosbor Panzió
Botanica (Dánszentmiklós)
Hazánk mértani közepén, a Duna-Tisza közi homokhátságon található a Botanicának otthont adó Dánszentmiklós. A község mai jellege a XIX. században kezdett kialakulni az egykori kastélyok, kúriák, közép- és kisbirtokok körül. A szálláshely egyedi atmoszféráját ennek a tradicionális és nyugalmas vidéki környezetnek, a természet közelségének köszönheti, mely a belső tereiben is visszaköszön. A közösségi tereket és a tizenhárom egyedi szobát elegáns, kifinomult berendezési tárgyak, tömörfa bútorok és különleges kiegészítők töltik meg élettel. A kizárólag szállóvendégek részére nyitott éttermét Veres Róbert séf vezeti. Róbert a méltán híres Onyx étterembeli munkája után költözött a településre, és sokoldalú ismeretinek felhasználásával segíti a környéken hiánypótló, saját gyógy-és fűszernövényeket is felhasználó konyha fejlődését.
További információk: Botanica
Natura Hill (Zebegény)
Zebegényben, a fővárostól alig egy órányira kis vendégház áll a hegy tetején. A Natura Hill Zebegény megálmodói – Hodik Adrienn és Tibor – közgazdászok, akik 2014 novemberében, vendéglátói tapasztalat nélkül álltak neki ennek a csaknem teljesen önfenntartó komplexum létrehozásának. A nyolc, egyedi kialakítású szobának otthont adó épület az első felhasznált gerendától a geotermikus hűtő-fűtőrendszeren, fatüzelésű szaunán át a hővisszanyerő szellőztetésig a fenntarthatóságról szól. Az ökológiai szemléletű birtok étteremmel is rendelkezik, amely házias ízeivel teszi teljessé a természeti környezet nyújtotta élményt. Állandó étlapja nincs, Szilvási Mihály séf és Angeli Mátyás sous-séf ebéd- és vacsora ajánlata a friss, szezonális alapanyagok függvényében változik. Nem fine dining és nem is bisztró, hanem egy különleges konyha, ahol törekednek a regionalitásra, és amit csak lehet azt az étterem negyven kilométeres körzetében gazdálkodó kistermelőktől szereznek be. Gasztronómiai élmény, fantasztikus panoráma, közel fél hektáros levendulamező, gyógy- és fűszernövénykert egy fenntarthatóságra törekvő helyen, amely egész évben várja a pihenni vágyókat. A Natura Hill Zebegény a közelmúltban egy 3 új szobával rendelkező épülettel (Natura Les Zebegény) valamint egy családias rendezvényeknek is otthont adó közösségi térrel (Nappali) gazdagodott. Az új helyiségeket Adrienn ismét remek ízléssel rendezte be, míg azok praktikus és precíz kivitelezése Tibornak köszönhető. Igazi csapatmunka, aminek eredménye mostantól a vendégek előtt is nyitva áll.
További információk: Natura Hill
Dióliget (Lovasberény)
A Dióliget egy három hektáros diófákkal borított, városoktól távoli menedék, ahol az ember igazán kikapcsolódhat, és új élményekkel gazdagodhat. A Misi Család feladta korábbi városi életmódját, hogy megteremtsék maguknak egy élhetőbb élet alapjait. Egy, a korábbinál sokkal természet közelibb, vidéki légkörben kezdtek új életet, amiben egészen más értékek váltak fontossá számukra, mint amiben korábban léteztek. Egy olyan hely, amely magával ragad, ahol otthagy az ember a lelkéből egy darabot. Nem tudod mire vágytál amíg ide nem érsz, és nehezen is tudod majd otthagyni mikor indulnod kell.
Itt 8 különböző egyedi szálláshely közül választhat, aki a Dióligetben szeretne pihenni, ezek között vannak 2 fős különleges lombházak, terméskő házikók, kis romantikus studio-apartmanok, de vannak családi menedékek is.
További információk: Dióliget
Páskom (Lajoskomárom)
A lajoskomáromban található Páskom a tulajdonosa, Mosberger Mihály számára a világ közepe. Született vendéglátó, aki képes volt sikerre vinni egy éttermet (Eresz étterem Mosberger pince) és egy egykori lucernaföld közepén létrehozni egy vendégházat, melynek a csodájára járnak szerte az országból. Sok mindennel foglakozott, de itt, egy három ház által keretezett gyepen találta meg a helyet ahová igyekezett, azt amiben örömét leli. Ösztönös története ezer szállal kötődik a Fülöp-hegy lábánál található településhez, a tájhoz, az itteni emberekhez. A Balaton déli partjától 25 km-re, a Mezőföld közepén, piciny présházak és szőlőültetvények mellett álló épületegyüttes lakrészeiben éppúgy törekednek a tradíció és a modern technológia ötvözésére, mint a Stílusos Vidéki Éttermiséget vezető Ruprecht László kreatív séf segítségével kialakított étterem koncepciójában. Az egy hektáros park közepén álló vendégházhoz saját úszómedence, dísztó és szaunaház is tartozik, illetve a környéken számos egyéb programlehetőség és látnivaló akad (dégi Festetics – kastély, Fülöp-hegyi pincesor, enyingi Kabóka Lovastanya).
További információk: Páskom
Káli Art Inn (Köveskál)
Köveskál főutcáján, egy vagyonos borkereskedő egykori hajléka ma a Káli-medence nyugalma után vágyakozó vendégek otthona. A Káli Art Inn kétségtelenül a vidéki vendéglátás hazai etalonja, ahol a házigazdák számára az a legfontosabb, hogy náluk mindenki otthon érezze magát. Döbröntei Csaba és Ildikó a hozzájuk látogatókat régi barátként köszöntik, és helyi alkalmazottakkal dolgoznak azon, hogy a vendégeik feltöltődjenek, élvezzék a vidék nyugalmát és a helyi gasztronómiát. A “Káli Art Inn időtlen és felejthetetlen, mint maga a Káli-medence”, ezért olyan nehéz elhagyni azt hazainduláskor. Lehetetlen felfedezni mindent egy hét alatt, de talán egy év alatt sem lehet. Van valami ebben a helyben, amit nehéz szavakkal leírni, ezt tényleg látni kell.
További információk: Káli Art Inn
Bencze Családi Birtok (Hegymagas)
A Bencze Családi Birtokot vezető, eredetileg programozó matematikus végzettségű Bencze István 2012 óta gazdálkodik Szent György-hegyen. Informatikusként hiányolta munkájából a kreativitást és a kihívásokat, amit végül Hegymagason, egy szőlőbirtok vezetőjeként talált meg. A történet egy kis házzal és pár sor szőlővel indult a hegy déli oldalán, amit a fiatal és kísérletező személetű borász főként Szászi Endre (Szászi Birtok) segítségével kezdett művelni. A birtok ma közel húsz hektáros és leginkább Pinot Noir-ra, Rajnai Rizlingre és régi magyar fajtákra (Bakator, Hárslevelű, Furmint) koncentrál. A szőlőtermesztés tekintetében a kezdetektől ökológiai, de már 2014 őszétől Demeter biodinamikus elvek mentén gazdálkodik. A változatos talajszerkezet (barna erdőtalaj, agyag, bazalt, homokkő padok) és a Balaton hatása itt kifejezetten kedvez a Rajnainak és a Furmintnak. A fajtajelleget és a terroir sajátosságait nem kívánják erős hordóhasználattal elnyomni. Emiatt a pincében hordók helyett különböző méretű, formájú és változatos anyagból készült magyar, francia és olasz amforákat találunk. István távlati célja egy átlátható, biodinamikus birtok valamint néhány fajtára épülő szortiment, amelynek középpontjában egy német jellegű, légies Rajnai Rizling áll.
További információk: Bencze Családi Birtok
Catherine’s Vineyard Cottages (Csákberény)
Alig egy órányira a fővárostól pici vendégházak állnak a Vértes déli lankáján, kék-fehérre festett homlokzatukkal tekintve le a szőlőültetvényekre. A Catherine’s Vineyard Cottages vendégházai a nyugalom szigetei, melyeket nehezen hagynak el az ide látogatók. Catherine Dickens Gore az angol és a karibi építészet jellegzetességeiből merítve valósította meg álmát édesanyja szülőföldjén, ahol férjével 2004-ben vásárolták meg első házukat. A megújítás, helyreállítás megszállottjaiként idővel saját szomszédaik lettek, és házaikban vendégeket kezdtek fogadni. Tökéletes helyszínt hoztak létre nemcsak a vidék nyugalma után vágyakozók, hanem az aktív kikapcsolódást keresők számára egyaránt. Méltó környezet családias hangulatú esküvők lebonyolítására, ugyanakkor vállalati tréningek, csapatépítések színtere is egyben. Kifejezetten családbarát helyszín, ahol szeretettel fogadják a kutyával érkező gazdikat is.
További információk: Catherine’s Vineyard Cottages
Babérliget Kúria (Polány)
Ami a Balaton északi partjának a köveskáli Káli Art Inn, az a déli partjának a polányi Babérliget Kúria. Polány alig több mint 200 fős somogyi község, ahol mintha megállt volna az idő. Először csak a csönd tűnik fel, majd a kúria apró részletei, amelyek mind az átgondoltságról, igényességről árulkodnak. A berendezés gondosan összeválogatott helyi és külföldi antik tárgyakból és bútorokból áll, a hatalmas kert pedig levendulabokrokkal, gesztenye- és gyümölcsfákkal, szőlővel emlékeztet Provance-ra. A kétszintes, kilenc szobás kúria egykor a Békeffy nemesi család XIX. században épített rezidenciája volt, amelyet eredeti stílusában állítottak helyre. Hatalmas belső terek, közös helyiségek (társalgó, kandallós könyvtárszoba, étkezőhelyiség) mellett a különleges látványkonyha igazi közösségformáló térként hozza közelebb egymáshoz a vendéglátókat és a vendégeket. Ösztönösen jók abban amit csinálnak, legyen szó vendéglátásról vagy egy itt megrendezett felejthetetlen esküvőről.
Szállóvendégeik számára gazdag, farm-to-table reggelit és felszolgált, 3 fogásos vacsorát biztosítanak modern, helyi bisztró konyhájuk napi ajánlata szerint. Az ételérzékeny és diétázó vendégekre külön figyelmet fordítanak.
További információk: Babérliget Kúria
Kővirág (Köveskál)
Vagányság és harmónia, hagyománytisztelet és magas minőség a legapróbb részletekig. Talán így foglalható össze leginkább a Kővirág sikerének titka. Tulajdonosai több mint tíz éve vezetik a Köveskálon található éttermet, és az ahhoz tartozó otthonos vendégházakat, folyamatosan törekedve a fejlődésre, a megújulásra. Konyhájuk máig megtartotta a rájuk jellemző rusztikusabb ízeit, de a profin elkészített hagyományos és közérthető ételek mellett teret engedett egy innovatív, gourmet vonalnak is. Az innovatív, sokszor formabontó gasztronómia híre szájról-szájra terjed, de számukra mégis a visszatérő vendég a legnagyobb elismerés. A Kővirág trendi, de nem a trendisége miatt lett jó, hanem éppen fordítva. Egy hely, amiben van valami különleges, amit nehéz szavakkal leírni. Egy hely, ami Zakar Kata és családja számára “jó alibi arra, hogy itt lehessen élni”, a vendégek számára pedig jó alibi arra, hogy újra és újra visszatérjenek hozzájuk.
További információk: Kővirág
Ocsovai László