Hiszünk abban, hogy a magyar gasztronómia páratlan. Az elmúlt években abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az ország legjobb éttermeinek séfjeivel találkozhattunk, betekintést kaphattunk munkájukba. Mind különleges személyiségek, akik egyénisége tükröződik az általuk készített fogásokban. Munkájuk, az általuk nyújtott élmények révén hétköznapjaink szereplőivé váltak. Nehezen lehetne rangsorolni a konyhájuk által meghatározott éttermeket, ezért szubjektív szempontok által összeállított toplisták helyett következzen egy étteremajánló 2021 nyarára. Íme tíz olyan hely, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni idén (is).
Villa Kabala Gastro Bistro (Szigliget)
Családlátogatásból egy életre szóló saját vállalkozás. 2017 áprilisában egynyári kalandnak indult, augusztus végére azonban kiderült, hogy ez több lesz annál. A megálmodói – Fölföldi Péter és párja, Terjék Petra – mára már kijelenthetik, hogy a Villa Kabala az életük lett. Induláskor egyben voltak biztosak, amikor magunk mögött hagyták a fővárost, hogy egy értékteremtő, egész évben nyitva tartó éttermet szeretnének a Balatonra, felülírva minden sallangot, ami az emberek fejében a szezonos balatoni vendéglátással egyenlő. Tökéletes alapot adott a helyi alapanyagokra és a környékbeli kistermelők áruira épülő konyhájuknak Péter szüleinek mikrobirtoka. Egy nagy álmuk vált ezzel valóra: a badacsonyi borászként tevékenykedő ősök hagyományait egyesítették a modern vendégül látással. Büszkék arra, hogy a vendégeik a különlegeset keresik, és kíváncsiak a családi pincészet boraira is. A Kabala zászlóshajója mára a bistro lett. A Szabó András séf által vezetett gasztroműhelyben a modern technológia mellett a legnagyobb hangsúlyt a helyi alapanyagok kapják. Állandóan megújuló kreatív fine bistro konyhájukban ebédidőben étlapról tudnak választani a vendégek, vacsorára kis és nagymenüvel készülnek.
További információk: Villa Kabala Gastro Bistro
Pajta (Őriszentpéter)
Az őriszentpéteri Pajta egyedülálló módon képes egyesíteni a helyi értékeket, és újragondolt formában bemutatni az őrségi konyhát. U. Nagy Gábor Ybl-díjas építész által megálmodott, az őrségi tájba illeszkedő épületegyüttes gasztronómiai funkciójával együtt nyújt komplex élményt, és a Szala-patakig ereszkedő mezővel biztosít nyugodt környezetet a vendégek számára. Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc éttermének minden részlete az igényességet és a vendégszeretetet sugározza, miközben a táj észrevétlenül láncolja megához az embert. Ez történt Farkas Richárd séffel is, aki a budapesti MÁK és Zóna bisztrók érintésével érkezett ide, hogy megvalósítson egy valóban szezonális és regionális konyhát.
További információk: Pajta
Platán (Tata)
Pesti Istvánról szinte tudomást sem vett a szakma egészen addig míg Bábel konyháját a Tantira nem cserélte. A Michelin csillag cél volt az előbbi, és eredmény az utóbbi helyen, egészen addig míg a vendég volt az első. Amikor ez megváltozott, István a tatai Platánba igazolt abban a hiszemben, hogy “a vidék lesz a következő lépés a vendéglátásban.” Igaza volt. Tatának, a környezetnek megvan a maga spiritualitása, ami lehetőséget teremt egy egyéni és emberközeli gasztronómia megteremtésére. A legszebben tálaló magyar séfet a Gault&Millau ‘Az év konyhafőnöke’ címmel jutalmazta, elismerve azt a munkát, amit eddig a magyar gasztronómiáért tett, és tesz nap mint nap. Hála neki és az általa vezetett csapatnak, a Platán mára a három legjobb vidéki étterem egyike lett és a 2020 őszén megújult enteriőrrel az egyik legotthonosabb is. Étlapjuk folyamatosan változik az éppen elérhető szezonális alapanyagok függvényében, melyeknek nagy része környékbeli gazdáktól, illetve saját konyhakertjükből érkezik. Minőségi vendéglátás nyugodt, vidéki környezetben, kiegészülve a megújult Platán Udvarházzal.
A 2020 tavaszán felújított Platán étterem ma már Platán Bisztróként működik tovább megújult arculattal és otthonosabb hangulattal, ahol a romantikus vidéki stílus és a kockás terítő is új értelmet nyer. A tóparti Platán Bisztró a gasztronómiai íz utazáson felül további íz élményt is kínál vendégei számára. Saját cukrászata elsősorban a francia desszertek világába kalauzolja a vendégeket. A László Tamás vezette cukrászat célja a lehető legjobb és szezonális alapanyagok felhasználásával, folyamatosan megújuló technikákkal, változatos forma és látvány világgal meglepni a desszertek kedvelőit.
További információk: Platán Tata
Almalomb (Hosszúhetény)
Hosszúhetény festői fekvésű falu a Mecsek déli szegélyén, ahol hajdan 16 malomban őröltek gabonát. Ennek a tradíciónak állít emléket és viszi tovább a helyi gasztronómiai hagyományokat az Almalomb kulináris kitérő és találkozóhely. Kitérő, hisz sehogy nem esik útba. “Ott van, ahol még lassabban folyik az élet. Ahol veszik a fáradságot, hogy minden valódi legyen.” Találkozóhely, hisz itt megőriznek és továbbmesélnek egy régi történetet, ezáltal a múlt, a jelen és jövő találkozóhelyévé teszik a XVIII. századi malmot. Családi örökség, amit a tulajdonos Pelényi Margit Ybl-díjas építész segítségével álmodott a mai formájára, hagyva hogy a letisztultság és az egyszerűség domináljon. Igazi ételeket kínálnak, valódi élményt nyújtva a vendégeik számára. Ásványi Rita tulajdonos hét generáció távlatából szemléli az öreg épület falai közt zajló történetet, melyet megőriznek és a vendégeikkel együtt mesélnek tovább. Ezer szállal kötődik az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete által kitüntetett épületekhez, melyekben egy minden szabály alól kivételt képező kulináris találkozóhelyet szerettek volna megvalósítani. Kivételt teremtettek, hisz nem vendéglátósok, és nem is hisznek annak sablonjaiban. Pont attól egyediek, hogy nem álltak be egyetlen sorba sem, inkább nyitottak maguknak egy újat.
További információk: Almalomb
Pörc Bisztró (Balatonkenese)
Kocsis Jenő családja 1893 óta foglalkozik húsáruval Balatonkenesén, és kitartanak a tradicionális eljárások, minőségi termékek és a vevőközpontú gondolkodás mellett. A Pörc – Bisztró, Delikát és Terasz jóval több, mint csemegebolt és étterem, hisz Jenő azért hozta létre ezt az üzletet, hogy családja tudása méltó helyre kerüljön. Itt nincs jelen a modern technológia, de van főhajtás a régiek munkája előtt, igény a beszélgetésre, a személyes kapcsolatra vevő és eladó között. Saját készítésű kolbászok, szalonnák, szűzpecsenye, pörc mellett a legkiválóbb termelők termékeitől roskadoznak a polcok.
A 2018-as év nyarán nyílt Pörc Bisztró szorosan összefonódik a delikát körüli hagyományokkal. A bisztró konyhafőnöke Tarlósi Kornél, ételeire jellemző a régió egyediségeinek megmutatása, a szezonalitás; alappillére a gazdag ősmagyar gasztronómiai örökségünk.
A 2021-ben nyílt nyári Pörc Terasz az árnyas fák alatt egy könnyed street food élményt biztosít. A hamburger és a bao termelői sajtokkal és húsokkal mutatja be a delikát felhozatalát. Bisztró és nyári Terasz, két vonallal, két arculattal, kétféle élménnyel.
További információk: Pörc Bisztró Fotó: Pichner Júlia
Natura Hill Bisztró (Zebegény)
Zebegényben, a fővárostól alig egy órányira kis vendégház áll a hegy tetején. A Natura Hill Zebegény megálmodói – Hodik Adrienn és Tibor – közgazdászok, akik 2014 novemberében, vendéglátói tapasztalat nélkül álltak neki ennek a csaknem teljesen önfenntartó komplexum létrehozásának. A nyolc, egyedi kialakítású szobának otthont adó épület az első felhasznált gerendától a geotermikus hűtő-fűtőrendszeren, fatüzelésű szaunán át a hővisszanyerő szellőztetésig a fenntarthatóságról szól. Az ökológiai szemléletű birtok étteremmel is rendelkezik, amely házias ízeivel teszi teljessé a természeti környezet nyújtotta élményt. Állandó étlapja nincs, Szilvási Mihály séf és Angeli Mátyás sous-séf ebéd- és vacsora ajánlata a friss, szezonális alapanyagok függvényében változik. Nem fine dining és nem is bisztró, hanem egy különleges konyha, ahol törekednek a regionalitásra, és amit csak lehet azt az étterem negyven kilométeres körzetében gazdálkodó kistermelőktől szereznek be. Gasztronómiai élmény, fantasztikus panoráma, közel fél hektáros levendulamező, gyógy- és fűszernövénykert egy fenntarthatóságra törekvő helyen, amely egész évben várja a pihenni vágyókat. A Natura Hill Zebegény a közelmúltban egy 3 új szobával rendelkező épülettel (Natura Les Zebegény) valamint egy családias rendezvényeknek is otthont adó közösségi térrel (Nappali) gazdagodott. Az új helyiségeket Adrienn ismét remek ízléssel rendezte be, míg azok praktikus és precíz kivitelezése Tibornak köszönhető. Igazi csapatmunka, aminek eredménye mostantól a vendégek előtt is nyitva áll.
További információk: Natura Hill Bisztró
Szent Donát Borkúria (Csopak)
A Kovács család tulajdonában lévő Szent Donát Borkúria és a hozzá tartozó 15 hektáros ökológiai szőlőbirtok magas minőségű termőhelyi boraival és régiós bisztrókonyhájával 20 éve meghatározó szereplője a Balatonfüred-Csopaki gasztronómiai életnek. A birtok szőlőterületei Csopak, Tihany és a Káli Fekete-hegy legjobb adottságú dűlőiben találhatók. Kovács Tamás tulajdonos és birtokvezető irányítása alatt az egyedi termőhelyi adottságokat tükröző borok készítésén van a hangsúly. Autochton szőlőfajták, talaj- és dűlőválogatások, ökológiai szőlőművelés, natúr borkezelés és szűretlen palackozás a pince legismertebb névjegyei.
A Borkúria bisztrójának konyháját Endrédi Zoltán konyhafőnök és Varga Roland kreatív séf irányítják, A környék ízeire és alapanyagaira építő Balaton-Bakony fúziós konyha színvonalas gasztronómiai kontextust teremt a birtok boraihoz.
A Szent Donát Borkúria egész évben várja az igényes balatoni gasztronómia iránt érdeklődőket. Bisztrója egy laza hangulatú, de profi vendéglátást képviselő hely, ahol a birtok borai, a rájuk épülő régiós étlap, valamint a teraszról nyíló, a Balaton kétharmadát átfogó felejthetetlen kilátás egy külön utazást is megér.
További információk: Szent Donát Borkúria
Papok Borozója (Balatonszőlős)
Papp Zsolt családja évtizedek óta foglakozik vendéglátással. Volt közöttük vendéglős, hentes és mészáros, de még kocsmáros is. 2019 márciusában erre a több generációnyi tapasztalatra építetve nyitotta meg Zsolt a Papok Borozójat Balatonszőlősön megvalósítva nagyszülei álmát, amelyet a történelem viharai sokáig háttérbe szorítottak. A Pécselyi-medencét a Balatontól elválasztó Kis-Gella oldalában található étterem-borozó hagyományos konyhát visz, mely az otthon ízeit szeretné megmutatni a vendégek számára, ugyanakkor a modern gasztronómiai technológiákat alkalmazva kész kompromisszumot kötni az aktuális trendekkel. Az étterem tereiben visszaköszönnek a nagyszüleinktől ismert, régi emlékeket felidéző tárgyak, melyek otthonossá teszik a helyet a vendégek számára. Az itt dolgozók közvetlenségükkel és könnyed profizmusukkal teszik igazán szerethetővé az éttermet, amely mert haladni a korral.
További információk: Papok Borozója
Rév Csárda (Érsekcsanád)
A Gemenc szívében, a Veránka szigettel szemközti Duna-parton található halászcsárda udvarán ma is úgy készül a halászlé, mint ahogy Tinusz Gábor és nagyapja készítette ugyanitt néhány évtizeddel ezelőtt. A tulajdonos és párja, Végel Ágnes 2012-ben azzal a céllal nyitották meg az érsekcsanádi Rév Csárdát, hogy felidézzék vendégeik számára a régi gyerekkori nyarak hangulatát, és bizonyítsák egy hagyományos konyha létjogosultságát egy modern világban. A minőségi vendéglátásban hisznek, abban, hogy egy konyha akkor lehet valóban nagy, ha amúgy kicsi. Kicsi és családias, ahol szeretettel köszöntenek minden vendéget, aki valóban nyitott erre a világra és valóban hozzájuk akart érkezni. A szerbiai Bezdánból származó szakács, Kocsis Ferenc több mint harminc éves tapasztalata birtokában igazi “halászos” halászlét készít Dél-Bácskai módon a türelmes és arra fogékony vendégeknek. Jámbor Attila pedig az étterem indulása óta gondoskodik a “nem halas” ételekről, ezekhez az általa gyúrt és sütött kovászos kenyere érkezik az asztalokra. A rövid, de annál igényesebb étlapjukon szereplő halas és nem halas ételeket kiváló desszertek és igényesen összeállított borkínálat teszi teljessé.
További információk: Rév Csárda
Ételműhely Gasztrostúdió (Budapest)
Fine dining lakásétterem Újpest szívében, exkluzív élményvacsorákkal és kis, családi pincészetek boraival.
Az Ételműhely egy exkluzív lakásétterem Újpest szívében. Élményvacsoráikon nem csak a fine dining fogásokat kóstolhatod végig, hanem látványkonyhájukban betekintést nyerhetsz az ételkészítés folyamatába is. Kizárólag szezonális, magyar alapanyagokat használnak, amiket helyi termelőktől szereznek be, vagy saját magunk szedik, szüretelik.
További információk: Ételműhely Gasztrostúdió
Ocsovai László