Tekeresvölgyi ManufaktúraWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

“A rossz minőség miatti keserű emlék mindig tovább tart, mint az alacsony ár miatt öröm.” (Kovács Csaba, a Tekeresvölgyi Manufaktúra tulajdonosa)

Kovács Csaba és felesége, Hajnalka 2008 óta foglalkozik sajtkészítéssel Nemesvámoson. Eredetileg lovasklubbot álmodtak meg a festői fekvésű területre, végül otthonra talált náluk a lovak, malacok, nyulak, kutyák és macskák mellett néhány magyartarka tehén is. Tejükből első sajtjaik még nagyon kezdetleges technológiával készültek, majd Sándor Tamás (Bükkisajt, Mónosbél) segítségével apránként fejlődtek és létrehozták a Balaton-felvidék egyik legkiválóbb sajtműhelyét, a Tekeresvölgyi Manufaktúrat. Fontosnak tartják, hogy megismertessék az emberekkel a minőségi élelmiszer fogyasztás előnyeit és hisznek abban, hogy az idővel a vevők számára életformává válhat. Heti több, mint kétezer liter tejet dolgoznak fel és készítenek belőle érlelt sajtokat, gyümölcs és natúr joghurtokat, ordakrémeket és krémsajtokat. Hírük szájról szájra terjed a nemesvámosi sportistállótól a tihanyi, valamint a káptalatóti piacig és egyre többen fedezik fel kiváló termékeiket, és a mögöttük álló nagyszerű embereket.

A kép forrása: Tekeresvölgyi Manufaktúra

Nemesvámos a Balaton-felvidéken, Veszprém tőszomszédságában található festői szépségű község, ahol otthonra talált Csaba és Hajni, valamint segítségükkel megannyi magyartarka tehén, ló és még számtalan más állat. Múltjukat a nappalijuk falát a lovassportból származó számtalan kupa és elismerés, jelenüket az innen alig pár méterre vígan legelésző tehenek és azok tejét feldolgozó üzem, míg jövőjüket a ház előtt álló furgonon lévő plakátról ránk mosolygó, szeplős lány jelenti. Ebben a képben koncentrálódik közel harminc év története, ami egy építésztechnikus-épületszobrász és egy közgazdász egymásra találásáról, küzdelmeiről és az általuk megvalósított tekeresvölgyi gazdaságról szól.

27 év telt el azóta, hogy Csaba először besétált abba az OTP fiókba, ahol Hajni dolgozott. Tíz éven át kettes fogathajtó válogatott kerettag, számtalan díj és elismerés birtokosa akkor már mint építésztechnikus-épületszobrász dolgozott, de nem találta szakmájában az életfogytig tartó motivációt. Mindig kreatív, tenni és alkotni vágyó fiatalember és választottja ettől a pillanattól közösen tervezték életüket, amelyet hagyományos értékrend és célok mentén kívántak élni.

Gyerekkoruk óta meglévő lóimádatukat állították terveik középpontjába és egy lovasklubbot álmodtak meg a Balaton-felvidékre, amely otthont adhatna közös barátaik addig bértartásban lévő állatainak számára. 20 ló számára tervezett beruházás megvalósításának végére az érdeklődők közül egy sem maradt és a fiatal pár egyedül találta magát a hat hektáros birtokkal és az azzal járó gondokkal. Nem adták fel és lóbértartáson kívül lovagoltatással, gyerekeknek szóló lovas programokkal egészítették ki az akkor még csak formálódó koncepciót. Számtalan hozzájuk látogató gyermeknek szereztek örömet igényes foglalkozásaikkal, de a háttérben folyamatosan küzdöttek a fenntartás nehézségeivel.

“Borzasztó rossz rajtokat csináltunk.”

Lányuk Zsófi mellé 2008-ban megérkezett kisfiuk Marci is, akinek szerettek volna jó minőségű tejet és tejtermékeket adni, ezért szert tettek egy tehénre is. A tehén másnapra megellett és lett kettő, a kettőből pedig lassan egy tucat és lett elég tej nemcsak Marcinak hanem másoknak is. Ma harminc fejős tehenük van, amelyek heti 2500 liter tejet adnak. Fiuk születésének évében ők nyerték a fővárosban rendezett Nemzeti Vágtát, ahol az ország egyik legelismertebb sajtkészítője, Sándor Tamás (Bükkisajt, Mónosbél) gratulációja egyben közös munkájuk kezdetét is jelentette.

“Tízszer kell jót vinni és egyszer sem középszerűt.”

Házi módszerekkel, szívvel-lélekkel készítették a sajtokat, de azok saját bevallásuk szerint sem voltak jók, és inkább nevezhetőek próbálkozásnak, mint tudatosan elkészített termékeknek. Tamás felajánlotta, hogy pártfogolja őket, megadva minden segítséget a tanítástól és tanácsadástól kezdve a közös tanulmányutakig. Apránként fejlődtek, gépeket vásároltak, de csak akkor léptek a piacra, amikor már maximálisan elégedettek voltak a végeredménnyel. Pontosabban a piac találta meg őket, hisz tudták, hogy valami jó készül a nemesvámosi gazdaságban. Hírük szájról szájra terjedt és a szájmarketing nemcsak a tejtermékeiket, hanem azok nyomán egyéb kezdeményezéseik (lovassportok, szálláskiadás, programok) hírét is messzire vitte.

“Ide nem azért kell öt alkalmazott, mert annyi a munka, hanem azért, hogy mindenkinek élhető élete legyen és megfelelő szabadideje.”

A termékek a belefektetett rengeteg munka és a felhasznált alapanyagok miatt ugyan nem olcsóak, de ár-érték arányuk így is kiváló. Svájci mintára reggel lemérik a tej Ph értékét és annak függvényében döntik el, hogy mi készüljön belőle. Semmilyen adalékanyagot sem használnak termékeikhez, amelyeket folyamatosan kóstolnak és kizárólag a kifogástalan minőségűeket értékesítik. Joghurtjaikat például csak hőkezeléssel tartósítják, a sajtjaikhoz felhasznált fűszernövényeket pedig mind maguk termesztik birtokukon. Nem készítenek friss sajtokat, mert az érleltekben látják a kihívást, illetve a vásárlóik is jobban igénylik azokat. Bár van néhány gomolya és fűszeres sajt a kínálatukban, de inkább a natúr vonalban látják a jövőt.

Az év 52 két hetéből, 52 héten át piacoznak, mégpedig azért, mert szeretnek piacra járni. Szeretnek emberekkel találkozni, beszélgetni, meghallgatni a sokszor már baráti viszonyban lévő vevőiktől érkező visszajelzéseket. Szombaton a tihanyi, vasárnap pedig a káptalantóti piacokon találkozhatunk velük míg péntekenként Veszprémben vásárolhatóak meg termékeik. A Kossuth utcában lévő piac a Csalán Környezet és Természetvédő Egyesület (http://www.csalan.hu) által biztosított területen található és kizárólag élelmiszert kínáló, a megye területéről érkező kistermelők számára nyitott. Kezdeményezésük, a Csalán Kosár Közösség egy tudatos termelői-fogyasztói közösség, amelynek tagjai elkötelezettek a környezetbarát, fenntartható életmód iránt. Céljuk, hogy bizalmat és emberi kapcsolatokat építsen a termelők és fogyasztók között, akik vásárlásaik révén méltányos megélhetést biztosíthatnak a térség megbízható termelőinek.

“Egy dolgot lehet megvédeni: a kiváló minőséget.”

Folyamatosan kóstolnak, olvasnak és tanulnak. Beszélgetnek szakemberrel, de vevőik visszajelzése számukra éppolyan fontos mint mentoraik tanácsai. Nem felejtették el, hogy honnan indultak. Tudják hogy semmi sincs ingyen, ezért tudják értékelni amit elértek, nyilvánuljon meg az egy gyönyörűen gondozott birtokban vagy egy vásárló elismerésében. Bár “mindenki egy harminc literes fazékkal kezdi” ők messze vannak már ettől és a jövőben profi eszközökkel még tovább kívánnak fejlődni.

“Téli sportjukat” a disznótoros programjaik jelentik. Disznóvágás a reggeli hagymásvértől, a böllérmájig, amelyet délben töltöttkáposzta, majd délután orjaleves illetve hurka, kolbász és toroskáposzta követ. A desszertet hájastészta vagy guba jelenti, és a csöppet sem fogyókúrás program során az emésztést teljeskörű italválaszték segíti. Mozdulni sem lehet egy ilyen program után, de a Tekeresvölgy természeti szépségeit és hangulatát ezek nélkül is nehezen hagyja maga mögött az ember. Számtalan programot kínáló birtok szálláshellyel is rendelkezik, ahol a kényelmes szobán túl a reggeli is központi szereplő. Saját sajtokból, sajtkrémekből, szalámikból és lekvárokból összeállított vendégasztal megalapozza a lovaglással, kirándulással töltendő napot. Hisznek a szezonalitásban, vendégeiknek is mindig azt kínálják, ami épp friss, ami épp elérhető.

Lányuk, Zsófi szőlész-borász. Ki ne ismerné a furgonjuk oldaláról és plakátjaikról ránk mosolygó, szimpatikus lányt, akinek hivatásán és a családi birtokon tanultakon keresztül kitűnő rálátása van mind a tejtermékekre, mint a hozzájuk ajánlható borokra. Új ötletei, lelkes és lendületes személyisége a Tekeresvölgyi Manufaktúra jövőjének záloga. A jövő pedig nem a növekedésben, hanem a jelenleg is nagyon magas minőség további emelésében van.

A kép forrása: Tekeresvölgyi Manufaktúra

Elérhetőség, rendelés és szállásfoglalás: www.tekeresvolgyi.hu

Tekeresvölgyi Manufaktúra. Éltető természetesség.

Ocsovai László

+ Nincsenek hozzászólások

Add hozzá a Tiéd