Gingalló CsokoládéműhelyWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

“Úgy kezdődött, hogy kaptam ajándékba egy márványlapot.” (Godó Viktória)

Godó Vikit az etyekiek inspiráló közössége ösztönözte arra, hogy csokoládéval kezdjen foglalkozni. Harmadik gyermeke születése után vágott bele, hogy kézműves csokikat és bonbonokat készítsen az etyeki borászokkal együttműködve, a helyi borokhoz párosítva. 2014-ben indult el a Gingalló Csokoládéműhely, és a természetes, minőségi alapanyagokból készülő csokicsodákat hamar felfedezték a vásárlók. Viki kreativitása és kedvessége mindenkit levesz a lábáról, bárkit szívesen fogad (előzetes bejelentkezéssel) műhelyében csokikóstolóra és -készítésre. Etyek gasztronómiai színfoltja ez a hely, ahol arra törekednek, hogy termékeikkel örömet szerezzenek számunkra.

Az etyeki kis műhely Tamkó Sirató Károly – Szalóki Ági előadásában – jól ismert gyerekverséről kapta nevét, melyet Viki gyakran hallgat gyermekeivel. Áron, Adél és Kata édesanyja korábban bankban dolgozott, de közgazdászként kevés tere volt arra, hogy kifejezze kreativitását így esténként üveget festett, sütit sütött, majd idővel azon kapta magát, hogy egy ajándékba kapott márványlapon temperálja a csokoládét. Gyermekei születése után már nem is tért vissza eredeti szakmájához és elkezdett érdeklődési körének, kreativitásának megfelelő hivatást keresni, mellyel tud Etyeken foglakozni, és a munkaidőt rugalmasan tudja alakítani ahhoz, hogy a családdal kapcsolatos dolgai ne sérüljenek. Kreatív, alkotó hobbija hivatásává vált. Bár nem tervezték, hogy elköltöznek a fővárosból, de beleszerettek a vidék nyugalmába, a gyönyörű környezetbe így VI. kerületből Etyekre vezetett utuk.

Idővel egyre több volt a csoki a spájzban, több mint bármi más. Viki kinőtte a családi konyhát, és egy évvel az első próbálkozások után 2013 Mikulás napján beköltözött egy régi házból családi segítséggel kialakított műhelybe, amelyben 2014-től várja vendégeit minőségi csokoládékkal, bonbonokkal és időről-időre megrendezett csokoládékészítő tanfolyamokkal és kóstolókkal. A etyeki borok és egyéb kézműves termékek iránt érdeklődők pedig egyre gyakrabban látogatnak ki az Újhegyi és Öreghegyi pincesorok rendezvényeire (Etyeki Piknik, Gasztrosétány, Borangoló), miközben útbaejtik Viki műhelyét. A kis műhely jó híre pedig messzire szállt, érkeznek ide vendégek Új-Zélandról vagy Alaszkáról is, de bárhonnan is jöjjön a vendég Viki nagy szeretettel fogad bárkit, hisz számára feltöltődést jelent, ha érdekes emberekkel találkozhat, gyerekekkel vagy felnőttekkel együtt készítheti a csokikülönlegességeket a műhelye konyhájában.

A Gingalló Csokoládéműhely célja, hogy népszerűsítse a minőségi csokoládé-fogyasztást és kiegészítse Etyek gasztronómiai kínálatát. A település ma elsősorban borairól ismert, de Etyek régen Budapest éléskamrája volt, és hála az itt lakók munkájának és összetartásának nagyon jó úton vagyunk afelé, hogy ez újra így legyen. Az Etyeki-dombság kezdetén, a Zsámbéki-medence szélén található, alig négyezer lakosú településen szinte minden háznál találunk valami egyedit. Számtalan kiváló borászat (Hernyák Birtok, Nádas Borműhely, Rókusfalvy Pince) mellett találunk itt szörp és lekvárkészítő kis manufaktúrát (Halmi Pince), sörfőzdét (Etyeki Sörmanufaktúra), sonkakészítőt (Sonkamester) is.

A borászatok boraihoz, sőt a sörfőzde söreihez passzoló csokoládék, bonbonok készítése új távlatokat nyit meg a gasztronómia eddig kevésbé ismert területén, hisz elég ritka hogy valaki borokhoz készítsen csokit, helyi pálinkát tegyen a bonbon krémjébe, vagy pörkölt malátát a táblás csokiba. Viki kreativitásának azonban nincs határa, a helyiek pedig támogatják elképzeléseit, közös kóstolókat szerveznek ilymódon egészítve ki egymás kínálatát. Azok számára, akiknek eddig desszertborokhoz, illetve száraz vörörborokhoz kóstoltak csokoládét új, izgalmas élmény lesz azokat Etyek jellegzetes savairól ismert fehérboraival kipróbálni.

Voith András grafikus által tervezett dizájn foglalja egységes keretbe Viki történetét, a műhely bejárata fölött, kovácsoltvas tartón függő cégértől a csokoládék csomagolásán át a kóstolókat segítő tájékoztatókig. Andráson kívül Viki történetének szintén fontos szereplője Szántó Tibor, aki autodidakta módon vált a hazai kézműves csokoládékészítés meghatározó alakjává.

Napjainkban nem csak a borok vagy a kávé, de a csokoládé vonatkozásában is egyre gyakrabban esik szó a területszelekcióról és a terroir jellegzetességeiről. Viki is szeretné termékeiben megmutatni a termőterületek sajátosságait, ezért az alapanyagok között találunk csokoládét Mexikóból, Peruból, Madagaszkárról, de Sao Tomé-ból is. Kiváló alapanyagért nem kell azonban ilyen messzire menni, hisz a bonbonokhoz használt töltelékekbe helyben fellelhető termékek is kerülnek (pálinka, szilvalekvár, pörkölt maláta, fűszerek).

A készítés során felhasznált egzotikus csokoládékat lehetőség van önmagukban is kipróbálni Viki műhelyében megtartott kóstolók alkalmával. Továbbá a rendszeresen megrendezésre kerülő csokoládékészítő kurzusok alkalmával műhelymunka keretében bárki kipróbálhatja hogyan készül a trüffel, csokoládé mousse vagy a gyümölcsös és fűszeres csokoládékrémmel töltött bonbonok, vagyis csupa olyasmi, ami otthon, a konyhában is elkészíthető, és akár ajándéknak is megállja a helyét. Az elkészült finomságokat és azok receptjeit minden résztvevő hazaviheti, így a tanultak bármilyen ünnepi vagy családi alkalomra bevethetőek. Nagy élmény felnőttek és gyerekek számára egyaránt a kis műhelyben megtartott vidám foglalkozás.

Gingalló Csokoládéműhely Etyeken, ahol a csoki része lett a borkultúrának.

Ocsovai László

+ Nincsenek hozzászólások

Add hozzá a Tiéd