Káli Art InnWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

“Az a legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát ebben a történetben.” (Döbröntei Ildikó)

A Káli Art Inn a vidéki vendéglátás hazai etalonja, olyan hely ahol a vendéget régi barátként köszöntik. Négycsillagos környezet Köveskálon, a Káli-medence gasztrofalujában, ahol egymást érik a jobbnál jobb borászatok és éttermek. Döbröntei Csaba és Ildikó valódi házigazdák, akik szerint “a Káli Art Inn időtlen és felejthetetlen, mint maga a Káli-medence”. Helyi alkalmazottakkal dolgoznak azon, hogy a vendégeik feltöltődjenek, élvezzék a vidék nyugalmát és a helyi gasztronómiát. A szálloda és az étterem számos nemzetközi és hazai elismerést kapott. Ezek közül a legkiemelkedőbb: 2010-ben a Sunday Times a 100 legjobb európai szálloda közé választotta. Megérdemelten.

Aki már járt a Káli-medencében, nehezen hagyja el azt, és alig várja, hogy újra megpillantsa a Hegyestű bazaltcsúcsát, újra érezze azt a nyugalmat és békét, ami itt a hétköznapok szerves része. Köveskál ennek e medencének a közepén található, alig több mint háromszáz lakosú község, ami a maga nevében egyedülálló az országban. Ez az a hely, ami példát mutat a többi vidéki település számára, amelyek a regionális értékek megmutatása mellett tették le a voksukat. Hét kilométerre a Balaton partjától itt a közösségi összefogás eredményeként olyan értékeket sikerül megmutatni az ide érkezők számára, amelyek maradandó élményt jelentenek.

A Káli Art Inn házigazdáit – Döbröntei Ildikót és Csabát – is vidék nyugalma, a helyi értékek és egy új kihívás hozta a fővárosból Köveskálra. Ildikó mindig is szeretett volna életvitelszerűen vidéken élni, de a gyermekeiket nem akarták Budapesten hagyni, így először nemet mondtak a tulajdonosok felkérésére. Néhány évvel később azonban vállalták ezt a nem mindennapi feladatot, egy vidéki szálloda és étterem vezetését, amihez csak annyi útmutatást kaptak, hogy “Csináljatok mindent úgy, mint otthon!”. Nem megcsömörlöttek a város zajától és nem is égettek fel minden hidat maguk mögött, de ki akarták próbálni magukat egy olyan szerepkörben, ami addig csak hobbi volt számukra. Otthonuk a baráti körük társasági életének központja volt, hisz családos emberek révén Ők nem jártak el az éjszakába. Szerettek gondoskodni vendégeikről, főzni számukra, de akkor még nem gondolták, hogy ez lesz a történet vége. Ma is szeretik ezt csinálni, nekik “ez olyan, mint egy jó hobbi”, nem egy munka.

A polgári családból származó házaspár ugyan nem rendelkezett szakmai tapasztalatokkal a vendéglátás területén – emiatt riogatták is őket ismerőseik -, de rendelkeztek azokkal az ismérvekkel, értékekkel, amelyek megkülönböztetik a vendéglátóipart a vendéglátástól. Tudatában vannak, hogy vendégeik egyszer, maximum kétszer tudnak elmenni nyaralni egy évben, nem akarják elrontani ezt a különleges alkalmat. Szakmai alázattal, szeretettel fordulnak a hozzájuk érkezőkhöz, akik a vendéglátó és vendég között az első pillanattól meglévő személyes kapcsolat miatt, úgy érzik, mintha hazaérkeznének hozzájuk.

“Tisztelni kell a vendéget és a vendéglátást. Ezt nem lehet félgőzzel csinálni.”

A napjainkban újra ismerté, elismerté vált káli-medencei borok a 17-18. században egész Európában jó hírnévre tettek szert és a vagyonosodó polgárság tagjai közül számos borkereskedő telepedett le a Köveskál környéken, épített itt nagy polgári házat gazdagságának szimbólumaként. Közülük egy a Káli Art Inn-nek otthont adó épület, amely a háború után tiszti kaszinóként is működött, mai éttermében pedig egy ideig gyógyszertár is üzemelt. Idővel a hajdani tulajdonos visszavásárolta, felújította és provence-i, toszkán mintára festőiskolát álmodott meg a gyönyörű épületbe, ahol profi művész fogadja látogatókat. A koncepció ugyan kedvező fogadtatásra talált, de rengeteg szervezést igényelt, valamint a kikapcsolódni vágyó magánvendégek és a művészek áradata nem fért meg hosszú távon egymás mellett. Idővel elkopott a festőiskola koncepciója és létrejött a ma ismert, a hazai vidéki vendéglátás zászlóshajójaként számontartott szálloda, mely 2000 óta 14 szobával várja vendégeit. Jelenlegi tulajdonosai egykor törzsvendégek voltak itt és 9 évvel ezelőtt vették át a vezetést, valamint Ildikóék segítségével kialakították a mai koncepciót és Csaba nővére és sógora segítségével az enteriőrt. A főépület mellé apartmanházat építettek a mandulásba, 2009-től étteremmel bővítették a szolgáltatásaikat, a gyönyörűen gondozott kertbe medence és bio fürdőtó került kialakításra, valamint karácsonyi ajándékként 2016 decemberében új szaunájukat is átadták vendégeiknek.

Hatalmas, nyugodt kert öleli körbe az 1880-as évek végén épült és 2015-ben, kívül és belül is teljesen felújított főépületet, amely majdnem eredeti állapotában maradt fenn és két lakosztálynak ad helyet. A tetőtéri 100 négyzetméteres térben egy 3 ágyas (Panoráma Loft), a földszinten egy hálószobából és szalonból álló került kialakításra (Lakosztály), amely mellé egy harmadik is kerül majd hamarosan. A volt gazdasági melléképületben található három szoba, amelyek mind egyedi kialakításúak, gyönyörűen, igényesen berendezettek (Fehér szoba, Kék szoba, Tükör szoba). A már korábban említett apartmanház pedig két franciaágyas hálószobával és egy kompletten berendezett konyhával várja a kisgyermekes családokat, baráti társaságokat. Továbbá normál kétágyas szobák két felnőtt kényelmes pihenésére alkalmasak illetve a négyágyas, két légterű családi szobákban négy felnőtt, vagy két felnőtt és két gyermek elhelyezésére van lehetőség. A 10.000 négyzetméter alapterületű kertben játszótér, hinta és homokozó várja a legfiatalabb vendégeket.

Nem könnyű munkaerőt találni a környéken, mint ahogy minőségi alapanyagot sem volt az. A regionalitás azonban több tekintetben is kulcsfontosságú Ildikóék számára. Helyi lakosokkal dolgoznak együtt, hisz így a vendég számára olyasvalakivel alakul ki a kötődés, akinek magával a hellyel van személyes kapcsolata, amely nagymértékben elősegíti az olyannyira szerteforgácsolódott tradicionális kötődések újraépítését. A vendég hat a dolgozóra és fordítva, megvannak a kontaktusok, kialakul egy kölcsönhatás, ami új értéket, értékrendet teremt. A helyi értékek kiemelésében, megmutatásában azonban az itt dolgozókon kívül nagy szerepe van a helyi termelőknek is.

A Káli Art Inn étterme három tehetséges fiatal (Kollát Marcell, Szakonyi Tímea, Mosóczky László) által készített fogásokon keresztül igyekszik bemutatni a Káli-medencét és a környék adottságait. Mindekori támaszuk Erzsike, aki a házias ízek nagy szakértője. A csapat által vezetett konyha nagyrészt helyi gazdálkodók alapanyagait használja fel, létrehozva ezáltal egy olyan magas színvonalú éttermet, amely közérthető tud maradni és méltó párja tud lenni a szállodának. A békét és nyugalmat az étterem nem befolyásolja negatívan, hisz külső vendégeket csak ritkán fogadnak. Itt 14 vendég ül le családias, szolidan elegáns környezetben elfogyasztani egy öt fogásból álló vacsorát, amely a környék kiváló alapanyagaiból készítenek el nagy odafigyeléssel. Nehéz volt jó beszállítókat, forrásokat találni, de mára – Csaba kutatómunkájának hála – megtaláltak és kialakítottak olyan kapcsolatokat, amelyekre építhetnek. Folyamatos a kommunikáció, visszajelzések a termelőkkel, aminek eredményeként az igényekre szabott, magas és folyamatosan jó minőséget produkálni képes, helyi termelői réteg jött létre.

Sajtok Kovács Csabától (Tekeresvölgyi Manufaktúra, Nemesvámos), húsáruk – kecske és mangalica termékek – Kővári Éva családi birtokáról (Kővári kecskefarm, Káptalantóti) érkeznek. Varga Anett (Polgár farm, Murakeresztúr) adja a fürjtojásokat, zakuszkát és tésztákat, Pettenkoffer Viktória (Bácshegyi Kecskefarm, Káptalantóti) a kecskesajtokat, Ódor Dezső és Edina (Ódor-Bognár sajtműhely, Kapolcs) a juhsajtokat, míg zöldségeik, gyümölcseik (mandula, dió), fűszereik saját kertjükből származnak. Tavasszal a helyi borászokat körbejárva alakítják ki a borlapot.

Nehéz elhagyni ezt a helyet, nehéz elindulni innen, hisz Köveskál és környéke legalább annyi látnivalót kínál, mint amennyi élményt képes adni a Káli Art Inn. Lehetetlen felfedezni mindent egy hét alatt, de talán egy év alatt sem lehet. Van valami ebben a helyben, amit nehéz szavakkal leírni, ezt tényleg látni kell.

Tisztelet a vendég, szakmai alázat a vendéglátás iránt a Káli Art Inn-ben. Köveskálon, az ország Gasztrofalujában.

Érdeklődés és szállásfoglalás: http://www.kaliartinn.hu

Ocsovai László

+ Nincsenek hozzászólások

Add hozzá a Tiéd