Tekeresvölgyi Birtok – Magyarország legszebb kistermelői birtoka


Magyarország Legszebb Birtoka

Idén első alkalommal adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat. A szombaton megrendezett gála keretében kihirdették továbbá az állattenyésztés, a borászat, a gyümölcs- és szőlőtermesztői, a kertészeti, a kistermelői családi birtok, a szántóföldi növénytermesztői kategóriák győzteseit is, valamint a közönségdíj nyertesét.

A kép forrása: Tekeresvölgyi Manufaktúra

A Kistermelői családi birtok kategóriában a neves szakértőkből álló zsűri a nemesvámosi Tekeresvölgyi Manufaktúrát választotta győztesnek, elismerve ezáltal Kovács Csaba családjának közel tíz éve óta tartó áldozatos munkáját.

A család nem nevezte a birtokot a versenyre, hanem mások ajánlásai révén került pályázatuk a 18 főből álló zsűri asztalára. A bírák kategóriánként három jelöltet választottak ki a középső fordulóban, melyeket személyesen is meglátogatva döntöttek a továbbjutásról. A birtokok és azok környezetének szépsége mellett fontos szempont volt a technikai felszereltség és gazdasági praktikum, illetve az azok segítségével megvalósuló társadalmi szerepvállalás is.

Tekeresvölgyi Manufaktúra

Kovács Csaba és felesége, Hajnalka 2008 óta foglalkozik sajtkészítéssel Nemesvámoson. Eredetileg lovasklubbot álmodtak meg a festői fekvésű területre, végül otthonra talált náluk a lovak, malacok, nyulak, kutyák és macskák mellett néhány magyartarka tehén is. Tejükből első sajtjaik még nagyon kezdetleges technológiával készültek, majd Sándor Tamás (Bükkisajt, Mónosbél) segítségével apránként fejlődtek és létrehozták a Balaton-felvidék egyik legkiválóbb sajtműhelyét, a Tekeresvölgyi Manufaktúrat.

Fontosnak tartják, hogy megismertessék az emberekkel a minőségi élelmiszer fogyasztás előnyeit és hisznek abban, hogy az idővel a vevők számára életformává válhat. Heti több, mint kétezer liter tejet dolgoznak fel és készítenek belőle érlelt sajtokat, gyümölcs és natúr joghurtokat, ordakrémeket és krémsajtokat. Hírük szájról szájra terjed a nemesvámosi sportistállótól a tihanyi, valamint a káptalatóti piacig és egyre többen fedezik fel kiváló termékeiket, és a mögöttük álló nagyszerű embereket.

A családról szóló teljes cikk az alábbi linken érhető el: Tekeresvölgyi Manufaktúra.

Ocsovai László

+ Nincsenek hozzászólások

Add hozzá a Tiéd