Hú!SVÉT 2018 – Gasztrotavasz PalkonyánWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) következő, éves közönségtalálkozóját szeptember 16-án Egerben tartja, azonban ezt megelőzően Palkonya látja vendégül az ország legjobb vidéki éttermeit. A találkozó célja bemutatani a vidék színes, gasztronómiai palettáját laza, családias hangulatban, különösebb protokoll nélkül, távol a város zajától, stílusosan.

A kép forrása: Szindbád az Utazó

Stílusos Vidéki Éttermiség

A SVÉT a hazai gasztronómia azonos felfogású, de eltérő stílusú vidéki éttermeinek baráti szövetsége. Célja erősíteni a szakmaiságot, a vendégekkel való kapcsolatot, a résztvevő tagokat, mindemellett kommunikációs, együttműködési fórumként szolgálni a séfek, vendéglátók számára.

Ruprecht László által összefogott csapat mára jóval több, mint kizárólag szakmai közösség, hiszen keretein belül barátságok születtek, az internetes felületeiken megjelenő képek valódi, jókedvű közösségről árulkodnak. Tagjaik egymást és a vidéki éttermiséget erősítik, amire nem csak a szakma, de mára a közönség is felfigyelt. Rendezvényeik nagy sikert aratnak, köszönhetően a közös értékeknek, a vendéggel való közvetlen kommunikáció központba állításának. Ezek a rendezvények pontosan visszaadják és tükrözik az éttermek hitvallásait és remek alkalmat adnak arra, hogy felszabadultan, a vendégekkel közösen, családias környezetben tudjanak örömfőzést tartani, színes programokkal összekötve.

A kép forrása: Szindbád az Utazó

Hú!SVÉT 2018, Palkonya

Április 14-15-én a festői szépségű, Baranya megyei faluba, Palkonyára érkezik a vidéki, minőségi vendéglátás színe-java. A rendezvény idei tematikája a regionalitás lesz. 2018 a Gasztronómia Éve a Villányi borvidék számára, így a közönségtalálkozó folyamán főszerepet kap a Villányi borvidék, Pécs, és Dél-Baranya gasztronómiája. A regionális kínálat mellet természetesen a SVÉT tagjai-, valamint az ország különböző részeiről érkező meghívott éttermek is részt vesznek az eseményen.

Helyszínek, éttermek, cukrászdák, borok…

Részletes étlap: HúSVÉTlap, avagy mit kostolhatsz Palkonyan?

1. Mokos Pincészet – Törley panoráma terasz, pezsgő bár (Blöff Bisztró, Kikelet Étterem és kávézó – Pécs, Jókai Cukrászda – Pécs, Mokos Pincészet, Törley Pezsgőpincészet)
2. Németh és Németh Pince (Kistücsök Étterem – Balatonszemes, Németh és Németh Borászat – Palkonya)
3. Blázsovics Pince (Walter Vendéglő – Perbál, Blázsovics Attila – Palkonya)
4. Haraszti Pince (Jankovich Kúria – Rácalmás, Haraszti Családi Pincészet – Palkonya)
5. Hárságyi Pince (Almalomb – Hosszúhetény, Hárságyi Családi Pincészet – Palkonya)
6. Zsirai Pince (Bori Mami – Gyöngyös, Zsirai Pincészet – Mád-Somló-Palkonya)
7. Palko28 (Kiskastély Vendéglő – Bóly, KARL mikro sörfőzde – Mecseknádasd, Best of Palkonya bor-bár)
8. Pavilon Palkonya (Balkán Bisztró, Soul Kitchen, Blogger főzés, Szindbád és vendégei, Pancs Gasztroplacc, Blázsovics Attila)
9. Malom park (Siklósi ízelítő, gyermek megőrző, Siklósi Turisztikai Egyesület, Siklósi Vár, Magyar Turisztikai Ügynökség programjai, RedY – Villányi Borvidék, Fekedi Stifolder, Siklósi és Villányi termelők)
10. Tulipános udvar (Bock Óbor Étterem – Villány, Dűló Étterem – Miskolc, Bock Pincészet – Villány)
11. Parázs Vendégház (Macok Bistro, Brumbrum – Eger, Harrer Csokimanufaktúra – Sopron, Hárságyi Családi Pincészet)
12. Suta udvar (Mandula Étterem és Bor-Bár – Villány, Trinitás Sajtműhely – Vokány, Annuska néni házi rétese – Villány, Gere Attila Pincészete – Villány)
13. Palkonyha (Stipstop kemence, közösségi “lepény” sütés, Anyukám Mondta & Világbéke & Meatology & PalKonyha, Sauska 48 Étterem – Villány, Kúria Villány – Villány, Babka Budapest – Gintonic Bar, Mihályi Patisserie – Vác, SAUSKA)
14. Romgaléria (Viator Apátsági Étterem és Bor-Bár – Pannonhalma, Vylyan borterasz – Kisharsány, Pausa Apátsági Kávéház – Pannonhalma, Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet)
15. Faluház (BORTÁRSASÁG Pécs, Első Mádi Borház – Mád)

A kép forrása: Szindbád az Utazó

Programok

Április 13. (péntek)

19: 00 – Hú!SVÉT jótékonysági gálavacsora

A két (és fél) napos rendezvény első mozzanata a SVÉT jótékonysági gálavacsora lesz, mely ezúttal rendhagyó módon Villányban kerül megrendezésre. A Villányi borvidék, Pécs és Baranya prominens séfjei, valamint a SVÉT séfek a vendégek előtt, egy popup SVÉTasztalnál közösen álmodják a tányérokra az 6-fogásos gourmet menüsort.

Az est házigazdái: Pauli Zoltán (Palkonyha, Kúria Villány) és Ruprecht László (a SVÉT elnöke)
Részvevő séfek: Bicsár Attila (Sauska48), Hadnagy Attila (Bock Óbor Étterem – Villány), Illés Roland (Almalomb– Hosszúhetény), Kozma Szabolcs (Mandula Étterem és Bor-Bár Villány), Teleky Zoltán (Kiskastély Vendéglő – Bóly), Macsinka János (Macok Bisztró és Borbár– Eger), Gyurik Gábor (Viator Étterem – Pannonhalma), Pataky Péter (Meatology Budapest)

Az ételek mellé a Villányi borászok kínálják válogatott különlegességeiket. Az est bevételéből a fiatal szakácsok szakmai ösztöndíj programját, a SVÉT Akadémiát támogatják.

További információ: Hú!SVÉT jótékonysági gálavacsora

A kép forrása: Szindbád az Utazó
A kép forrása: Szindbád az Utazó

Április 14. (szombat)

9:00 – 11:00 A reggeli SVÉTasztal

Induljon jól a lassú nap igazi falusi-, valamint kontinenseken átívelő finomságokkal, friss házi kenyérrel, egy jó kávéval, egy pohár nyerspezsgővel. A házigazdák immár hagyományos módon ismét szeretettel invitálják a vendégeket a SVÉTasztalhoz egy igazi belassulós palkonyai reggelire. A reggeli menüt ezúttal Nemesvölgyi Attila (Babka Budapest), Pauli Zoli (PalKonyha) és Pataky Péter séf (Meatology), valamint stílusos meglepetés vendég séfek kínálják majd.

Részvétel a korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció feltételével: https://regisztracio.svet.hu

11:00 – 19:00 Stílusos gasztro workshopok a Hú!SVÉT-en
11:00-12:00 – Csoki, csoki, csoki… (előadó: Harrer Csokoládémanufaktúra, Sopron)
13:00-14:00 – Az erdők kincsei, avagy a csodálatos szarvasgomba (előadó: Várvizi Péter és Hárságyi Balázs)
15:00-16:00– Fűszer ismeret, és fűszersó készítés (előadó: Kamocsay-Beh Mariann, Bazsalikomoskert)
17:00-19:00 – Macaron készítés Rékával (előadó: Szabó Réka, Yokka desszertműhely, Pécs)

A kép forrása: Bazsalikomos kert / Szendeff Lőrinc (BIKATÖKE)

Április 15. (vasárnap)

9:00 – 11:00 A reggeli SVÉTasztal

11:00 – 17:00 Stílusos gasztro workshopok a Hú!SVÉT-en
11:00-12:00 – Induljon egy jó kávéval a nap! (előadó: Nespresso)
13:00-14:30 – Kovászos kenyér készítés Gabival (előadó: Ormós Gabi, Jenői pékség, Budajenő)
16:00-17:00 – Pezsgő Az ünnepek itala? Akkor legyen minden nap ünnep! (előadó: Törley Pezsgőpincészet)

A kép forrása: Szindbád az Utazó

Regiszráció

Ahogyan a SVÉT vendégei ezt már a korábbi rendezvényeken megszokhatták, a programon a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
A VIP regisztráció lényege, hogy a szervezők fel tudjanak készülni a vendégek érkezésére ezért az nem kötelező, de ajánlott. A rendezvény egyes helyszínei a korlátozott férőhelyek miatt kizárólag az előzetesen regisztrált vendégek számára, karszalaggal látogathatóak. A rendezvény nem belépős, a VIP regisztráció gyakorlatilag teljes egészében lefogyasztható. Kóstoló kuponokkal, és egyéb exkluzív ajándékokkal járó VIP regisztrációt a helyszínen már nem lehet vásárolni. A két napos eseményre a lefogyasztható regisztráció 5000 Ft és mindkét napon, valamennyi helyszínt látogatására jogosít.

Regisztráció: https://regisztracio.svet.hu
Gyakori kérdések: GYIK

SVÉTörténet

A 2008-tól tetőző válság közepette a szigetmonostori Rosinante Fogadóban főzőiskolát indítottak, amely köré Szikora Eszter tulajdonos és Paór Anikó értékesítési vezető felépítették a Rosinante Fogadó új koncepcióját. Ebből a felismerésből alakult ki a máig legsikeresebb hazai gasztro kezdeményezés: a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT).

Felismerték, hogy vendégeiknek, a hozzájuk érkező családoknak szükségük van az együtt töltött időre, mely során olyan élményekkel gazdagodnak, melyeket aztán hazavihetnek magukkal. Meghívták magukhoz a helyi kistermelőket, lehetőséget biztosítva számukra a bemutatkozásra, miközben a termelők is beengedték látogatóikat a kertjeikbe, műhelyeikbe. Elindultak a gasztropiacok, melyek rövid idő alatt több mint ötszáz embert mozgattak meg megmutatva a igényt a minőségi termékekre, a személyes kapcsolatra fogyasztó és termelő között. A budai Gourmet gondolatára szerveztek vidéki éttermeket tömörítő, ingyenes, standos, ínyenc, baráti rendezvényt 2012. február 26-án, mely óriási sikernek bizonyult. Megszületett a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT). Még ebben az évben következett a második gasztroünnep Perbálon, a Walter Vendéglőben, és azóta is minden évben megrendezik a jelenleg 16 éttermet tömörítő szövetség éves közönségtalálkozóját.

16 vidéki étterem, 16 világnézet, 16 kreatív séf, 1 vilgnézet. Ezúttal Palkonyán.

Ünnepeljük együtt a tavaszt! Találkozzunk Palkonyán!

Ocsovai László

+ Nincsenek hozzászólások

Add hozzá a Tiéd