Bakancslista 2020 – SzálláshelyekWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

Otthonosság, vidéki vendéglátás, érthető és emberközeli gasztronómia. Helyek, ahol nincs wellness részleg, de vannak valódi emberek és értékek, beszélgetések és élmények. Képviselőik a hazai vendéglátás megteremtői, házigazdák, akik tisztelettel viseltetnek a vendég, szakmai alázattal a hivatásuk iránt. Emberek, akik a helyi és regionális értékek megmutatása mellett tették le a voksukat. Nehezen lehetne rangsorolni az általuk megteremtett szálláshelyeket, ezért szubjektív szempontok által összeállított toplisták helyett következzen egy ajánló 2020-ra. Íme tíz olyan hely, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni jövőre (is).

Kosbor Panzió (Magyarszombatfa)
“Őrség. Meghittség. Egészség. Kosbor.” A Vas megyei Magyarszombatfán található Kosbor Panzió négyes hívószava a tökéletes kikapcsolódás záloga is egyben. Tulajdonosát – Molnár-Mersitz Ágnest – több mint tíz évvel ezelőtt éppolyan észrevétlenül ragadta magával az Őrség nyugalma, mint ma a hozzájuk érkező vendégeket. Hagyományos őrségi stílusban épült, de ugyanakkor modern és fenntartható technológiákat rejtő épületegyüttes antik bútorokkal berendezett, meghitt szobái valódi kikapcsolódást kínálnak. Olyan mintha a nagyihoz jönnénk vendégségbe, és mint gyerekkorunkban innen is fájó szívvel távozunk. Hiányoznak majd a valódi színek, ízek és illatok akárcsak a csend, a természet közelsége. Hiányzik majd Zénó kutya is, aki az érkezőket jó házigazda módjára az ajtóig kíséri és az a vendégszeretet, ami itt mindenkinek sajátja. Itt az Őrségi Nemzeti Park szélén, ahol nincs tévé, nincs wellness, de vannak valódi emberek és értékek, beszélgetések és élmények.

Hotel Botanica (Dánszentmiklós)
Hazánk mértani közepén, a Duna-Tisza közi homokhátságon található a Botanica Vendégháznak otthont adó Dánszentmiklós. A község mai jellege a XIX. században kezdett kialakulni az egykori kastélyok, kúriák, közép- és kisbirtokok körül. A ma is működő négy felújított kastély közül a Plósz kastély a hotel közvetlen szomszédja. Az ahhoz tartozó terület egykor a kastély része volt, mely az épület stílusán kívül az azt körülvevő, osztrák fekete fenyők, hatalmasra nőtt tölgyek és platánok által óvott parkon is tetten érhető. Egyedi atmoszféráját ennek a tradicionális és nyugalmas vidéki környezetnek, a természet közelségének köszönheti, mely a belső tereiben is visszaköszön. A rendezvényeknek is otthont adó közösségi tereket és a nyolc egyedi szobát elegáns, kifinomult berendezési tárgyak, tömörfa bútorok és különleges kiegészítők töltik meg élettel. A Hotel Botanica Vendégház a közelmúltban több új szobával, étteremmel valamint a teljeskörű kikapcsolódáshoz hozzájáruló kényelmi funkciókkal (medence, szauna) is gazdagodott.

Natura Hill (Zebegény)
Zebegényben, a fővárostól alig egy órányira kis vendégház áll a hegy tetején. A Natura Hill Zebegény megálmodói – Hodik Adrienn és Tibor – közgazdászok, akik 2014 novemberében, vendéglátói tapasztalat nélkül álltak neki ennek a csaknem teljesen önfenntartó komplexum létrehozásának. A nyolc, egyedi kialakítású szobának otthont adó épület az első felhasznált gerendától a geotermikus hűtő-fűtőrendszeren, fatüzelésű szaunán át a hővisszanyerő szellőztetésig a fenntarthatóságról szól. Az ökológiai szemléletű birtok étteremmel is rendelkezik, amely házias ízeivel teszi teljessé a természeti környezet nyújtotta élményt. Állandó étlapja nincs, Szilvási Mihály és Bodnár Gábor séfek ebéd- és vacsora ajánlata a friss, szezonális alapanyagok függvényében változik. Nem fine dining és nem is bisztró, hanem egy különleges konyha, ahol törekednek a regionalitásra, és amit csak lehet azt az étterem negyven kilométeres körzetében gazdálkodó kistermelőktől szereznek be. Gasztronómiai élmény, fantasztikus panoráma, közel fél hektáros levendulamező, gyógy- és fűszernövénykert egy fenntarthatóságra törekvő helyen, amely egész évben várja a pihenni vágyókat. A Natura Hill Zebegény a közelmúltban egy 3 új szobával rendelkező épülettel (Natura Les Zebegény) valamint egy családias rendezvényeknek is otthont adó közösségi térrel (Nappali) gazdagodott. Az új helyiségeket Adrienn ismét remek ízléssel rendezte be, míg azok praktikus és precíz kivitelezése Tibornak köszönhető. Igazi csapatmunka, aminek eredménye mostantól a vendégek előtt is nyitva áll.

Dióliget (Lovasberény)
A Misi család természetes, szívből jövő vendégszeretete az ami különlegessé teszi a Vértes lábánál található szálláshelyet, a Dióligetet. Három hektáros diófákkal borított, városoktól távoli menedék, ahol az ember igazán kikapcsolódhat, és új élményekkel gazdagodhat. Vali és Laci feladták korábbi városi életmódjukat, hogy megteremtsék maguk és gyermekeik számára egy élhetőbb élet alapjait. Egy, a korábbinál sokkal természet közelibb, vidéki légkörben kezdtek új életet, amiben egészen más értékek váltak fontossá számukra, mint amiben korábban léteztek. Itt Lovasberény határában nincs tévé, nincs wellness, de vannak valódi emberek és értékek, beszélgetések és élmények. Olyan hely, amely magával ragad, ahol otthagy az ember a lelkéből egy darabot. Nem tudod mire vágytál amíg ide nem érsz, és nehezen is tudod majd otthagyni mikor indulnod kell.

Apponyi Kiskastély natur minihotel (Medina)
A Tolna megyei Medinában található Apponyi Kiskastély natur hotel épülete hajdan a névadó grófi család otthonául szolgált. A teljesen felújított, hét egyedi berendezésű szobával rendelkező hotel ma egy letűnt, nyugodt békebeli világot igyekszik felidézni, és távol tartja magát a mesterkélten régies hangulatú, hamisan csillogó kastélyhotelek által képviselt kliséktől. Dr. Halász Zsolt tulajdonos és felesége, Horváth Csilla a 2011-ben befejezett felújítást követően maga is a kastély lakója lett, és éppoly vendégszeretettel köszöntik a hozzájuk érkezőket, mint egykor a grófi lét falusiasan bájos miliőjében tehette azt az Apponyi család. Antik bútorok és festmények, aprólékosan kidolgozott belső terek és gondozott kert adják a díszletet az időutazáshoz egy apró, alig 800 lakosú községben, Szekszárd közelében. Különös és egyben különc hely, amely pont ettől egyedi is tud lenni. Egyediségével, szemet-lelket gyönyörködtető atmoszférájával képes elfeledtetni a rohanó világot, visszarepítve a vendéget az XIX. századi boldog békeidőkbe.

Cselling Udvarház (Révfülöp)
Klára és Moreno nagyon szerethető személyiségük és magával ragadó lelkesedésük által képesek voltak arra, hogy egy révfülöpi közel száz éves paplakból valódi otthont varázsoljanak. Otthont, amelyben vendégül látnak másokat, idegeneket, akik ismerősként távoznak tőlük és jó ismerős módjára visszatérnek hozzájuk. Őszintén szeretik egymást és azt amit csinálnak. Érzékük van a vendéglátáshoz, amelynek köszönhetően különlegessé képesek tenni a náluk töltött időt. Michelin csillagos helyeket hagytak hátra, hogy megtalálják egymást és együtt létrehozzanak egy hiánypótló helyet. A Cselling Udvarház valódi olasz-magyar gasztronómiai olvasztótégely fölösleges sallangok és erőltetett klisék nélkül. Szerethető minden részletében, a Moreno által kreált ételkölteményektől Klára édesanyjának porcelángyűjteményéig. Eklektikus otthon, éppúgy mint bárki otthona, tele a maga emlékeivel és értékeivel. Otthon, amibe kis szerencsével mi is bepillantást nyerhetünk egy rövid időre. Nem szeretnének tömegszállás, sem átlagétterem lenni, ezért kizárólag szállóvendégeiknek főznek, így garantálva a személyességet, családias légkört és a nekik szentelt figyelmet. Páratlan és hiánypótló kezdeményezés a Fülöp-hegy árnyékában, kőhajításnyira a Balaton parttól.

Tiszavirág (Szeged)
A Tiszavirag egyedülálló hely hazánkban, ahol harmonikus módon illeszkedik egymáshoz a design és a tradíció, az építészetben és a gasztronómiában egyaránt. A szegedi Hajnóczy utcában álló, az 1850-es évek derekán épült Balassa-ház ad otthont a régióban úttörőnek számító hotel és étterem kettősének, amely pár év alatt visszahelyezte a Tisza-parti települést az ország gasztronómiai térképére. Az egykori kereskedő-polgárház ma minden igény kielégítő, egyedi design-nal rendelkező hotelnek és a Kurucz Attila séf által vezetett gasztronómiai műhelynek ad helyet. Akárcsak egy családi házban a hotel összes szobája különböző, de egyformán otthonos. Olyan itt lenni, mint egy barátnál vendégeskedni. Egy barátot pedig a legjobb konyha illeti meg, ahol főként regionális alapanyagokból, frissen készítenek mindent a legmagasabb minőségben.

Páskom (Lajoskomárom)
A lajoskomáromban található Páskom a tulajdonosa, Mosberger Mihály számára a világ közepe. Született vendéglátó, aki képes volt sikerre vinni egy éttermet (Eresz étterem Mosberger pince) és egy egykori lucernaföld közepén létrehozni egy vendégházat, melynek a csodájára járnak szerte az országból. Sokmindennel foglakozott, de itt, egy három ház által keretezett gyepen találta meg a helyet ahová igyekezett, azt amiben örömét leli. Ösztönös története ezer szállal kötődik a Fülöp-hegy lábánál található településhez, a tájhoz, az itteni emberekhez. A Balaton déli partjától 25 km-re, a Mezőföld közepén, piciny présházak és szőlőültetvények mellett álló épületegyüttes lakrészeiben éppúgy törekednek a tradíció és a modern technológia ötvözésére, mint a Stílusos Vidéki Éttermiséget vezető Ruprecht László kreatív séf segítségével kialakított étterem koncepciójában. Az egy hektáros park közepén álló vendégházhoz saját úszómedence, dísztó és szaunaház is tartozik, illetve a környéken számos egyéb programlehetőség és látnivaló akad (dégi Festetics – kastély, Fülöp-hegyi pincesor, enyingi Kabóka Lovastanya).

Kővirág – Étel, Ital, Ágy (Köveskál)
Vagányság és harmónia, hagyománytisztelet és magas minőség a legapróbb részletekig. Talán így foglalható össze leginkább a Kővirág sikerének titka. Tulajdonosai több mint tíz éve vezetik a Köveskálon található éttermet, és az ahhoz tartozó otthonos vendégházakat, folyamatosan törekedve a fejlődésre, a megújulásra. Konyhájuk máig megtartotta a rájuk jellemző rusztikusabb ízeit, de a profin elkészített hagyományos és közérthető ételek mellett teret engedett egy innovatív, gourmet vonalnak is. Az innovatív, sokszor formabontó gasztronómia híre szájról-szájra terjed, de számukra mégis a visszatérő vendég a legnagyobb elismerés.  A Kővirág trendi, de nem a trendisége miatt lett jó, hanem éppen fordítva. Egy hely, amiben van valami különleges, amit nehéz szavakkal leírni. Egy hely, ami Zakar Kata és családja számára “jó alibi arra, hogy itt lehessen élni”, a vendégek számára pedig jó alibi arra, hogy újra és újra visszatérjenek hozzájuk.

Káli Art Inn (Köveskál)
Köveskál főutcáján, egy vagyonos borkereskedő egykori hajléka már 18 éve a Káli-medence nyugalma után vágyakozó vendégek otthona. Az idén nagykorúságát ünneplő Káli Art Inn**** kétségtelenül a vidéki vendéglátás hazai etalonja, ahol a házigazdák számára az a legfontosabb, hogy náluk mindenki otthon érezze magát. Döbrentei Csaba és Ildikó a hozzájuk látogatókat régi barátként köszöntik, és helyi alkalmazottakkal dolgoznak azon, hogy a vendégeik feltöltődjenek, élvezzék a vidék nyugalmát és a helyi gasztronómiát. Pár nappal ezelőtt születésnapi zsúrba hívták kedves követőiket, hogy velük együtt ünnepelve a rendezvénynek helyet adó ünnepeltet. Ugyan nagykorú már, de a “Káli Art Inn időtlen és felejthetetlen, mint maga a Káli-medence”, ezért olyan nehéz elhagyni azt hazainduláskor. Van valami ebben a helyben, amit nehéz szavakkal leírni, ezt tényleg látni kell.

Ocsovai László

+ Nincsenek hozzászólások

Add hozzá a Tiéd