Bakancslista 2019 – SzálláshelyekWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

Otthonosság, vidéki vendéglátás, érthető és emberközeli gasztronómia. Helyek, ahol nincs wellness részleg, de vannak valódi emberek és értékek, beszélgetések és élmények. Képviselőik a hazai vendéglátás megteremtői, házigazdák, akik tisztelettel viseltetnek a vendég, szakmai alázattal a hivatásuk iránt. Emberek, akik a helyi és regionális értékek megmutatása mellett tették le a voksukat. Nehezen lehetne rangsorolni az általuk megteremtett szálláshelyeket, ezért szubjektív szempontok által összeállított toplisták helyett következzen egy ajánló 2019-re. Íme tíz olyan hely, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni jövőre (is).

Dióliget (Lovasberény)
A Misi család természetes, szívből jövő vendégszeretete az ami különlegessé teszi a Vértes lábánál található szálláshelyet, a Dióligetet. Három hektáros diófákkal borított, városoktól távoli menedék, ahol az ember igazán kikapcsolódhat, és új élményekkel gazdagodhat. Vali és Laci feladták korábbi városi életmódjukat, hogy megteremtsék maguk és gyermekeik számára egy élhetőbb élet alapjait. Egy, a korábbinál sokkal természet közelibb, vidéki légkörben kezdtek új életet, amiben egészen más értékek váltak fontossá számukra, mint amiben korábban léteztek. Itt Lovasberény határában nincs tévé, nincs wellness, de vannak valódi emberek és értékek, beszélgetések és élmények. Olyan hely, amely magával ragad, ahol otthagy az ember a lelkéből egy darabot. Nem tudod mire vágytál amíg ide nem érsz, és nehezen is tudod majd otthagyni mikor indulnod kell.

Kosbor Panzió (Magyarszombatfa)
“Őrség. Meghittség. Kosbor.” A Vas megyei Magyarszombatfán található Kosbor Panzió hármas hívószava a tökéletes kikapcsolódás záloga is egyben. Tulajdonosát – Molnár-Mersitz Ágnest – több mint tíz évvel ezelőtt éppolyan észrevétlenül ragadta magával az Őrség nyugalma, mint ma a hozzájuk érkező vendégeket. Hagyományos őrségi stílusban épült, de ugyanakkor modern és fenntartható technológiákat rejtő épületegyüttes antik bútorokkal berendezett, meghitt szobái valódi kikapcsolódást kínálnak. Olyan mintha a nagyihoz jönnénk vendégségbe, és mint gyerekkorunkban innen is fájó szívvel távozunk. Hiányoznak majd a valódi színek, ízek és illatok akárcsak a csend, a természet közelsége. Hiányzik majd Zénó kutya is, aki az érkezőket jó házigazda módjára az ajtóig kíséri és az a vendégszeretet, ami itt mindenkinek sajátja.

Apponyi Kiskastély natur minihotel (Medina)
A Tolna megyei Medinában található Apponyi Kiskastély natur minihotel épülete hajdan a névadó grófi család otthonául szolgált. A teljesen felújított, hét egyedi berendezésű szobával rendelkező hotel ma egy letűnt, nyugodt békebeli világot igyekszik felidézni, és távol tartja magát a mesterkélten régies hangulatú, hamisan csillogó kastélyhotelek által képviselt kliséktől. Dr. Halász Zsolt tulajdonos és felesége, Horváth Csilla a 2011-ben befejezett felújítást követően maga is a kastély lakója lett, és éppoly vendégszeretettel köszöntik a hozzájuk érkezőket, mint egykor a grófi lét falusiasan bájos miliőjében tehette azt az Apponyi család. Antik bútorok és festmények, aprólékosan kidolgozott belső terek és gondozott kert adják a díszletet az időutazáshoz egy apró, alig 800 lakosú községben, Szekszárd közelében. Különös és egyben különc hely, amely pont ettől egyedi is tud lenni. Egyediségével, szemet-lelket gyönyörködtető atmoszférájával képes elfeledtetni a rohanó világot, visszarepítve a vendéget az XIX. századi boldog békeidőkbe.

Cselling Udvarház (Révfülöp)
Klára és Moreno nagyon szerethető személyiségük és magával ragadó lelkesedésük által képesek voltak arra, hogy egy révfülöpi közel száz éves paplakból valódi otthont varázsoljanak. Otthont, amelyben vendégül látnak másokat, idegeneket, akik ismerősként távoznak tőlük és jó ismerős módjára visszatérnek hozzájuk. Őszintén szeretik egymást és azt amit csinálnak. Érzékük van a vendéglátáshoz, amelynek köszönhetően különlegessé képesek tenni a náluk töltött időt. Michelin csillagos helyeket hagytak hátra, hogy megtalálják egymást és együtt létrehozzanak egy hiánypótló helyet. A Cselling Udvarház valódi olasz-magyar gasztronómiai olvasztótégely fölösleges sallangok és erőltetett klisék nélkül. Szerethető minden részletében, a Moreno által kreált ételkölteményektől Klára édesanyjának porcelángyűjteményéig. Eklektikus otthon, éppúgy mint bárki otthona, tele a maga emlékeivel és értékeivel. Otthon, amibe kis szerencsével mi is bepillantást nyerhetünk egy rövid időre. Nem szeretnének tömegszállás, sem átlagétterem lenni, ezért kizárólag szállóvendégeiknek főznek, így garantálva a személyességet, családias légkört és a nekik szentelt figyelmet. Páratlan és hiánypótló kezdeményezés a Fülöp-hegy árnyékában, kőhajításnyira a Balaton parttól.

Tiszavirág (Szeged)
A Tiszavirag egyedülálló hely hazánkban, ahol harmonikus módon illeszkedik egymáshoz a design és a tradíció, az építészetben és a gasztronómiában egyaránt. A szegedi Hajnóczy utcában álló, az 1850-es évek derekán épült Balassa-ház ad otthont a régióban úttörőnek számító hotel és étterem kettősének, amely pár év alatt visszahelyezte a Tisza-parti települést az ország gasztronómiai térképére. Az egykori kereskedő-polgárház ma minden igény kielégítő, egyedi design-nal rendelkező hotelnek és a Kurucz Attila séf által vezetett gasztronómiai műhelynek ad helyet. Akárcsak egy családi házban a hotel összes szobája különböző, de egyformán otthonos. Olyan itt lenni, mint egy barátnál vendégeskedni. Egy barátot pedig a legjobb konyha illeti meg, ahol főként regionális alapanyagokból, frissen készítenek mindent a legmagasabb minőségben.

Catherine’s Vineyard Cottages (Csákberény)
Alig egy órányira a fővárostól pici vendégházak állnak a Vértes déli lankáján, kék-fehérre festett homlokzatukkal tekintve le a szőlőültetvényekre. A Catherine’s Vineyard Cottages hat vendégháza a nyugalom szigetei, melyeket nehezen hagynak el az ide látogatók. Catherine Dickens Gore az angol és a karibi építészet jellegzetességeiből merítve valósította meg álmát édesanyja szülőföldjén, ahol férjével 2004-ben vásárolták meg első házukat. A megújítás, helyreállítás megszállottjaiként idővel saját szomszédaik lettek, és házaikban vendégeket kezdtek fogadni. Tökéletes helyszínt hoztak létre nemcsak a vidék nyugalma után vágyakozók, hanem az aktív kikapcsolódást keresők számára egyaránt. Méltó környezet családias hangulatú esküvők lebonyolítására, ugyanakkor vállalati tréningek, csapatépítések színtere is egyben. Kifejezetten családbarát helyszín, ahol szeretettel fogadják a kutyával érkező gazdikat is.

Bencze Családi Birtok (Hegymagas)
A Bencze Családi Birtokon elsőként a Szent György-hegyről nyíló csodás panoráma ragadja magával az embert, majd az érintetlen természet látványa ejt rabul. A Bencze család rövid idő alatt szeretett bele a vidékbe, ahol 2013 novemberétől várják a város zaja elől menekülő, pihenésre vágyó vendégeiket. A szőlőskertekkel együtt a család tulajdonába került házakat eredeti észak-balatoni stílusukban újították fel, miközben a legmodernebb technológiákat csempészték az öreg falak közé. A szőlőt biodinamikus elvek mentén művelő birtok elsősorban borászat, de a vendéglátást legalább olyan lelkesedéssel és alázattal művelik, mint a szőlőt. Mindössze pár perces sétára található a birtok fölötti területen található Lengyel kápolna és a Tarányi présház, de a Balaton, a Szigligeti vár, Kapolcs vagy a Káli-medence is könnyen elérhető innen. Napunkat csodás reggelivel kezdhetjük a kóstolóterszon és este zárhatjuk ugyanott egy borkóstolóval, amely betekintést ad a birtok a természettel összhangot kereső alapelvek mentén készült szortimentjébe.

Kővirág – Étel, Ital, Ágy (Köveskál)
Vagányság és harmónia, hagyománytisztelet és magas minőség a legapróbb részletekig. Talán így foglalható össze leginkább a Kővirág sikerének titka. Tulajdonosai több mint tíz éve vezetik a Köveskálon található éttermet, és az ahhoz tartozó otthonos vendégházakat, folyamatosan törekedve a fejlődésre, a megújulásra. Konyhájuk máig megtartotta a rájuk jellemző rusztikusabb ízeit, de a profin elkészített hagyományos és közérthető ételek mellett teret engedett egy innovatív, gourmet vonalnak is. Az innovatív, sokszor formabontó gasztronómia híre szájról-szájra terjed, de számukra mégis a visszatérő vendég a legnagyobb elismerés.  A Kővirág trendi, de nem a trendisége miatt lett jó, hanem éppen fordítva. Egy hely, amiben van valami különleges, amit nehéz szavakkal leírni. Egy hely, ami Zakar Kata és családja számára “jó alibi arra, hogy itt lehessen élni”, a vendégek számára pedig jó alibi arra, hogy újra és újra visszatérjenek hozzájuk.

Káli Art Inn (Köveskál)
Köveskál főutcáján, egy vagyonos borkereskedő egykori hajléka már 18 éve a Káli-medence nyugalma után vágyakozó vendégek otthona. Az idén nagykorúságát ünneplő Káli Art Inn**** kétségtelenül a vidéki vendéglátás hazai etalonja, ahol a házigazdák számára az a legfontosabb, hogy náluk mindenki otthon érezze magát. Döbrentei Csaba és Ildikó a hozzájuk látogatókat régi barátként köszöntik, és helyi alkalmazottakkal dolgoznak azon, hogy a vendégeik feltöltődjenek, élvezzék a vidék nyugalmát és a helyi gasztronómiát. Pár nappal ezelőtt születésnapi zsúrba hívták kedves követőiket, hogy velük együtt ünnepelve a rendezvénynek helyet adó ünnepeltet. Ugyan nagykorú már, de a “Káli Art Inn időtlen és felejthetetlen, mint maga a Káli-medence”, ezért olyan nehéz elhagyni azt hazainduláskor. Van valami ebben a helyben, amit nehéz szavakkal leírni, ezt tényleg látni kell.

Babérliget Kúria (Polány)
Ami a Balaton északi partjának a köveskáli Káli Art Inn az a déli partjának a polányi Babérliget Kúria. Polány alig több mint 200 fős somogyi község, ahol mintha megállt volna az idő. Először csak a csönd tűnik fel, majd az apró részletek, amelyek mind az átgondoltságról, igényességről árulkodnak. A berendezés gondosan összeválogatott helyi és külföldi antik tárgyakból és bútorokból áll, a hatalmas kert pedig levendulabokrokkal, gesztenye- és gyümölcsfákkal, szőlővel emlékeztet Provance-ra. A kétszintes, tíz szobás kúria egykor a Békeffy nemesi család XIX. században épített rezidenciája volt, amelyet eredeti stílusában állítottak helyre. Hatalmas belső terek, közös helyiségek (társalgó, kandallós könyvtárszoba, étkezőhelyiség) mellett a különleges látványkonyha igazi közösségformáló térként hozza közelebb egymáshoz a vendéglátókat és a vendégeket. A Kúriától rövid sétával megközelíthető Tóház a faluban lévő horgásztó partján helyezkedik el, festői szépségű környezetével a nyugalomra vágyók számára jelent ideális szálláshelyet.

Ocsovai László

1 Komment

Add hozzá a Tiéd
  1. 1
    Kasznár Izabella

    Ó mind fantasztikusan néz ki. Remélem egyszer egy pár napot eltölthetek valamelyik szálláshelyen. Egyenlőre csak álom.

+ Dobj egy kommentet