Bakancslista 2019 – ÉttermekWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

Hiszünk abban, hogy a magyar gasztronómia páratlan. Az elmúlt években abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az ország legjobb éttermeinek séfjeivel találkozhattunk, betekintést kaphattunk munkájukba. Mind különleges személyiségek, akik egyénisége tükröződik az általuk készített fogásokban. Munkájuk, az általuk nyújtott élmények révén hétköznapjaink szereplőivé váltak. Nehezen lehetne rangsorolni a konyhájuk által meghatározott éttermeket, ezért szubjektív szempontok által összeállított toplisták helyett következzen egy étteremajánló 2019-re. Íme tíz olyan hely, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni jövőre (is).

Platán Restaurant & Café (Tata)
Pesti Istvánról szinte tudomást sem vett a szakma egészen addig míg Bábel konyháját a Tantira nem cserélte. A Michelin csillag cél volt az előbbi, és eredmény az utóbbi helyen, egészen addig míg a vendég volt az első. Amikor ez megváltozott, István a tatai Platán Restaurant & Café-ba igazolt abban a hiszemben, hogy “a vidék lesz a következő lépés a vendéglátásban.” Tatának, a környezetnek megvan a maga spiritualitása, ami lehetőséget teremt egy egyéni és emberközeli gasztronómia megteremtésére. A legszebben tálaló magyar séfet a Gault&Millau Étteremkalauz ‘Az év konyhafőnöke’ címmel jutalmazta, elismerve azt a munkát, amit eddig a magyar gasztronómiáért tett, és tesz nap mint nap. Hála neki és az általa vezetett csapatnak, a Platán mára a három legjobb vidéki étterem egyike lett és a 2017 januárjában megújult enteriőrrel az egyik legotthonosabb is. Étlapjuk folyamatosan változik az éppen elérhető szezonális alapanyagok függvényében, melyeknek nagy része környékbeli gazdáktól, illetve saját konyhakertjükből érkezik. Minőségi vendéglátás nyugodt, vidéki környezetben, kiegészülve a 12 szobás Platán – Várárok Vendégházzal.

Pajta Bisztró (Őriszentpéter)
Az őriszentpéteri Pajta Bisztró egyedülálló módon képes egyesíteni a helyi értékeket, és újragondolt formában bemutatni az őrségi konyhát. U. Nagy Gábor Ybl-díjas építész által megálmodott, az őrségi tájba illeszkedő épületegyüttes gasztronómiai funkciójával együtt nyújt komplex élményt, és a Szala-patakig ereszkedő mezővel biztosít nyugodt környezetet a vendégek számára. Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc éttermének minden részlete az igényességet és a vendégszeretetet sugározza, miközben a táj észrevétlenül láncolja megához az embert. Ez történt Farkas Richárd séffel is, aki a budapesti MÁK és Zóna bisztrók érintésével érkezett ide, hogy megvalósítson egy valóban szezonális és regionális konyhát.

Anyukám Mondta (Encs)
Az Anyukám Mondta Étterem tulajdonosai – Dudás Szilárd és Szabolcs – az ország egyik legszegényebb megyéjének alig hétezer lakosú kisvárosát hagyták maguk mögött évekkel ezelőtt, hogy a Garda-tó közelében található Dro egyik pizzériájában dolgozzanak. Mosogatófiúkként kezdték, kitartásuknak köszönhetően azonban mint főpincér és séf tértek haza a valódi olasz pizza készítésének titkával a birtokukban. Megtanulták tisztelni a minőségi alapanyagokat és tradíciókat, illetve az olaszokra annyira jellemző kötetlen, vendégközpontú mentalitást sikeresen alakították a hazai körülményekhez. Az encsi szolgáltatóház sarokhelyiségében található egykori Sarok Presszót ők és kollégáik tették az ország egyik legjobb vidéki éttermévé, a hellyé, ahol ma az ország legfinomabb pizzáját sütik.

Terazza Bistro – Bar (Sümeg)
A Terazza Bistro – Bar mediterrán stílusú épülete 2015 áprilisa óta ad otthont a Balaton-felvidék egyik legígéretesebb konyhájával büszkélkedő éttermének, pazar kilátással a Sümegi várra. Tóth Ádám séf széleskörű háttértudására, profizmusára támaszkodva írja újra folyamatosan az étlapot, megmutatva ezáltal kreativitását a modern formában megjelenő klasszikus ízekre nyitott vendégek számára. Minden alapanyagot a horizonton innenről szereznek be beleértve a saját fűszerkertből származó növényeket, és a helyi gazdáktól származó termékeket is. A séf az éttermet körülvevő páratlan természeti környezetből inspirálódva vezeti át annak szépségét a tányérokra, megteremtve egy helyazonos, sallangmentes konyhát. Az étterem létrehozásával a tulajdonosok a mediterrán országok harmóniáját, az ott élők életvidámságát, életszeretetét szeretnék visszaadni a hegyoldalba vágott teraszokon, ahol az ételek mellé kifogástalan kiszolgálás jár. Céljuk, hogy ételeiken keresztül élményt nyújtsanak, fesztelen környezetben, a Somló és a Balaton között félúton.

Tiszavirág (Szeged)
A Tiszavirag egyedülálló hely hazánkban, ahol harmonikus módon illeszkedik egymáshoz a design és a tradíció, az építészetben és a gasztronómiában egyaránt. A szegedi Hajnóczy utcában álló, az 1850-es évek derekán épült Balassa-ház ad otthont a régióban úttörőnek számító hotel és étterem kettősének, amely pár év alatt visszahelyezte a Tisza-parti települést az ország gasztronómiai térképére. Az egykori kereskedő-polgárház ma minden igényt kielégítő, egyedi design-nal rendelkező hotelnek és a Kurucz Attila séf által vezetett gasztronómiai műhelynek ad helyet. Akárcsak egy családi házban a hotel összes szobája különböző, de egyformán otthonos. Olyan itt lenni, mint egy barátnál vendégeskedni. Egy barátot pedig a legjobb konyha illeti meg, ahol főként regionális alapanyagokból, frissen készítenek mindent a legmagasabb minőségben.

Almalomb (Hosszúhetény)
Egy közel háromszáz éves malom épülete ad otthont az Almalomb kulináris kitérő és találkozóhelynek, amely 2017 áprilisában elnyerte az UNESCO műemlékvédelmi világszervezet ICOMOS Díját. Ásványi Rita tulajdonos hét generáció távlatából szemléli az öreg épület falai közt zajló történetet, melyet megőriznek és a vendégeikkel együtt mesélnek tovább. Ezáltal a múlt, a jelen és jövő találkozóhelyévé teszik a Mecsek déli szegélyén, Hosszúhetényben található épületegyüttest, amely sehogy nem esik útba. “Ott van, ahol még lassabban folyik az élet. Ahol veszik a fáradságot, hogy minden valódi legyen.” Illés Roland séf két-három hetente változó á la carte étlapját hétköznap a “Malom ajánlat”, illetve az “Erdei Séta” névre keresztelt tematikus degusztációs ételsor egészíti ki. Ez utóbbi egy előre foglalható kulináris séta, amely leginkább meg tudja mutatni az Almalomb filozófiáját. Egy kizárólag helyi alapanyagokra támaszkodó konyhát, amely képes megszólítani hagyományos technológiákat, miközben azokat integrálni is tudja a mai környezetbe.

Márga Bisztró (Csopak)
A MÁRGA – Szent Donát Borkúria korábban is kiemelkedő színvonalat képviselt, de lelkes és profi csapatuk tavaly még magasabbra tette a lécet. Az étterem konyháját Endrédi Zoltán séf irányítja, akit tizenöt éves szakmai tapasztalat segít egy, a környék ízeire, alapanyagaira építő Balaton-Bakony fúziós konyha létrehozásában. A gasztronómiai újításokra, új ételkészítési eljárásokra és trendekre fogékony séf hamar megtalálta a közös hangot a tavaly májustól a csopaki konyhát kreatív séfként támogató, régi barát Varga Rolanddal, akinek az új éttermi koncepció kidolgozásában volt és van meghatározó szerepe. Zoltán és Roland minden héten új technikákkal és receptekkel kísérleteznek, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a régió kiváló alapanyagaiból. Ma a Márga egy laza hangulatú, de profi vendéglátást képviselő hely, ahol a tradícióhoz szépen illeszkednek a legújabb technológiák. Egy hely Csopakon, ahol a Balaton számára kevésbé nyüzsgő, de annál szebb időszakot új étlappal és különleges borvacsora sorozattal teszik még izgalmasabbá. Látogassátok meg Őket, és tapasztaljátok meg milyen egy igényes és innovatív bisztrókonyha.

Kővirág – Étel, Ital, Ágy (Köveskál)
A köveskáli Kővirág – Étel, Ital, Ágy már közel sem az az étterem, ami egykor volt. Megtartotta ugyan a rusztikusabb ízeit, de a profin elkészített hogyományos és közérthető ételek mellett teret engedett egy innovatív, gourmet vonalnak is. Tóth Pál séf által vezetett konyha a legújabb gasztronómia trendek felé kacsintgat, a táblás ajánlatok folyamatosan változnak, míg az “állandó” étlapot háromnaponta kidobják. A szezonális gyümölcsök és zöldségek által meghatározott választék amiben csak lehet a helyi alapanyagokra épít, de képes feláldozni a regionalitást a minőség oltárán. Az innovatív, sokszor formabontó gasztronómia híre szájról-szájra terjed, de számukra mégis a visszatérő vendég a legnagyobb elismerés. A Kővirág sikerének titka pedig annyi, hogy az állandó jó minőség mellett folyamatosan meg kell újulni, fejlődni és minőségi ételt adni megfizethető áron.

St. Andrea Wine & Gourmet Bar (Budapest)
A St. Andrea Wine & Gourmet Bar egy, a névadó borászat presztízséhez méltó, kiváló minőségű alapanyagokra támaszkodó étterem a fényűző Eiffel Palace épületében. Mára kialakult, letisztult a Barna Ádám séf vezette csapat által képviselt irányvonal, ami leginkább “világra nyitott magyar ízek” konyhájaként foglalható össze. Jól megférnek itt egymás mellett a hagyományos, sokszor a polgári konyhából inspirálódó magyaros ízek, a nagyszülőktől ismert technológiák illetve a legmodernebb eljárások, egzotikus fűszerek és alapanyagok. Talán a gondviselésnek vagy a szerencsének köszönhetően itt jó emberek jöttek össze jó helyen, és ami a legfontosabb jó időben. Mindannyian szeretnek főzni. Szeretnek örömet okozni vendégeiknek, szeretnek vendégül látni másokat. Végtelen szerénységgel veszik tudomásul a sikereket és méltósággal a kritikákat, amelyekből igyekeznek tanulni. Szeretnének oda kerülni, ahová a vendégeik pozícionálják őket.

Bistro Sparhelt (Balatonfüred)
2015 februárjában a Balaton-felvidék egy, mind az alapanyagok használatban, mind az ételek esztétikai kivitelezésében példamutató hellyel gazdagodott. A balatonfüredi Bistro Sparhelt csapata a nyitás óta csaknem minden hónapban új étlapot produkált, ezáltal hatalmas kihívás elé állítva saját magukat. Tulajdonképpen a máshol a séfek “játszóterének” használt táblás ajánlatokat ők az étlapra tették, azért, hogy a lehető legnagyobb változatosságot kínálják a szezonális lehetőségek adta keretek között. Gasztronómiai élményekből, aktuális hatásokból táplálkozó kreativitásuk kiváló balatoni termelőktől származó termékek, illetve saját biokertészetükben megtermelt alapanyagok (zöldségek, virágok, csírák) felhasználásával alakul élménnyé a vendégeik számára is. Fogásaik egy része közel sem átlagos, dacol a konvenciókkal és kibillenti az embert a megszokásaiból, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy a rövid étlapon mindenki találjon kedvére valót.

Ocsovai László

+ Nincsenek hozzászólások

Add hozzá a Tiéd