Bakancslista 2019 – BorászatokWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

Hiszünk abban, hogy a magyar gasztronómia páratlan. Annak meghatározó eleme a hazai borkultúra, a 22 borvidéken termesztett szőlő, és az abból készített egyedi tételek. Az elmúlt években abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az ország legjobb borászatinak képviselőivel találkozhattunk, betekintést kaphattunk munkájukba. Nehezen tudnánk rangsorolni őket, ezért szubjektív szempontok által összeállított toplisták helyett következzen egy borászati ajánló 2019-re. Íme tíz olyan hely, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni jövőre (is).

Homonna Attila (Erdőbénye)
Homonna Attila (szerinte) egyszerű birtokot visz Erdőbényén 1999 óta. Kizárólag kézzel művelt kis parcellákból, extrém alacsony hozam mellett készít borokat százéves furmint és hárs tőkékről. Egyéniség, akinek sallangmentes karaktere a borait is egyéniséggé teszi. A technológia nélküli technológiában hisz. A terroir és saját képességeit adottnak tekinti, ezért a bényei birtokon minden kézzel készül. Alig tíz hektáron gazdálkodik, de annak minden négyzetméterét ismeri és becsüli. Maga szántja a szőlőt, ha kell kézzel pusztítva a gyomot, hogy az utolsó csepp víz is a gyökerekhez jusson. Évente mindössze 10000 palack bort készít, de azt mind flanc nélkül, bioműveléssel, spontán. A Határi (Erdőbénye), Meszesmajor-Csáky és Rány (Olaszliszka) dűlőkben éli unalmasnak nem mondható életét, melynek eredményét kézről-kézre adják Michelin-csillagos helyek sommelier-i. Ösztönösen a Maria Thun által összeállított vetési naptár szerinti gyümölcsnapon szüretel, akarva-akaratlan elfogadva annak létjogosultságát. Elkaptak valamit anno, azt csiszolják tovább azóta is. Durváról finomra, következetesen.

Bencze Családi Birtok (Hegymagas)
A Bencze Családi Birtokot vezető, eredetileg programozó matematikus végzettségű Bencze István 2012 óta gazdálkodik Szent György-hegyen. Informatikusként hiányolta munkájából a kreativitást és a kihívásokat, amit végül Hegymagason, egy szőlőbirtok vezetőjeként talált meg. A történet egy kis házzal és pár sor szőlővel indult a hegy déli oldalán, amit a fiatal és kísérletező személetű borász főként Szászi Endre (Szászi Birtok) segítségével kezdett művelni. A birtok ma közel húsz hektáros és leginkább Pinot Noir-ra, Rajnai Rizlingre és régi magyar fajtákra (Bakator, Hárslevelű, Furmint) koncentrál. A szőlőtermesztés tekintetében a kezdetektől ökológiai, de már 2014 őszétől Demeter biodinamikus elvek mentén gazdálkodik. A változatos talajszerkezet (barna erdőtalaj, agyag, bazalt, homokkő padok) és a Balaton hatása itt kifejezetten kedvez a Rajnainak és a Furmintnak. A fajtajelleget és a terroir sajátosságait nem kívánják erős hordóhasználattal elnyomni. Emiatt a pincében hordók helyett különböző méretű, formájú és változatos anyagból készült magyar, francia és olasz amforákat találunk. István távlati célja egy átlátható, biodinamikus birtok valamint néhány fajtára épülő szortiment, amelynek középpontjában egy német jellegű, légies Rajnai Rizling áll.

Budaházy Pincészet (Mád)
XIX. századi, szépen felújított, klasszikus parasztház ad otthont a Budaházy Pincészetnek, mely alatt található pince rejti azokat a borokat, amelyek miatt vált egyre ismertebbé és elismertebbé a mádi borászat az elmúlt években. A borászat alig két hektár területtel rendelkezik a világ első zárt borvidékén, az UNESCO világörökségi listáján 2002 óta szereplő Tokaj-Hegyalján. A Szent Tamás dűlő Makovicza és Fürdő részein, a Kishegy és a Nyúlászó dűlőkben harminc évnél is öregebb tőkékről szüretelnek furmintot, hárslevelűt, kabart, melyből Szokolai Ákos borász irányításával készülnek a pincészet borai. Ákos kalandos módon – dél-francia kitérővel – került Mádra és Nicolas Godebskitől tanulta a borászkodás alapjait és a munkakultúrát. A birtok célja a terroir, a mádi dűlők adottságainak bemutatása, és a hagyományok tiszteletben tartásával egyedi borok készítése. Az egyediséghez kétség sem férhet, a borok saját stílust képviselnek a hegyaljai palettán.

Tokaj Kikelet Pince (Tarcal)
Berecz Stéphanie francia származású borász számára hosszú út vezetett a Loire-völgyéből Tokaj-Hegyaljára. Egyénisége, kitartása azonban a hazai borásztársadalom meghatározó tagjává tette az elmúlt több, mint húsz év alatt. Diploma előtt, nyári gyakorlatra érkezett a Disznókő, Tokaj pincészethez, és a sors úgy hozta, hogy a két hónapos kiruccanásból tíz évnyi, rengeteg tanulással járó kemény munka lett. Férjével – Berecz Zsolttal – 1998 óta foglakoznak saját szőlővel, amit kezdetben értékesítettek és nem tervezték, hogy egyszer saját bort készítenek majd. A szőlész-borász házaspár azonban 2002-ben belevágott az ismeretlenbe, olyasmibe amivel korábban nem próbálkozott senki. Tarcalon Furmintból és Hárslevelűből egyedi bort készítettek, megmutatva ezáltal, hogy löszös talajról is lehet legalább olyan szép tételeket alkotni, mint vulkanikusról. A Váti, Lónyai, Kassai és a Farkas dűlőkben található területek jelentik az alig 5 hektáros birtok magját, melyről évről évre kiváló egyensúlyú, egyedi borok kerülnek ki. Számtalan egyéb elismerés után a máig szerény, és lenyűgöző személyiségű Stéphanie-t 2014-ben a Borászok Borászának választották.

A kép forrása: Balkányi László / Laszlo Balkanyi photography
A kép forrása: Balkányi László / Laszlo Balkanyi photography

Gere Attila Pincészete (Villány)
Gere Attila és felesége, Katalin 1991-ben alapította meg a Gere Attila Pincészete családi vállalkozást, azzal a céllal, hogy régi magyar mintára újra megvalósítsanak egy generációkon átívelő, felmenőkről utódokra szálló borászatot. A régi hagyományokra építő, ugyanakkor újító, kísérletező személetű borászat területe ma eléri a 70 hektárt és egyike a Villányi borvidék legismertebb pincészeteinek. Hosszú utat jártak be az elmúlt évtizedekben, és most a nagy munkák lezáródásával eljött az ideje a finomhangolásoknak. Varró Zoltán belsőépítész segítségével felújították a pincészet teraszát és kóstolótereit, kialakítva ezáltal egy családias hangulatú udvarházat, ami egy elegánsabb miliőben történő vendégfogadást tesz lehetővé. A többfunkciós térben szalon, étkező, borbár és borkönyvtár is helyet kapott, melyek a télikerten keresztül kapcsolódnak a Szársomlyóra tekintő teraszhoz. Egységesítődik az arculat, szőlészeti-borászati vonalon pedig új technológiákat vezetnek be. Elkötelezettek a bio szőlőművelés irányában, hisz “kiváló bor csak egészséges szőlőből születhet”. Szigorú terméskorlátozást alkalmaznak, amellyel a gyümölcs beltartalmi értékeit leginkább koncentrálva születnek komplex és elegáns boraik.

Heimann Családi Birtok (Szekszárd)
A Heimann Családi Birtok tizedik generációs, hagyománytisztelő borászcsalád sváb gyökerekkel. Életük a bor. Hisznek a kemény munka eredményességében, a helyi összefogás sikerességében, a kadarka, a kékfrankos és a bikavér potenciáljában. 1758 óta élnek és dolgoznak a Szekszárdi Borvidéken, családi modellben, jelenleg 25 hektáron. Nem céljuk a további növekedés, hanem a kompromisszumok nélküli minőség mellett tették le voksukat. A termőterületek (Bati kereszt, Baranya-, Csötönyi-, Porkoláb- és Iván-völgy) lankáit takaró löszös talaj kerek, gyümölcsös, élettel teli borokat ad, amelyeknek a meleg ősz hosszú érési potenciált biztosít. “Örömboraik” nem mineralitásuk, hanem kedvességük miatt váltak ismertté és elismertté itthon és világszerte. Magyar- és világfajták egy kis baszk (tannat) és umbriai (sagrantino) fűszerrel, amelyekből készült szerethető borok Szekszárd egyediségét mutatják meg.

St. Andrea Borászat (Egerszalók)
Tizenöt. “Ennyi év kellett nekem ahhoz, hogy megértsem mily nagy erény a türelem!” Lőrincz György szavai foglalják össze a másfél évtizedes múltra visszatekintő St. Andrea Borászat sokszor küzdelmes történetét, hívják fel figyelmünket a tanulás és türelem fontosságára. Az egerszalóki birtokon a kezdetek óta változatlan kitartással és lelkesedéssel dolgoznak a számukra nagy fontossággal bíró egri borvidék értékeinek megmutatásán, izgalommal tekintenek az itt termelt bor összetettségének felfedezésére. Négy település kilenc dűlőjében művelnek szőlőt, zömében vulkanikus tevékenység eredményeként létrejött kőzeten nyugvó, agyagban gazdag talajon. A hűvös klíma, a Bükk-hegység által meghatározott klimatikus adottságok, a vulkanikus talaj, illetve a termelt szőlőfajták sokszínűsége olyan házasításokra ad lehetőséget számukra, amely egyedülálló karakterrel ruházza fel boraikat. Megalkuvás nélkül törekszenek a jóra, maradandó alkotásokra. Merengő, Örökké, Áldás, Csakegyszóval, Napbor, Akutyafáját. Mind olyan borok, amelyekről szinte mindenkinek eszébe jut egy meghatározó pillanat, egy emlék, egy jeles alkalom. Kifejező és egyedi ízű tételeik életünk részeivé lettek, velük együtt pedig a hitvallásuk is. A másik ember iránti tisztelet, az igazmondás, a becsületesség és a munkában való helytállás alapértékeket nemcsak Lőrincz György kapta útravalóul, de mindazok is, akik boraikon keresztül közelebb kerültek hozzájuk.

Németh János Pincészet (Szekszárd)
Németh János a dédnagyszülei által épített, sárba rakott pincét kis lépésekkel, fokozatosan fejlesztve hozta létre ma 12 hektáros családi borászatát. Számára a legfontosabb a kiváló minőségű alapanyag, amelyből hagyományos, kézműves módon készítenek a Szekszárdi Borvidékre jellemző, gyümölcsös, de mégis testes, egyúttal elegáns vörösborokat. Az évjárat, a termőhely valamint a hordóhasználat jelentőségét megmutatni képes, egyedi tételihez összesen nyolc különböző dűlőről szüretelnek szőlőalapanyagot. 14-24 hónapos fahordós érlelés után palackba kerülő boraik a legkiválóbb szekszárdi dőlők (Iván-völgy, Porkoláb-völgyben, Görögszóban) potenciáljának bizonyítékai, ahol nemcsak a kékfrankos, de a világfajták közül a cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah és a merlot is remekül érzi magát. Ezek a fajták szinte kivétel nélkül önálló borként is megjelennek a pincészet szortimentjében, a Sygno névre keresztelt bikavér, a Porloláb birtokbor és a Syrius cuvée mellett.

Hernyák Birtok (Etyek)
A Hernyák Birtok Etyek ma a jövőről, az alkotásról, a természettel való együttműködésről szól. Egyedi, bio borászat, amely számára hosszú és küzdelmes út vezetett a Vajdaságból az etyeki Öreghegyre. Családként a kezdetektől arra törekednek, hogy a helyi adottságokat feltárják, és megmutassák a tőlük telhető legjobb módon. Különösen igaz ez az Etyeken nagy hagyományokkal bíró pezsgőkészítésre, amiről manapság egyre több borász gondolja úgy, hogy a nemcsak a borvidék múltját, de annak jövőjét is jelentheti. Hernyák László és fia, Tomi francia mintára kezdtek bele a pezsgőkészítésbe, aminek jelentős szerepet szánnak a birtok jövőjében. Ezen célokat szem előtt tartva a következő pár év az építkezésről fog szólni, aminek folyamán újra elindul a párlatkészítés, felpörög a pezsgőkészítés, és mint stabil pillér megmaradnak azok a Hernyák borok, amelyek miatt egyre többen keresik fel személyesen is az Öreghegyen található, gyönyörű fekvésű birtokot. A birtokot, ahol a borász személyesen van jelen, és mindig szívesen mesél a szőlőről, a borról, miközben némi harapnivaló is kerül az asztalra.

Bussay Pincészet (Csörnyeföld)
A zalai borvidék Dr. Bussay Lászlónak köszönhetően került fel újra az ország bortérképre, akit orvosként gyakran leptek meg a jószándékú falusi emberek saját boraikkal. A szándék jó volt, a bor kevésbé így maga kezdte művelni a szőlőt és a helyiektől tanulva borásszá vált. A hármas határ közelében – Csörnyeföldön – lévő közel 6 hektáros Bussay Pincészetet 1989-ben alapította és örökségét ma lánya viszi tovább. A borászat mellett az orvosi praxisát is folytató Dóri szeretettel és kitartással gondozza a szőlőt és használja a tudást amit édesapjától kapott. Bussay doktor mondása alapelveket tükröz: „Pedig én csak asszisztáltam, mint a jó bábaasszony, a bor meg csak úgy lett, megszületett annak rendje és módja szerint”. Vagyis a jó minőségű, erős hozamkorlátozású („egy kiló per tőke”) alapanyagot hagyományos módszerekkel dolgozzák fel és hagyják, hogy az szinte magától jó borrá váljék a pincében.

Ocsovai László

1 Komment

Add hozzá a Tiéd

+ Dobj egy kommentet