Bakancslista 2018 – SzálláshelyekWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

Otthonosság, vidéki vendéglátás, érthető és emberközeli gasztronómia. Helyek, ahol nincs wellness részleg, de vannak valódi emberek és értékek, beszélgetések és élmények. Képviselőik a hazai vendéglátás megteremtői, házigazdák, akik tisztelettel viseltetnek a vendég, szakmai alázattal a hivatásuk iránt. Emberek, akik a helyi és regionális értékek megmutatása mellett tették le a voksukat. Nehezen lehetne rangsorolni az általuk megteremtett szálláshelyeket, ezért szubjektív szempontok által összeállított toplisták helyett következzen egy ajánló 2018-ra. Íme tíz olyan hely, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni jövőre (is).

Páskom (Lajoskomárom)
A lajoskomáromban található Páskom a tulajdonos, Mosberger Mihály számára a világ közepe. Nem volt soha az a tipikus asztalhozjáró ember, mégis képes volt sikerre vinni egy éttermet (Eresz Étterem) és egy egykori lucernaföld közepén létrehozni egy vendégházat, melynek a csodájára járnak szerte az országból. Sokmindennel foglakozott, de itt, egy három ház által keretezett gyepen találta meg azt ahová igyekezett, azt amiben örömét leli. Ösztönös története ezer szállal kötődik a Fülöp-hegy lábánál található településhez, a tájhoz, az itteni emberekhez. A Balaton déli partjától 25 km-re, a Mezőföld közepén, piciny présházak és szőlőültetvények mellett álló épületegyüttes lakrészeiben éppúgy törekednek a tradíció és a modern technológia ötvözésére, mint a Stílusos Vidéki Éttermiséget vezető Ruprecht László séf segítségével kialakított étterem koncepciójában. Az egy hektáros park közepén álló vendégházhoz saját úszómedence, dísztó és szaunaház is tartozik, illetve a környéken számos egyéb programlehetőség és látnivaló akad (dégi Festetics – kastély, Fülöp-hegyi pincesor, enyingi lovastanya).

Kosbor Panzió (Magyarszombatfa)
“Őrség. Meghittség. Kosbor.” A Vas megyei Magyarszombatfán található Kosbor Panzió hármas hívószava a tökéletes kikapcsolódás záloga is egyben. Tulajdonosát – Molnár-Mersitz Ágnest – több mint tíz évvel ezelőtt éppolyan észrevétlenül ragadta magával az Őrség nyugalma, mint ma a hozzájuk érkező vendégeket. Hagyományos őrségi stílusban épült, de ugyanakkor modern és fenntartható technológiákat rejtő épületegyüttes antik bútorokkal berendezett, meghitt szobái valódi kikapcsolódást kínálnak. Olyan mintha a nagyihoz jönnénk vendégségbe, és mint gyerekkorunkban innen is fájó szívvel távunk. Hiányoznak majd a valódi színek, ízek és illatok akárcsak a csend, a természet közelsége. Hiányzik majd Zénó (a kutya) is, aki az érkezőket jó házigazda módjára az ajtóig kíséri és az a vendégszeretet, ami itt mindenkinek sajátja. Itt az Őrségi Nemzeti Park szélén, ahol nincs tévé, nincs wellness, de vannak valódi emberek és értékek, beszélgetések és élmények.

Bencze Családi Birtok (Hegymagas)
A Bencze Családi Birtokon elsőként a Szent György-hegyről nyíló csodás panoráma ragadja magával az embert, majd az érintetlen természet látványa ejt rabul. A Bencze család rövid idő alatt szeretett bele a vidékbe, ahol 2013 novemberétől várják a város zaja elől menekülő, pihenésre vágyó vendégeiket. A szőlőskertekkel együtt a család tulajdonába került házakat eredeti észak-balatoni stílusukban újították fel, miközben a legmodernebb technológiákat csempészték az öreg falak közé. A szőlőt biodinamikus elvek mentén művelő birtok elsősorban borászat, de a vendéglátást legalább olyan lelkesedéssel és alázattal művelik, mint a szőlőt. Mindössze pár perces sétára található a birtok fölötti területen található Lengyel kápolna és a Tarányi présház, de a Balaton, a Szigligeti vár, Kapolcs vagy a Káli-medence is könnyen elérhető innen. Napunkat csodás reggelivel kezdhetjük a kóstolóterszon és este zárhatjuk ugyanott egy borkóstolóval, amely betekintést ad a birtok a természettel összhangot kereső alapelvek mentén készült szortimentjébe.

Kővirág – Étel, Ital, Ágy (Köveskál)
Vagányság és harmónia, hagyománytisztelet és szofisztikált minőség a legapróbb részletekig. Talán így foglalható össze leginkább a Kővirág sikerének titka. Tulajdonosai tíz éve vezetik a Köveskálon található éttermet, és az ahhoz tartozó otthonos vendégházakat, folyamatosan törekedve a fejlődésre, a megújulásra. Konyhájuk máig megtartotta a rájuk jellemző rusztikusabb ízeit, de a profin elkészített hagyományos és közérthető ételek mellett teret engedett egy innovatív, gourmet vonalnak is. Tóth Pál séf által vezetett konyha a legújabb gasztronómia trendek felé is nyitott, a táblás ajánlatok folyamatosan változnak, míg az “állandó” étlapot háromnaponta kidobják. Az innovatív, sokszor formabontó gasztronómia híre szájról-szájra terjed, de számukra mégis a visszatérő vendég a legnagyobb elismerés. A konyha irányának helyességét a vendégek mellett a szakma is elismerte, hisz a mindössze 24 éves Pál bejutott a Bocuse d’Or december elején megrendezésre kerülő magyar selejtezőjébe. A Kővirág trendi, de nem a trendisége miatt lett jó, hanem éppen fordítva. Egy hely, amiben van valami különleges, amit nehéz szavakkal leírni. Egy hely, ami Zakar Kata és családja számára “jó alibi arra, hogy itt lehessen élni”, a vendégek számára pedig jó alibi arra, hogy újra és újra visszatérjenek hozzájuk.

Káli Art Inn (Köveskál)
Köveskál főutcáján, egy vagyonos borkereskedő egykori hajléka ma a Káli-medence nyugalma után vágyakozó vendégek otthona. A Káli Art Inn kétségtelenül a vidéki vendéglátás hazai etalonja, ahol a házigazdák számára az a legfontosabb, hogy náluk mindenki otthon érezze magát. Döbrentei Csaba és Ildikó a hozzájuk látogatókat régi barátként köszöntik, és azon dolgoznak, hogy a vendégeik feltöltődjenek, élvezzék a vidék nyugalmát és az éttermet vezető három tehetséges, fiatal séf segítségével a helyi gasztronómiát. A “Káli Art Inn időtlen és felejthetetlen, mint maga a Káli-medence”, ezért olyan nehéz elhagyni azt hazainduláskor. Lehetetlen felfedezni mindent egy hét alatt, de talán egy év alatt sem lehet. Van valami ebben a helyben, amit nehéz szavakkal leírni, ezt tényleg látni kell.

Cselling Udvarház (Révfülöp)
Klára és Moreno nagyon szerethető személyiségük és magával ragadó lelkesedésük által képesek voltak arra, hogy egy révfülöpi közel száz éves paplakból valódi otthont varázsoljanak. Otthont, amelyben vendégül látnak másokat, idegeneket, akik ismerősként távoznak tőlük és jó ismerős módjára visszatérnek hozzájuk. Őszintén szeretik egymást és azt amit csinálnak. Érzékük van a vendéglátáshoz, amelynek köszönhetően különlegessé képesek tenni a náluk töltött időt. Michelin csillagos helyeket hagytak hátra, hogy megtalálják egymást és együtt létrehozzanak egy hiánypótló helyet. A Cselling Udvarház valódi olasz-magyar gasztronómiai olvasztótégely fölösleges sallangok és erőltetett klisék nélkül. Szerethető minden részletében, a Moreno által kreált ételkölteményektől Klára édesanyjának porcelángyűjteményéig. Eklektikus otthon, éppúgy mint bárki otthona, tele a maga emlékeivel és értékeivel. Otthon, amibe kis szerencsével mi is bepillantást nyerhetünk egy rövid időre. Nem szeretnének tömegszállás, sem átlagétterem lenni, ezért kizárólag szállóvendégeiknek főznek, így garantálva a személyességet, családias légkört és a nekik szentelt figyelmet. Páratlan és hiánypótló kezdeményezés a Fülöp-hegy árnyékában, kőhajításnyira a Balaton parttól.

Tiszavirág (Szeged)
A Tiszavirag egyedülálló hely hazánkban, ahol harmonikus módon illeszkedik egymáshoz a design és a tradíció, az építészetben és a gasztronómiában egyaránt. A szegedi Hajnóczy utcában álló, az 1850-es évek derekán épült Balassa-ház ad otthont a régióban úttörőnek számító hotel és étterem kettősének, amely pár év alatt visszahelyezte a Tisza-parti települést az ország gasztronómiai térképére. Az egykori kereskedő-polgárház ma minden igény kielégítő, egyedi design-nal rendelkező hotelnek és a Kurucz Attila séf által vezetett gasztronómiai műhelynek ad helyet. Akárcsak egy családi házban a hotel összes szobája különböző, de egyformán otthonos. Olyan itt lenni, mint egy barátnál vendégeskedni. Egy barátot pedig a legjobb konyha illeti meg, ahol főként regionális alapanyagokból, frissen készítenek mindent a legmagasabb minőségben.

Catherine’s Vineyard Cottages (Csákberény)
Alig egy órányira a fővárostól pici vendégházak állnak a Vértes déli lankáján, kék-fehérre festett homlokzatukkal tekintve le a szőlőültetvényekre. A Catherine’s Vineyard Cottages hat vendégháza a nyugalom szigetei, melyeket nehezen hagynak el az ide látogatók. Catherine Dickens Gore az angol és a karibi építészet jellegzetességeiből merítve valósította meg álmát édesanyja szülőföldjén, ahol férjével 2004-ben vásárolták meg első házukat. A megújítás, helyreállítás megszállottjaiként idővel saját szomszédaik lettek, és házaikban vendégeket kezdtek fogadni. Tökéletes helyszínt hoztak létre nemcsak a vidék nyugalma után vágyakozók, hanem az aktív kikapcsolódást keresők számára egyaránt. Méltó környezet családias hangulatú esküvők lebonyolítására, ugyanakkor vállalati tréningek, csapatépítések színtere is egyben. Kifejezetten családbarát helyszín, ahol szeretettel fogadják a kutyával érkező gazdikat is.

Montem Vendégház (Mátraszentistván)
A Felső-Mátra természetvédelmi terület szívében, hazánk legmagasabban fekvő településén található Montem Vendégház ideális helyszín mindazoknak, kik teljes kikapcsolódásra vágynak. A mátraszentistváni sípályára tekintő épület kényelmes és stílusos berendezésével képes modern formában megjeleníteni a mátrai hagyományokat, és nehéz, egyedi fa és fém bútorokkal berendezett tereivel is otthonos tud lenni. Itt csend van és nyugalom, a környezet és a stílus pedig teljes harmóniában van egymással. A létesítmény két különálló épületből – egy felnőttbarát vendégházból, valamint egy családbarát apartmanházból – áll. A vendégház hét felsőkategóriás szobával rendelkezik, melyek mindegyikéből élvezhető a hegyvidéki panoráma. Hagyományos helyi ételeket kínáló konyhájának fogásait a régió borászainak tételei egészítik ki, valódi élménnyé téve a családias, meghitt környezetben elfogyasztott vacsorákat. Testi-lelki feltöltődést nyújtó környezet, ahol a síeléssel vagy erdei túrázással töltött napot a kandalló mellett vagy a kültéri fűthető dézsában, illetve a szaunában pihenheti ki az ide látogató.

Barta Pince – Kúria és vendégház (Mád)
A közelmúltban felújított mádi Rákóczi-Aspremont kúria ad otthont a Barta Pince birtokközpontjának. Rákóczi Juliannának és férjének egykori otthona barokk stílusban épült, méteres vastagságú kőfalai exkluzív berendezésű lakosztályokat, pinceházat és kóstolóhelységet rejtenek. A XVII. századi épület emeletén három, korhűen berendezett lakosztály került kialakításra, míg a közelben található vendégház újabb három szobát rejt. A felújított, tornácos parasztház ebben a három szobájában összesen hat vendég számára biztosítható kényelmes tartózkodás és kikapcsolódás Tokaj-Hegyalja egyik legszebb településén. Antik berendezés, elegáns, vidéki enteriőr jellemzi a belső kialakítást, míg kívül csendes, virágos kertben kapcsolódhatunk ki, a kedvenc könyvünk vagy egy pohár bor társaságában. A vendégháztól alig egy kőhajításnyira található a Gusteau Kulináris Élményműhely és az Első Mádi Borház, melyek konyhájáról kikerülő fogások teszik teljessé a pincészet borai által nyútjott élményt.

A kép forrása: Balkányi László / Laszlo Balkanyi photography

Ocsovai László

+ Nincsenek hozzászólások

Add hozzá a Tiéd