Bakancslista 2018 – BorászatokWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

Hiszünk abban, hogy a magyar gasztronómia páratlan. Annak meghatározó eleme a hazai borkultúra, a 22 borvidéken termesztett szőlő, és az abból készített egyedi tételek. Az elmúlt egy évben abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az ország legjobb borászatinak képviselőivel találkozhattunk, betekintést kaphattunk munkájukba. Nehezen tudnánk rangsorolni őket, ezért szubjektív szempontok által összeállított toplisták helyett következzen egy borászati ajánló 2018-ra. Íme tíz olyan hely, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni jövőre (is).

Gere Attila Pincészete (Villány)
Gere Attila és felesége, Katalin 1991-ben alapította meg a Gere Attila Pincészete családi vállalkozást, azzal a céllal, hogy régi magyar mintára újra megvalósítsanak egy generációkon átívelő, felmenőkről utódokra szálló borászatot. A régi hagyományokra építő, ugyanakkor újító, kísérletező személetű borászat területe ma eléri a 70 hektárt és egyike a Villányi borvidék legismertebb pincészeteinek. Hosszú utat jártak be az elmúlt évtizedekben, és most a nagy munkák lezáródásával eljött az ideje a finomhangolásoknak. Varró Zoltán belsőépítész segítségével felújították a pincészet teraszát és kóstolótereit, kialakítva ezáltal egy családias hangulatú udvarházat, ami egy elegánsabb miliőben történő vendégfogadást tesz lehetővé. A többfunkciós térben szalon, étkező, borbár és borkönyvtár is helyet kapott, melyek a télikerten keresztül kapcsolódnak a Szársomlyóra tekintő teraszhoz. Egységesítődik az arculat, szőlészeti-borászati vonalon pedig új technológiákat vezetnek be. Elkötelezettek a bio szőlőművelés irányában, hisz “kiváló bor csak egészséges szőlőből születhet”. Szigorú terméskorlátozást alkalmaznak, amellyel a gyümölcs beltartalmi értékeit leginkább koncentrálva születnek komplex és elegáns boraik.

Heimann Családi Birtok (Szekszárd)
A Heimann Családi Birtok tizedik generációs, hagyománytisztelő borászcsalád sváb gyökerekkel. Életük a bor. Hisznek a kemény munka eredményességében, a helyi összefogás sikerességében, a kadarka, a kékfrankos és a bikavér potenciáljában. 1758 óta élnek és dolgoznak a Szekszárdi Borvidéken, családi modellben, jelenleg 25 hektáron. Nem céljuk a további növekedés, hanem a kompromisszumok nélküli minőség mellett tették le voksukat. A termőterületek (Bati kereszt, Baranya-, Csötönyi-, Porkoláb- és Iván-völgy) lankáit takaró löszös talaj kerek, gyümölcsös, élettel teli borokat ad, amelyeknek a meleg ősz hosszú érési potenciált biztosít. “Örömboraik” nem mineralitásuk, hanem kedvességük miatt váltak ismertté és elismertté itthon és világszerte. Magyar- és világfajták egy kis baszk (tannat) és umbriai (sagrantino) fűszerrel, amelyekből készült szerethető borok Szekszárd egyediségét mutatják meg.

Németh János Pincészet (Szekszárd)
Németh János a dédnagyszülei által épített, sárba rakott pincét kis lépésekkel, fokozatosan fejlesztve hozta létre ma 12 hektáros családi borászatát. Számára a legfontosabb a kiváló minőségű alapanyag, amelyből hagyományos, kézműves módon készítenek a Szekszárdi Borvidékre jellemző, gyümölcsös, de mégis testes, egyúttal elegáns vörösborokat. Az évjárat, a termőhely valamint a hordóhasználat jelentőségét megmutatni képes, egyedi tételihez összesen nyolc különböző dűlőről szüretelnek szőlőalapanyagot. 14-24 hónapos fahordós érlelés után palackba kerülő boraik a legkiválóbb szekszárdi dőlők (Iván-völgy, Porkoláb-völgyben, Görögszóban) potenciáljának bizonyítékai, ahol nemcsak a kékfrankos, de a világfajták közül a cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah és a merlot is remekül érzi magát. Ezek a fajták szinte kivétel nélkül önálló borként is megjelennek a pincészet szortimentjében, a Sygno névre keresztelt bikavér, a Porloláb birtokbor és a Syrius cuvée mellett.

St. Andrea Borászat (Egerszalók)
Tizenöt. “Ennyi év kellett nekem ahhoz, hogy megértsem mily nagy erény a türelem!” Lőrincz György szavai foglalják össze a másfél évtizedes múltra visszatekintő St. Andrea Borászat sokszor küzdelmes történetét, hívják fel figyelmünket a tanulás és türelem fontosságára. Az egerszalóki birtokon a kezdetek óta változatlan kitartással és lelkesedéssel dolgoznak a számukra nagy fontossággal bíró egri borvidék értékeinek megmutatásán, izgalommal tekintenek az itt termelt bor összetettségének felfedezésére. Négy település kilenc dűlőjében művelnek szőlőt, zömében vulkanikus tevékenység eredményeként létrejött kőzeten nyugvó, agyagban gazdag talajon. A hűvös klíma, a Bükk-hegység által meghatározott klimatikus adottságok, a vulkanikus talaj, illetve a termelt szőlőfajták sokszínűsége olyan házasításokra ad lehetőséget számukra, amely egyedülálló karakterrel ruházza fel boraikat. Megalkuvás nélkül törekszenek a jóra, maradandó alkotásokra. Merengő, Örökké, Áldás, Csakegyszóval, Napbor, Akutyafáját. Mind olyan borok, amelyekről szinte mindenkinek eszébe jut egy meghatározó pillanat, egy emlék, egy jeles alkalom. Kifejező és egyedi ízű tételeik életünk részeivé lettek, velük együtt pedig a hitvallásuk is. A másik ember iránti tisztelet, az igazmondás, a becsületesség és a munkában való helytállás alapértékeket nemcsak Lőrincz György kapta útravalóul, de mindazok is, akik boraikon keresztül közelebb kerültek hozzájuk.

Tokaj Kikelet Pince (Tarcal)
Berecz Stéphanie francia származású borász számára hosszú út vezetett a Loire-völgyéből Tokaj-Hegyaljára, de egyénisége, kitartása a hazai borásztársadalom meghatározó tagjává tette az elmúlt több, mint húsz év alatt. Diploma előtt, nyári gyakorlatra érkezett a Disznókő pincészethez, és a sors úgy hozta, hogy a két hónapos kiruccanásból tíz évnyi, rengeteg tanulással járó kemény munka lett. Férjével – Berecz Zsolttal – 1998 óta foglakoznak saját szőlővel, de kezdetben eladták a termést, és nem tervezték, hogy egyszer tényleg lesz saját boruk. A szőlész-borász házaspár 2002-ben belevágott az ismeretlenbe, abba, amivel korábban nem próbálkozott senki, vagyis Tarcalon Furmintból és Hárslevelűből egyedi bort készíteni, megmutatni azt, hogy löszös talajról is lehet legalább olyan szép tételeket alkotni, mint vulkanikusról. A Váti, Lónyai és a Kassai dűlőkben található területek adják ki az alig 5 hektáros birtokméret nagy részét, melyről évről évre kiváló egyensúlyú, egyedi borok kerülnek ki. Számtalan egyéb elismerés után a máig szerény, és lenyűgöző személyiségű Stéphanie-t 2014-ben a Borászok Borászának választották.

A kép forrása: Balkányi László / Laszlo Balkanyi photography

Bencze Családi Birtok (Hegymagas)
A Bencze Családi Birtokot vezető, eredetileg programozó matematikus végzettségű Bencze István 2012 óta gazdálkodik Szent György-hegyen. Informatikusként hiányolta munkájából a kreativitást és a kihívásokat, amit végül Hegymagason, egy szőlőbirtok vezetőjeként talált meg. A történet egy kis házzal és pár sor szőlővel indult a hegy déli oldalán, amit a fiatal és kísérletező személetű borász főként Szászi Endre (Szászi Birtok) segítségével kezdett művelni. A birtok ma közel húsz hektáros és leginkább Pinot Noir-ra, Rajnai Rizlingre és régi magyar fajtákra (Bakator, Hárslevelű, Furmint) koncentrál. A szőlőtermesztés tekintetében a kezdetektől ökológiai, de már 2014 őszétől Demeter biodinamikus elvek mentén gazdálkodik. A változatos talajszerkezet (barna erdőtalaj, agyag, bazalt, homokkő padok) és a Balaton hatása itt kifejezetten kedvez a Rajnainak és a Furmintnak. A fajtajelleget és a terroir sajátosságait nem kívánják erős hordóhasználattal elnyomni. Emiatt a pincében hordók helyett különböző méretű, formájú és változatos anyagból készült magyar, francia és olasz amforákat találunk. István távlati célja egy átlátható, biodinamikus birtok valamint néhány fajtára épülő szortiment, amelynek középpontjában egy német jellegű, légies Rajnai Rizling áll.

Budaházy Pincészet (Mád)
XIX. századi, szépen felújított, klasszikus parasztház ad otthont a Budaházy Pincészetnek Mádon, mely alatt található pince rejti azokat a borokat, amelyek miatt több éve járunk vissza Tokaj-Hegyaljára. Visszajárunk, mert itt van valami különleges, valami egyedi, más borvidékhez nem hasonlítható. A borászat alig két hektár területtel rendelkezik, de micsoda két hektárral! A Szent Tamás dűlő Makovicza és Fürdő részein, a Kishegy és a Nyúlászó dűlőkben harminc évnél is öregebb tőkékről szüretelnek Furmintot, Hárslevelűt, Kabart, melyből Szokolai Ákos borász irányításával készülnek a pincészet borai. Ákos kalandos módon – dél-francia kitérővel – került Mádra és Nicolas Godebskitől tanulta a borászkodás alapjait és a munkakultúrát. A birtok célja a terroir, a mádi dűlők adottságainak bemutatása, és a hagyományok tiszteletben tartásával egyedi borok készítése. Az egyediséghez kétség sem férhet, a borok saját stílust képviselnek a hegyaljai palettán.

Bussay Pincészet (Csörnyeföld)
A zalai borvidék Dr. Bussay Lászlónak köszönhetően került fel újra az ország bortérképre, akit orvosként gyakran leptek meg a jószándékú falusi emberek saját boraikkal. A szándék jó volt, a bor kevésbé így maga kezdte művelni a szőlőt és a helyiektől tanulva borásszá vált. A hármas határ közelében – Csörnyeföldön – lévő közel 6 hektáros Bussay pincészetet 1989-ben alapította és örökségét ma lányai – Dóri és Bianka – viszik tovább. Az orvos és jogász testvérpár szeretettel és kitartással gondozza a szőlőt és használja a tudást amit édesapjuktól kaptak. Bussay doktor mondása alapelveket tükröz: „Pedig én csak asszisztáltam, mint a jó bábaasszony, a bor meg csak úgy lett, megszületett annak rendje és módja szerint”. Vagyis a jó minőségű, erős hozamkorlátozású („egy kiló per tőke”) alapanyagot hagyományos módszerekkel dolgozzák fel és hagyják, hogy jó borrá váljék.

SAUSKA (Villány, Tokaj)
A villányi és tokaji borvidékek meghatározó szereplőjeként a Sauska borászat helyi szőlészeket, borászokat és nemzetközi szakembereket ötvöző csapat, akik a minőség megszálottjai. Törekvésük, hogy boraikban a lehető legtermészetesebben és tisztábban jelenjen meg a fajta, az évjárat és a két borvidék különleges potenciálja. Modern design, technológia és kézműves precizitás, Villányban és Tokaj-Hegyalján egyaránt. Az alapító – Sauska Krisztián – a Baranya-megyei Sombereken született 1948-ban. A tanulmányaiban nem jeleskedő diák a hetvenes években az Egyesült Államokban próbált szerencsét és kezdetben szemetesként, majd egy ablakkereteket gyártó cég alkalmazottjaként kereste meg a kenyerét. Életének meghatározó eseményét az jelentette, amikor egy fénycsöveket gyártó üzemben kapott munkát. Kiváló teljesítményével felhívta magára a tulajdonos figyelmét, aki a magas színvonal megtartása fejében állta Krisztián egyetemi képzésének költségeit. Már saját cégét irányítotó sikeres mérnökként tért vissza Magyarországra, ahol először Tokajban, később Villányban alapított borászatot.

Kősziklás Borászat (Dunaszentmiklós)
Amikor a szakmai elhivatottság és a kísérletező szellem találkozik, akkor abból nagyszerű dolgok születhetnek. A magyar borkultúrának nem sajátja a generációk alatt felhalmozott és átadott tudás, ami különösen igaz az évtizedekre önnálló borvidéki rangjától is megfosztott neszmélyi régióra. Az elveszett tapasztalat visszaszerzése iránti igény sarkallta a Kősziklás Borászatot alapító két jóbarátot (Emmer Szabolcs és Béger Ákos), hogy első generációs borászként 2008-ban belevágjanak a szőlőművelésbe és borkészítésbe. A türelmetlenség hajtotta kíváncsiság és kísérletező szellem értéket teremtett, mind emberileg, mind gasztronómiailag. Kiváló borok születnek a kis dunaszentmiklósi pincében, amit a szakma és a nagyközönség is nagyra értékel. Közel negyven hektáron gazdálkodnak, széles, kizárólag fajtaborokból álló szortimenttel. A borvidék értékét, potenciálját jól mutatják reduktív boraik mellett a testes, fahordóban erjesztett és érlelt tételeik.

Ocsovai László

+ Nincsenek hozzászólások

Add hozzá a Tiéd