St. Andrea Wine & Gourmet BarWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

“Egyszerűen csak szeretünk főzni.” (Barna Ádám)

A St. Andrea Wine & Gourmet Bar eredetileg borbárnak indult, de hamar kiderült, hogy a Barna Ádám vezette konyhában jóval több lehetőség rejlik, mint amit ezen műfaj határai engednének. Alig több mint egy évvel ezelőtt a St. Andrea borászat presztízséhez méltó, kiváló minőségű alapanyagokra támaszkodó konyha talált otthonára az Eiffel Palace fényűző épületében, amely rövid idő alatt az igényes gasztronómia iránt fogékony vendégek kedvencévé vált. A siker mögött pedig nincs semmi titok, csak annyi, hogy Ők igazán szeretnek főzni.

img_3045a

Az étterem konyháját vezető Barna Ádám séf Békéscsabán született és közel tizenöt évig a Bélmegyeri Vadászkastélyban dolgozott szakácsként, felszolgálóként, majd üzletvezetőként. 2008-tól Ausztriában próbált szerencsét, ahonnan öt év múlva, rengeteg tapasztalattal gazdagodva tért haza. Részben osztrák hatásra a regionalitás és szezonalitás idővel egyre nagyobb szerepet kapott gondolkodásában.

“Jó érzés idegen országban szakmai hírnevet szerezni, de még jobb hazatalálni és egy nagyszerű csapattal itthon is sikereket elérni, legyen az a szakma elismerése vagy teltházas étterem elégedetten és élményekkel távozó vendégekkel.” (Barna Ádám)

Számtalan díja ellenére megmaradt szerény, vidéki embernek, aki közel húsz éves borok iránti vonzalmát a gyulai Corvin borklubnak is köszönheti. Itt találkozott először – de nem utoljára – az egerszalóki St. Andrea pincészet boraival. “Genusswirt des Jahres Österreich” címmel a zsebében alakította ki a St. Andrea Wine & Gourmet bár konyháját és alig egy évvel az indulást követően a Gault & Millau étteremkalauz az “Év felfedezettjének” választotta, elismerve a magyaros alapanyagokra, modern és klasszikus technológiák ötvözetére építő konyha létjogosultságát, a kiválasztott koncepció helyességét.

img_3025a

Az irányvonal közel nem volt ilyen egyértelmű az induláskor, hiszen a több mint harminc éves vendéglátós tapasztalattal rendelkező Lizsicsár Miklós étteremvezető irányította csapat kezdetben borbárban gondolkodott. Hamar kiderült azonban, hogy a patinás Eiffel Palace-ban található étterem többre hivatott. Egy év alatt kialakult, letisztult az irányvonal, ami leginkább “világra nyitott magyar ízek” konyhájaként foglalható össze. Jól megférnek itt egymás mellett a hagyományos, sokszor a polgári konyhából inspirálódó magyaros ízek, a nagyszülőktől ismert technológiák illetve a legmodernebb eljárások, egzotikus fűszerek és alapanyagok. Folyamatosan tanulnak, de saját bevallásuk szerint minél többet tudnak, annál inkább világos számukra, hogy mennyi még a tanulni és felfedeznivaló.

img_2997a

Az eredeti borbár koncepcióból étterem lett, amely délben megmaradt laza hangulatú, kényelmes helynek az üzleti ebédek számára, míg estére elegáns, igazi gasztronómiai élményt nyújtó hellyé változik. A szezonalitást szem előtt tartó koncepciónak köszönhető, hogy jelenleg a hetedik étlapot indítják, sőt a táblán szereplő ajánlatokkal a szezonon belüli változásokat is abszolút naprakészen követik.

img_3109a

Az Ádám által a konyhában magasan tartott színvonalat méltón prezentálja a személyzet, a csapat szinte alig változott az indulás óta. Legyen az egy étterem, iroda vagy bármilyen munkahely, meghatározó a közeg ahová az ember munkába megy nap mint nap. Ide jó lehet bejönni dolgozni, de vendégként érkezni sem utolsó. Jó érzés lehet úgy dolgozni, hogy tudod mindig joker van a kezedben. Márpedig Miklós tudja. Hallatszik a médiában, látszik az elismerésekből, a vendégek elégedett mosolyából, amikor megkóstolják az ételt és elégedetten, élményekkel gazdagodva távoznak.

img_3123a

Talán a gondviselésnek vagy a szerencsének köszönhetően itt jó emberek jöttek össze jó helyen, és ami a legfontosabb jó időben. Mindannyian szeretnek főzni. Szeretnek örömet okozni vendégeiknek, szeretnek vendégül látni másokat. Végtelen szerénységgel veszik tudomásul a sikereket és méltósággal a kritikákat, amelyekből igyekeznek tanulni. Szeretnének oda kerülni, ahová a vendégeik pozícionálják őket.

img_3040a

A borkínálatot a névadó St. Andrea borászat szortimentje határozza meg, többek között olyan tételekkel, melyek kizárólag náluk érhetőek el. Merengő, Napbor, Örökké, Áldás, Csakegyszóval. Mind olyan elnevezések, amelyekről szinte mindenkinek eszébe jut egy meghatározó pillanat, egy emlék, egy jeles alkalom. Lőrincz György és fia által vezetett St. Andrea Borászat tételei nemcsak elnevezésüket tekintve egyediek, hanem stílusukat tekintve is. Az egri borvidék karakterét talán ők tudják a legjobban megmutatni, miközben hihetetlen alázattal és igényességgel “törekednek a jónak gyakorlására”. Céljuk, hogy a klasszikus borászati eszközöket a modern technológiával ötvözve eredeti borokat készítsenek.

img_3079a

A borászat által képviselt igényesség köszön vissza az étterem minden részletében, a enteriőrtől, a felszolgált ételeken át, a kiszolgálás magas színvonaláig. Kompromisszummentesség minden tekintetben.

img_3087a

Szeretnek főzni, mi pedig szeretjük ha Ők főznek nekünk.
Ocsovai László

img_3050a

 

+ Nincsenek hozzászólások

Add hozzá a Tiéd