Bakancslista 2020 – ÉttermekWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

Hiszünk abban, hogy a magyar gasztronómia páratlan. Az elmúlt években abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az ország legjobb éttermeinek séfjeivel találkozhattunk, betekintést kaphattunk munkájukba. Mind különleges személyiségek, akik egyénisége tükröződik az általuk készített fogásokban. Munkájuk, az általuk nyújtott élmények révén hétköznapjaink szereplőivé váltak. Nehezen lehetne rangsorolni a konyhájuk által meghatározott éttermeket, ezért szubjektív szempontok által összeállított toplisták helyett következzen egy étteremajánló 2020-ra. Íme tíz olyan hely, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni jövőre (is).

Villa Kabala (Szigliget)
Fölföldi Péter korábban olyan csúcséttermek születésénél bábáskodott mint a MÁK vagy a Zeller Bistro, majd a zajos körutat szigligeti dombokra, a Városligetet pedig a Balaton-partra cserélte. A badacsonyi borászként tevékenykedő szülők hagyományait folytatva tért vissza Szigligetre, hogy bizonyítsa vidéken van igazán létjogosultsága a minőségi és emberközpontú vendéglátásnak. Farkas István festőművész egykori otthonát felújítva Péter és párja, Terjék Petra 2017 tavaszán nyitotta meg a Villa Kabalat, egy éttermet ami hiánypótló a környéken. A tulajdonosok itt nem vendéglátósok, hanem valódi vendéglátók, akik amiben csak lehet saját alapanyagokra támaszkodnak. A köszöntő bodzás habzó, valamint a borlapon található tételek nagy része éppúgy Péter édesapjától, Szeremley egykori főborászától származik, mint a hidegtálon szervírozott disznóságok, sajtok valamint a szörpök, lekvárok, gyümölcslevek. A domboldalról a Balatonra tekintő hely konyháját Szabó András séf vezeti, aki által képviselt gasztronómia éppoly sallangmentes, mint az innen a szigligeti öbölre nyíló pazar kilátás. A Villa Kabala vidám és profi csapata egész évben várja a vendégeket, akik számára a villa emeletén hat kényelmesen berendezett szoba is rendelkezésre áll, amennyiben maradni szeretnének. Márpadig innen nehezen indul haza az ember.

Pajta Bisztró (Őriszentpéter)
Az őriszentpéteri Pajta egyedülálló módon képes egyesíteni a helyi értékeket, és újragondolt formában bemutatni az őrségi konyhát. U. Nagy Gábor Ybl-díjas építész által megálmodott, az őrségi tájba illeszkedő épületegyüttes gasztronómiai funkciójával együtt nyújt komplex élményt, és a Szala-patakig ereszkedő mezővel biztosít nyugodt környezetet a vendégek számára. Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc éttermének minden részlete az igényességet és a vendégszeretetet sugározza, miközben a táj észrevétlenül láncolja megához az embert. Ez történt Farkas Richárd séffel is, aki a budapesti MÁK és Zóna bisztrók érintésével érkezett ide, hogy megvalósítson egy valóban szezonális és regionális konyhát.

Platán Restaurant & Café (Tata)
Pesti Istvánról szinte tudomást sem vett a szakma egészen addig míg Bábel konyháját a Tantira nem cserélte. A Michelin csillag cél volt az előbbi, és eredmény az utóbbi helyen, egészen addig míg a vendég volt az első. Amikor ez megváltozott, István a tatai Platán Restaurant & Café-ba igazolt abban a hiszemben, hogy “a vidék lesz a következő lépés a vendéglátásban.” Igaza volt. Tatának, a környezetnek megvan a maga spiritualitása, ami lehetőséget teremt egy egyéni és emberközeli gasztronómia megteremtésére. A legszebben tálaló magyar séfet a Gault&Millau ‘Az év konyhafőnöke’ címmel jutalmazta, elismerve azt a munkát, amit eddig a magyar gasztronómiáért tett, és tesz nap mint nap. Hála neki és az általa vezetett csapatnak, a Platán mára a három legjobb vidéki étterem egyike lett és a 2017 januárjában megújult enteriőrrel az egyik legotthonosabb is. Étlapjuk folyamatosan változik az éppen elérhető szezonális alapanyagok függvényében, melyeknek nagy része környékbeli gazdáktól, illetve saját konyhakertjükből érkezik. Minőségi vendéglátás nyugodt, vidéki környezetben, kiegészülve a hamarosan szintén megújuló Platán – Várárok Vendégházzal.

Tiszavirág (Szeged)
A szegedi Hajnóczy utcában álló, az 1850-es évek derekán épült Balassa-ház ad otthont a régióban úttörőnek számító Tiszavirag hotel és étterem kettősének, amely pár év alatt visszahelyezte a Tisza-parti települést az ország gasztronómiai térképére. Az egykori kereskedő-polgárház ma minden igény kielégítő, egyedi design-nal rendelkező hotelt és a Kurucz Attila séf által vezetett gasztronómiai műhelyt is magában foglalja. Attila útja a 2009-es Czifray-verseny első kurzusa után a Pesti Lámpás éttermen keresztül egészen a ma már két Michelin-csillagos Onxy konyhájáig vezetett. Rövid szegedi kitérőt követően a NU – Bor és Bisztronómia 2012-es nyitásakor séfhelyettesként próbálta a fiatalokhoz közelebb hozni a modern gasztronómiát. Beállt Mogyorósi Gábor mellé az akkor nyitó Laci!Konyha!-ba, majd az Innio séfjévé lépett elő, azonban a család-munka egyensúlyára nagy hangsúlyt fektető séf négy év után a vidéki élet mellett döntött. Ma az általa vezetett Tiszavirág étterem konyhája szezonálisan változó alapanyagú magyar ételeivel, régmúltat idéző szegedi fogásaival, nemzetközi ízeivel, és a régióban egyedülálló borlapjával méltó párja a Hajnóczy utcában álló minden igényt kielégítő design hotelnek.

Anyukám Mondta (Encs)
Az Anyukám Mondta Étterem tulajdonosai – Dudás Szilárd és Szabolcs – az ország egyik legszegényebb megyéjének alig hétezer lakosú kisvárosát hagyták maguk mögött évekkel ezelőtt, hogy a Garda-tó közelében található Dro egyik pizzériájában dolgozzanak. Mosogatófiúkként kezdték, kitartásuknak köszönhetően azonban mint főpincér és séf tértek haza a valódi olasz pizza készítésének titkával a birtokukban. Megtanulták tisztelni a minőségi alapanyagokat és tradíciókat, illetve az olaszokra annyira jellemző kötetlen, vendégközpontú mentalitást sikeresen alakították a hazai körülményekhez. Az encsi szolgáltatóház sarokhelyiségében található egykori Sarok Presszót ők és kollégáik tették az ország egyik legjobb vidéki éttermévé, a hellyé, ahol ma az ország legfinomabb pizzáját sütik.

Neked Főztem (Zánka / Balatonfüred)
Horváth Csongor és felesége, Orsi hosszú utat járt be míg el nem jutottak a zánkai strandbüféjüktől a mai, több üzletből álló vállalkozásukig. A Neked Főztem Zánka gasztrokocsma és a Szálka Bisztró Aszófő mellett a Neked Főztem Balatonfüredet is jegyző séf több balatoni vendéglátóshoz hasonlóan a fővárost hagyta hátra a Balatonért, ahol párjával helyi termelők alapanyagaira építve kezdett izgalmas, a hagyományos strandgasztronómiát megreformálni képes ételeket árulni. 2016-ban nyitották meg a máig zászlóshajójuknak számító Neked Főztem-et Zánkán a református templom árnyékában. Az egységek részben ugyan más és más koncepciót képviselnek, de közös nevezőjük a friss, lehetőleg helyi és szezonális alapanyagokra épülő, ezáltal folyamatosan változó kínálat, mely teljes mértékben szakít a hagyományos balatoni klisékkel.

Szent Donát Borkúria (Csopak)
A Szent Donát Borkúria korábban is kiemelkedő színvonalat képviselt, de lelkes és profi csapatuk még magasabbra tette a lécet. Az étterem konyháját Endrédi Zoltán séf irányítja, akit tizenöt éves szakmai tapasztalat segít egy, a környék ízeire, alapanyagaira építő Balaton-Bakony fúziós konyha létrehozásában. A gasztronómiai újításokra, új ételkészítési eljárásokra és trendekre fogékony séf hamar megtalálta a közös hangot a csopaki konyhát kreatív séfként támogató, régi barát Varga Rolanddal, akinek az új éttermi koncepció kidolgozásában volt és van meghatározó szerepe. Zoltán és Roland minden héten új technikákkal és receptekkel kísérleteznek, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a régió kiváló alapanyagaiból. Ma a Szent Donát Borkúria egy laza hangulatú, de profi vendéglátást képviselő hely, ahol a tradícióhoz szépen illeszkednek a legújabb technológiák. Egy hely Csopakon, ahol a Balaton számára kevésbé nyüzsgő, de annál szebb időszakot új étlappal és különleges borvacsora sorozattal teszik még izgalmasabbá. Látogassátok meg Őket, és tapasztaljátok meg milyen egy igényes és innovatív bisztrókonyha.

Papok Borozója (Balatonszőlős)
Papp Zsolt családja évtizedek óta foglakozik vendéglátással. Volt közöttük vendéglős, hentes és mészáros, de még kocsmáros is. 2019 márciusában erre a több generációnyi tapasztalatra építetve nyitotta meg Zsolt a Papok Borozójat Balatonszőlősön megvalósítva nagyszülei álmát, amelyet a történelem viharai sokáig háttérbe szorítottak. A Pécselyi-medencét a Balatontól elválasztó Kis-Gella oldalában található étterem-borozó hagyományos konyhát visz, mely az otthon ízeit szeretné megmutatni a vendégek számára, ugyanakkor a modern gasztronómiai technológiákat alkalmazva kész kompromisszumot kötni az aktuális trendekkel. Az étterem tereiben visszaköszönnek a nagyszüleinktől ismert, régi emlékeket felidéző tárgyak, melyek otthonossá teszik a helyet a vendégek számára. Az itt dolgozók közvetlenségükkel és könnyed profizmusukkal teszik igazán szerethetővé az éttermet, amely mert haladni a korral.

Szőlősi Kocsma (Balatonszőlős)
A hazai kocsmakultúra hiánypótló, és egyben iránymutató hellyel gazdagodott a Szőlősi Kocsma megnyitásával. A Balatonszőlős közepén található egykori ivó szinte észrevétlenül újult meg, az elhanyagolt kockaépület ma vidám és színes belsőt rejt. Nem akar többnek látszani, mint ami, egyszerűségétől válik nagyszerűvé és szerethetővé. Házias, ízletes ételeket kínáló hely, ahol Katika, a szakácsnő konyhájáról kikerülő fogásokhoz helyi borokat (Gellavilla), sört vagy szörpöket kínálnak. Nincs kóla, sem mikró, de van lélekmelegítő húsleves, velős pirítós, fasírt és családias hangulat, jóízű beszélgetések. Igazi olvasztótégely, ahol a sakktábla mellett jól érezheti magát a szomjas utazó, a helyi “törzsvendég” éppúgy, mint a környéken bicikliző turista. Itt nincsenek kasztok, itt vendégek vannak. Vendégek, akik otthon érzik magukat a hangulatos kocsmában egy alig több, mint ötszáz lelket számláló faluban a Balaton-felvidéken.

Végállomás Bistorant (Miskolc)
A lillafüredi kisvasút egykori állomásépülte ad otthont a regionális gasztronómiában úttörőnek számító Végállomás Bistorantnak. Tulajdonosai – Vargáné Bodnár Henriett és Budaházy Zoltánné – ízig-vérig lokálpatrióták, akik csodálják a helyet ahová születtek, annak páratlan nyersanyagaival együtt, amelyeket konyhájukban is előszeretettel használnak fel. Őszinte, ízekben gazdag bisztróételeket készítenek, melyekben Hegedűs István és Hornyák Tibor séfek szakmai irányításával válnak a színes, illatos helyi alapanyagok valódi élményekké. Közel húsz év szakmai tapasztalatra építve ételeiken keresztül élményt szeretnének adni vendégeiknek, bizonyítva egy magasabb szintű borsodi gasztronómia létjogosultságát. Alapanyagaikat a régió őstermelőitől, állattenyésztőitől szerzik be ezáltal biztosítva azok frissességét. A hagyományosabb vonalat képviselő a’la carte étlapot a Séf ajánlat különleges fogásai egészítik ki és teszik teljeskörűvé a Bistorant kínálatát. A (volt) pécsi Susogó és a fővárosi Larus éttermekből ismert Várvizi Péter kreatív séf által támogatott konyhára műhelyként és nem munkahelyként tekintenek az itt dolgozók, akik együttes munkájának eredménye elnyerte nemcsak a vendégek, de a szakma tetszését is az elmúlt években (Prima Primissima – Az év vendéglátóipari vállalkozása, Gault&Millau 11 pont).

Ocsovai László

+ Nincsenek hozzászólások

Add hozzá a Tiéd