Artizán PékségWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

“Fontosnak tartjuk hogy minden Család asztalára igazi kenyér kerüljön.” (Fekete Gergő)

A mai magyar gasztronómia az útkeresésről szól, és tele van olyan lelkes fiatalokkal, mint az Artizán pékséget jegyző Fekete Gergő, akinek története már önmagában is megérne egy cikket. Blogger, utazó, pék és közben az “Igazi kenyér” kampány élharcosa, melynek célja az egykoron kiváló, de ma nem éppen a legjobb hírnévnek örvendő magyar kenyér megmentése.

img_3237a

Igazi kenyér? Nem minden kenyér igazi? Nem.

Igazi kenyér nem készül kimondhatatlan nevű alapanyagokból, azonban adalék anyagoktól mentes, és legalább egy teljes nap kell ahhoz, hogy valóban minőségi kézműves terméknek nevezhessük. Nem felgyorsított eljárással készül, ami lehetővé teszi, hogy – a dagasztást, sütést és hűlési időtartamot is beleértve – néhány óra alatt elkészüljön, hanem odafigyelés és mindössze öt alapanyag szükséges hozzá. Ezek a liszt, a kovász, a tisztított víz, tengeri só és végül a nem is annyira titkos összetevő: az a sok-sok szeretet, amellyel az itt dolgozó csapat a kenyereket készíti. 2015 júliusa óta az Artizán Pékség vevői tudják, mekkora különbséget jelent, ha a kenyér összetétele, minősége olyan elveken nyugszik, amit az Artizán csapata képvisel.

img_3307a

Gergő kalandos módon lett pék, hiszen kezdetben egy két rozettás angol étteremben dolgozott, ahol a napi rutin nem elégítette ki igazán a kreativitását. Akkor még nem gondolta, hogy a kollégáival saját részre sütött kenyereik és az abból származó tapasztalatok meghatározóak lesznek jövője szempontjából. Magával ragadta a szakma, és mindent megtett azért, hogy a legtöbbet és a legjobbaktól tanulhasson. Három állást vállalt, hogy ingyen dolgozva bekéredzkedhessen a leghíresebb pékségekbe Skóciában, Franciaországban, Dániában és Németországban. Európai utazásai során szerzett élményeit egy angol nyelvű, pékségekről szóló blogban osztotta meg, amit szinte senki sem olvasott itthon, de annál több követője akadt az Egyesült Királyságban. A blogból névjegykártya lett, Gergőből pedig pék. Nem is akármilyen.

2015 márciusában tért haza – mondhatni jókor, jó időben -, hiszen akkor kezdett felerősödni itthon az egészséges, minőségi pékáru iránti igény. Saját bevallása szerint, ha a nyitás akkor nem jön össze, most valószínűleg Edinburgh-ig kellene utaznunk, hogy az Artizán pékség kenyereit megkóstolhassuk. Sok munkával telt az elmúlt több, mint egy év, de látszik rajta, hogy szereti amit csinál. Szinte minden nap bent áll a pultban, segít a sütésnél és nagy mosollyal köszönti a vendégeket.

img_3225a

Az Artizánban helyben sült, kézműves pékárut készítenek. Kizárólag friss, kiváló minőségű, hazai, és amikor csak lehetséges, bio alapanyagokból. Nem használnak adalékanyagokat, lisztjavítót vagy tartósítószereket. Három féle kovászukat kincsként őrzik, lisztjeiket a legjobb gazdálkodóktól szerzik be (alakor lisztjüket például Trungel Lászlótól), míg a pékáruk készítése során felhasznált tej a Hétforrás Birtokról, a sajtok pedig a mónosbéli Bükki Sajttól származnak. A termelőkről további információt az Artizán honlapján találtok.

img_3154a

“A mi generációnk feladata, hogy változtassunk a mentalitáson.”

Ha náluk reggelizem – még ha bal lábbal keltem is fel – biztos, hogy jókedvűen távozom tőlük. Mindenki mosolyog, és ragadós ez a fajta életszeretet. Fiatal, nemzetközi csapat, akiket öröm újra és újra meglátogatni. Náluk két dolgot egészen biztosan megtalálsz: a nap kenyerét és kardamomos-vaniliás csigát. Az elsőt sokszor Gergő kollégái készítik el, sőt találják ki, hiszen nemzetközi tapasztalatuknak és kreativitásuknak hála a lehetőségek korlátlanok. Ottjártunkkor a nap kenyere ír szódás kenyér volt, amit Gergő egy ír származású kollégájának ötlete nyomán készítenek.

img_3220a

A második pedig a városszerte híres kardamomos-vaniliás csiga. A recept eredetije Svédországból származik, amit megspékeltek némi vaníliapuding töltelékkel és piros gyümölcsökkel. Kezdetben őszi, szezonális terméknek indították, de valószínűleg komolyabb felháborodást váltana ki, ha nem készítenék el akár egy napig is. Tényleg páratlan.

A szinte névjegyükké vált csiga egyben a finom pékáruk, sütemények koncepcióját is jól tükrözi: kedvenc receptek, nagyi-féle régi sütik, amelyek egészségesek és finomak.

Version 2

Az Artizán az “Igazi kenyér” kampány vezetője, és több más pékséggel (Pékműhely, Jacques Liszt, Marmorstein, Pipacs Pékség, Panificio il Basilicio) együtt arra törekszik, hogy kiváló minőségű, adalékanyag nélküli pékáru kerüljön az asztalunkra.

Ők az Artizán Pékség. Kenyér szeretettel.
Ocsovai László

img_3702a

 

+ Nincsenek hozzászólások

Add hozzá a Tiéd