Gere Attila Pincészete / Mandula étteremWarning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/locsovai/public_html/wp-content/themes/rosa-child/single.php on line 65

“Hihetetlen, hogy egy palack bor mire képes.” (Gere Andrea)

Gere Attila és felesége Katalin kezdetben csupán a néhány négyszögöl, Csillagvölgyben lévő szőlőterületen gazdálkodott, amelyet a szülőktől kaptak nászajándékként. Attila 1991-ben feladva tanult szakmáját megalapította a Gere Attila Pincészete családi vállalkozást, mely ma egyike a Villányi borvidék legismertebb pincészeteinek. A régi hagyományokra építő, ugyanakkor újító, kísérletező személetű borászat területe ma eléri a 70 hektárt és célja, hogy régi magyar mintára újra megvalósuljon a generációkon átívelő, felmenőkről utódokra szálló borászkodás. Elkötelezettek a bio szőlőművelés irányában, hisz “kiváló bor csak egészséges szőlőből születhet”. Szigorú terméskorlátozást alkalmaznak, amellyel a gyümölcs beltartalmi értékeit leginkább koncentrálva születnek komplex és elegáns boraik.

A borászat története a tősgyökeres villányi Wéber család és a kicsiben borral mindig is foglakozó Gere család összefonódásakor indult újra, de az alapok megteremtése a vaskos oportójáról híres Wéber nagypapa érdeme volt. Ő tudta, hogy hol voltak régen a jó területek, azt hogy az akácerdők által visszahódított Ördög-árok egykor kiváló szőlőket adott, mint ahogy azt is tudta, hogy a vadász és sörivó veje majd felismeri a helyi értékeket és a benne rejlő lehetőségeket. Attila “szinte egyáltalán nem ivott bort korábban, mondjuk nem is volt mit inni. Sörivő volt, abban nem volt lutri.” Kékoportót először apósától kóstolt, rácsodálkozva arra, hogy bor milyen élményt képes adni.

“Emlékszem mikor beültek a Ladába és vitték a bort Szegedre.”

A rendszerváltásig folytatva erdész hivatását Gere Attila a nyolcvanas évek elejétől eladásra szánt borainak leginkább szegedi halászcsárdákban talált piacot. “Házboraként” történő értékesítés ’86-ban szűnt meg, és az első palackos tételek megszületésével a folyóboros korszak véget is ért. A privatizáció már palackos borokat talált Villányban, ahol más családokkal együtt (Bock, Tiffán) a Gere Pincészet is versenyhelyzet nélkül tudott értékesítési hálót kialakítani az akkor még gyerekcipőben járó kereskedőkkel. “Fogalmunk nem volt arról, hogy mi az a marketing meg a PR. Akkor még mindent ösztönösen csináltunk, ma már sokkal nehezebb érvényesülni.” Soha nem féltek attól, hogy valami új dologba vágjanak és a kezdeti sikereknek talán az újítani akarás, illetve annak képessége volt a kulcsa. Ebben a szellemben vágtak bele 1991-ben kis panziójuk megnyitásába is, mely az akkor induló borturizmus és a harkányi gyógyfürdő vonzerejét meglovagolva lett a borvidék első minőségi szálláshelye nyolc szobával és kóstolóhelységgel.

“Hiteleket vettünk fel és bár sokszor rezgett a léc, mindig volt valami ami továbbvitt minket.”

A villányi ötöknél (a két Gere, Bock, Tiffán és Polgár) már ekkor is lehetett kóstolni és idővel a kisebb pincék is kinyitottak, megteremtve ezáltal a helyi borturizmus és a ma ismert Villányi borvidék alapjait. A pincének és a borvidéknek a következő fejezetet Franz Weninger osztrák borász érkezése jelentette, aki burgenlandi és balfi birtokait alkalmatlannak találta kedvenc fajtája, a Cabernet Sauvignon számára. Több villányi borászat felkeresése után végül Attilával találták meg leginkább a közös hangot, találkoztak elképzeléseik. Sokat tanultak egymástól, és Franz által külföldről hozott borokon keresztül Attila számára is kinyílt a világ és lassan kezdett formálódni a borászat stílusa. A második világháború után tönkretették a családi bortokokat, és a kiesett kiesett generáció után mindet újra kellett tanulni.

“Nálunk a nagy könyvet újra el kellett kezdeni írni a kilencvenes évek elején.”

Valakinek el kellett kezdeni újra felépíteni mindent. A szocializmusban az állami gazdaságok a könnyebben művelhető, sík területeken gazdálkodtak, de a nagypapa tudta, hol voltak az egykor gyönyörű hegyoldali szőlők, így elmondásai alapján akácerdőnek helyt adó dűlőket vásároltak és telepítettek újra az Ördög-árok, Konkoly dűlőkben, illetve a Kopárban feljebb mentek. Ma ezeken e területeken közel hetven hektáron gazdálkodó Gere Attila családi pincészetének szortimentjét jól egészíti ki a további tíz hektárról származó Gere-Weninger Pincészet által fogalmazott tételek. Az értékesítés 80-85%-ban belföldre irányul és leginkább a komolyabb, felsőkategóriás tételek találnak gazdára külföldi éttermeknél.

Itthon az elmúlt pár évben fiatalodott a közönség, megváltozott a miliő, így 2008-ban szállodává bővítették a panziót és kiegészítették azt egy családias étteremmel, ami “jó platform arra, hogy élményt adjon, az ide látogatók kapjanak egy szeletet a Gere családból és abból, hogy mi hogyan képzeljük el a vendéglátást.” Céljuk, hogy vendégeiknek olyan élményt adjanak, amit csak helyben lehet megtapasztalni. Hiszik, hogy a villányi életérzés nem exportálható máshová, ezt itt helyben lehet csak érezni a személyes tapasztoláson keresztül. Ma a komplex Gere borélménybe a borokon kívül éppúgy beletartozik az étterem, mint saját termékekre alapozott wellness szolgáltatásokat nyújtó hotel.

A pincészet jövőjének formálásában már ma is aktívan résztvevő Gere Andrea a következő generációt képviseli. Közgazdász, aki tanulmányai alatt is rendszeresen járt kóstolókra, majd Angliában szerzett WSET diplomát és később nemzetközi borakadémikus minősítést. Kezdetben Budapesten dolgozott egy adótanácsadó cégnél, majd egy filmforgalmazó vállalatnál pénzügyi vezetőként, de nem érezte otthon magát ebben a környezetben. Szülei szerettették meg vele a bort, amely annyi élményt adott neki és amelyen keresztül olyan sok jó embert ismert meg.

“Ez csak kívülről tűnik romantikusnak. Sokmindent meg kellett és meg kell még tanulnom, de szerencsére apu aktív és sokat segít nekem. Többek között azt is tanulni kell, hogy mi a Gere stílus és az általam képviselendő finomhangolások, szépítések, hogyan illeszthetőek bele fokozatosan. Ez az elegancia már most is elkezdett megjelenni a borokban, és a nagy robosztus és tanninos Cabernet-k után édesapában is megfogalmazódott a finomítások iránti igény.”

A legnagyobb bók, amit egy borász és bora kaphat, az az ha felismerik benne a stílust, a pincészet kézjegyét. Ez annak bizonyítéka, hogy a borász következetesen ragaszkodik a elképzeléseihez. Így történik ez a Gere családban is, ahol a stílus állandó, de annak jegyei folyamatosan csiszolódnak ezáltal megbízható minőséget biztosítva a vevők számára. Nem akarnak trendekhez igazodni, de a piac elment a gyümölcsösség felé, így ők is változtattak, miközben megőrizték az eredeti filozófiát.

“Számomra az a legnagyobb elismerés, amikor azt hallom, hogy az emberek egy étteremben kikérnek egy Gere bort, mert nem akarnak kockáztatni.”

A Gere név ma jóval többet jelent, mint kiváló borokat, melyet szigorú minőségi irányelvek mentén születnek Villány legkiválóbb dűlőiben. A borászat mellett a Crocus Gere Borhotel és Mandula Étterem és Bor-Bár Villány jelentik azt a hármas pillért, amely komplex élményt biztosít vendégeik számára.

Éttermük célja, hogy kiváló minőségű helyi alapanyagokat felhasználva, a Villányi borvidék sváb hagyományait, illetve a magyar konyha alapértékeit is szem előtt tartva mutassa be a mai modern gasztronómiai trendeket. Kozma Szabolcs konyhafőnök vezette kreatív konyha méltó párja Gere Attila kiváló, egyedi stílust képviselő borászatának. A Villány központjában található meghitt étterem nehéz fabútoraival, sötét burkolataival és kandallójával a békeidők polgári hangulatát idézi, miközben az innen nyíló kert már a stílust modernebb irányba vivő Crocus Gere Bor Hotel & Resort – Villány vezet át. Regionális gourmet konyha, rövid, de teljeskörű étlappal, melynek fogásait Gere & Schubert, Weninger & Gere és Gere Attila Pincészete által készített borok teszik teljessé. Évszakonként változó étlapjukat degusztációs menükkel és napi táblás ajánlatokkal teszik változatossá törzsvendégeik számára.

“Szabolcs 5-6 éve Villányban él, sajtokkal is foglalkozik, tulajdonképpen helyiek lettek. Nagyon jó most a csapat, olyanok vagyunk mint egy nagy család. Ez a legfontosabb, hisz építeni bármit lehet, de az emberek fogják azt tartalommal megtölteni.”

Sokminden történt velük az elmúlt évtizedekben és most a nagy munkák lezáródásával eljött az ideje a finomhangolásoknak. Borkóstoló helyiséget alakítanak ki a pincészetnél, ami egy elegánsabb miliőben történő vendégfogadást tesz lehetővé. Egységesítődik az arculat, a részben tudatosan részben ösztönösen, menetközben történt dolgok összefésülésé egy Gere brandé folyamatban van.

“Célunk az elmúlt évtizedek munkáját egységbe foglalni.”

Szőlészeti-borászati vonalon új technológiákat vezetnek be. 2010 óta teljes területükön bioművelést folytatnak, aminek eredményeként 2014-ben megszerezték a biocertifikációt. Gere Attila erdész révén mindig rendelkezett ezzel a zöld szemlélettel, de soha nem emelték ezt a folozófiát vezérelvvé a pincészet számára. Számukra a dűlők szőlőskertek és nem ültetvények, ahol élnek a szőlő értékeivel és nem kihasználják azt. Hét generációra visszanyúló történetüket ezen elvek mentén folytatják annak érdekében, hogy régi magyar mintára megvalósítsanak egy generációkon átívelő, felmenőkről utódokra szálló szőlőművelést és borászkodást.

Ocsovai László

+ Nincsenek hozzászólások

Add hozzá a Tiéd